Könnyű nyár a horizonton: indul a jegyértékesítés a Hey, June! várva várt koncertjeire!

Bár a pandémiás időszakban a Müpa nyárindító koncertsorozata, a Hey, June! az online térbe kényszerült, 2022 júniusában a könnyűzenével együtt a nézők is visszatérhetnek a termekbe.  Június 3. és 23. között öt hazai zenekar veszi be a színpadot: a Mayberian Sanskülotts, a Mmamt, a Galaxisok, Mike Gotthard és Szebényi Dániel mellett az Anna and the Barbies is fellép!

Tavaly lépett fennállásának tizedik évébe Magyarország első számú dream pop zenekara, a Mayberian Sanskülotts. Csordás Zita és Balogh Gallusz duóként induló, ám mára hattagúvá bővült formációja már a kezdeti időszakban is kiemelkedett az alternatív-underground szcénából, az azóta eltelt évtizedben pedig megkerülhetetlenné vált. A ritmusszekció, majd a billentyűk és egy második gitár hozzáadásával a zenekar hangzása a kezdetekhez képest sokkal finomabb és álomszerűbb lett. Ami viszont nem változott, az a félreismerhetetlen hangzás, amit a szövegek mellett Csordás Zita légies, néhol sanzonokat, máshol népdalokat idéző vokálja ad, és ami a zenekart Káposztásmegyertől egészen a barcelonai Primavera Sound fesztiválig repítette. Júniusban végre a Müpába is megérkeznek. 

Egyedi Péter évtizedek óta a magyar rockzenei szcéna meghatározó alakja, számos kultikus zenekarnak – annabarbi, Óriás vagy épp a Rájátszás sorozat – volt oszlopos tagja. 2019 nyarán MmamtMindennek megvan a maga története – címmel látott napvilágot első szólólemeze, amely a bitangerős dalszövegek mellett hol rockos, hol a hagyományos énekes-dalszerzői hangzás felé tendált. A 2021-ben megjelent Mmamt II-n a jóval nagyobb hangsúlyt kapó elektronikával egy sokkal komplexebb hangzást kaptunk, amely jócskán kitágította Egyedi határait is az első koronghoz képest. Az eredetileg „egy szál gitáros” hálószobaprojekt egy teljes zenekarral kiegészülve a Fesztivál Színházban éri majd el teljes pompáját.

Az énekes-dalszerző Szabó Benedek 2013-ban alapította az akkor még Szabó Benedek és a Galaxisok néven futó zenekarát, amiből 2020 nyarán lett egyszerűen csak Galaxisok. A névváltozás mögött nem húzódott semmilyen drámai fordulat, a fiúk egyszerűen csak úgy érezték, ez jobban reprezentálja őket és a zenekar egységét. „És még a plakátokra is nagyobb betűkkel fér ki” – poénkodott az énekes. Hatodik, Történetek mások életéből című dupla lemezük az együttesre mindig is jellemző sokszínűség jegyében „tele van világ körüli műfajokkal és egy rakás vendégzenésszel” – ahogy ők fogalmaztak. Twee pop, bossa nova, tropicalia, soukous, perui folk, shoegaze, pszichedelikus rock – mind-mind megtalálható a korongon szereplő 21 dalban. A Hey, June!-koncert repertoárjára a tagok az eddig megjelent Galaxis-lemezekről válogatták össze saját személyes kedvenceiket.  

Immáron egy évtizede annak, hogy Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály és Szebényi Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megismerkedtek és elkezdtek együtt zenélni. Számtalan zenei projekt és produkció részeseként állandó tagjai a hazai zenei színtérnek. Közös munkájuk a blues-pop-rock zenét játszó Mooters zenekarral kezdődött, amit a Blues MD követett, majd Mike első szólólemezének bemutatója után Electric Shock néven koncertezték végig Ázsiát és Európát. Stílusuk összetéveszthetetlen: mesterien keverik a blues érzelmességét és a jazz improvizativitását a rock energiájával és a funk ritmikájával, modern köntösbe bújtatva a 70-es és 80-as éveket. A mostani koncerten kettőjük színes munkásságából kap a közönség egy igencsak mély merítést.

Az Anna and the Barbies-t senkinek sem kell bemutatni. Magyarország egyik legsokszínűbb és legvagányabb együttese idén válik nagykorúvá, kendőzetlenül őszinte dalszövegeikkel és lehengerlő színpadi jelenlétükkel pedig már a kezdetekkor meghódították a közönséget. Sosem riadtak vissza a kihívásoktól: ugyanúgy megtöltöttek sportcsarnokokat és színházakat is, felléptek fesztiválon és a Fővárosi Nagycirkusz porondján is. Zenéjükben is szívesen kísérleteztek különböző művészeti ágak ütköztetésével, hat album mellett még filmet is forgattak. Ezúttal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tervezik bevenni, ahová egy áthangszerelt repertoárral és – a frontasszony, Pásztor Anna táncos múltjára kikacsintva – táncos közreműködőkkel is kiegészülve készülnek egy felejthetetlen estére.  

A koncertektől további információk: https://www.mupa.hu/programok/hey-june-2022 

Mayberian Sanskülotts

  1. június 3. péntek 20:00 – 22:00

Fesztivál Színház

Mayberian Sanskülotts: Csordás Zita ének; Balogh Galluszgitár; Dorozsmai Gergő gitár; 

Szigeti Árpád basszusgitár; Justin Spikedob; Várnai Szilviabillentyűk, vokál 

További információk: https://bit.ly/HJ_MayberianSanskulotts 

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/950992318954195/ 

Mmamt

Így változtam nagyzenekarrá – Egyedi Péter története

  1. június 14. kedd 20:00 – 22:00

Fesztivál Színház

Mmamt: Boros Leventedob, vokál; Egyedi Péter gitár, szintetizátor, ének; Hegyi Áron billentyűk, vokál;  Jancsovics Máté  dob; Lee Olivér gitár, vokál; Örményi Ákos basszusgitár, vokál; Cseke Dániel szaxofon

További információk: https://bit.ly/HJ_Mmamt 

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/326717842735609/ 

Galaxisok – Csillagközi tér

  1. június 15.  szerda 20:00 – 22:00

Fesztivál Színház

Galaxisok: Szabó Benedek ének, gitár, billentyűk; Sallai László basszusgitár, vokál; Günsberger Ákos gitár, vokál; Bradák Soma dobo

További információk: https://bit.ly/HJ_Galaxisok 

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/356052636374011/ 

Anna and the Barbies – EKHO

  1. június 21. kedd 20:00 – 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Anna and the Barbies: Pásztor Anna ének; Pásztor Sámuel gitár, ének; Hernádi Dávid basszusgitár; Vághy Tamás billentyűk; Balasi Ádám dob

További információk: https://bit.ly/HJ_AANTB 

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1065750227490526/ 

GOTTHARD-SZEBÉNYI

  1. június 23. csütörtök 20:00 – 22:00

Fesztivál Színház

Mike Gotthard gitár; Szebényi Dániel billentyűk, ének; Gudics Martin basszusgitár; Tóth István gitár; Kovács Miki dob; Mogyoró Kornél perka

További információk: https://bit.ly/HJ_Gotthrad_Szebenyi 

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/372511441085824/„ 

- bdpst24.hu

Check Also

Fotókon: BIZARRRRR! – misztikus utazás a kapun túl

koncertshow két részben Lépj át a misztikum kapuján, hogy eléd táruljon egy bizarr világ, ahol …