Családi összedolgozás 2.0: miniszobrokkal mutatják meg a járványidőszak szociális hatásait

Budapest sajátosságai, a legváratlanabb helyeken felbukkanó, gyakran a jelenre reflektáló miniszobrok ihlették azokat a műalkotásokat, amelyekkel a Telekom megidézi a Covid és a post-Covid időszak legfontosabb társadalmi változásait. Plank Antalnak a Telekom megbízásából készült miniszobrai nem csak művészeti, hanem szociális értelemben is a frissen átélt valósághoz kapcsolódnak.

A 2012-ben szobrász szakon diplomázott művész szobraival sokfelé lehet találkozni Budapesten – talán a legnépszerűbb közülük az Újhegyi sétány apró rézcsilléje, vagy a megújult Széll Kálmán tér virágágyásainak peremén üldögélő verebek és csigák sora. A művész a Telekom felkérésére most az életünk egy másik, bensőségesebb színterét választotta témául, hogy kézzelfoghatóvá tegye a társas kapcsolatok átalakulását. Új, stílszerűen a 3D nyomtatás technológiájával készült szobrait egy olyan, a Datalyze Research által végzett kutatás eredményei ihlették, amely arra a kérdésre kereste a választ, melyek azok a vonások a családok életében, amelyek a járványidőszakot követően is tartósan velünk maradnak.

Az egyik leglátványosabb változás, hogy kiderült: a digitális megoldások – olykor kényszerűen a személyes kontaktusok helyét átvéve – milyen hatékonyan segítenek a váratlan helyzetek átvészelésében. Világossá vált, hogy a digitális technológiát nem csak a fiatalok használják rendeltetésszerűen, hanem a nagyszülők korosztályáig bezárólag mindenki, és hogy a digitalizáció nem elválasztja, hanem inkább összeköti a generációkat. Azt a feltételezést is megerősítette, mennyire fontos eszköze az okostelefon vagy a tablet a világ felfedezésének a gyerekek számára. Megtudtuk, milyen fontos szerepe van az online jelenlétnek és a digitális megoldásoknak abban, hogy az apák folyamatos résztvevői lehessenek a család életének, úgyszólván helytől és időtől függetlenül – legyen szó akár tanulásról, játékról, vagy akár egy távoli munkahelyről történő bejelentkezésről az esti mese idején. Kiderült az is, hogy a családok számára nehézséget jelent az egészség és fittség megőrzése a változó körülmények között, melyre egy lehetséges megoldás az otthoni testmozgás online segítséggel, de a digitális eszközök a közös szabadidős programok megszervezésében is segítséget nyújthatnak.

A járvány-konzekvenciákat kisplasztikákba fogalmazó alkotásokból a Telekom virtuális kiállítást rendezett. Az online tárlat, amely a Családi összedolgozás 2.0 – amikor jó szokásunkká vált a digitalizáció címet viseli, egy microsite-on elérhető egy, a valós térbeli élmény érzetét keltő 3D galéria formájában. Maguk a szobrok ugyanakkor a főváros egy-egy sűrűn látogatott pontján is megjelennek, a talapzatukon egy QR-kóddal, amely az említett microsite-ra mutat. Emellett a projektről egy ismeretterjesztő videó is készül, amelyet a Telekom Facebook oldalán lehet elérni.

„A Telekom felelős digitális szolgáltatóként figyelemmel kíséri a társadalmi-kulturális változásokat, trendeket, és ezekre reagálva alakítja ki programjait és kommunikációs kampányait. A járványidőszak többek között rávilágított a családi összedolgozás fontosságára és arra, hogy családok fenntartható működésének milyen fontos eleme a digitalizáció. A PlankAntallal közösen megvalósított Családi összedolgozás 2.0 művészeti projektünk egyszerre szolgálja a tapasztalatok feldolgozását, és annak az elismerésnek a kifejezését, amely a pandémia közepette példásan helytálló családokat illeti” – hangsúlyozta Kovács András Péter, a Telekom szegmenskommunikációs vezetője.

 

„A járványhelyzet időszakában nem csak a családok működése változott meg, hanem valamilyen mértékben a szerepek, a kommunikációs minták, a tudásátadás csatornái is átalakultak. Nagyon fontossá váltak például azok a digitális készségek, amelyeket sokszor a fiatalabbak segítettek elsajátítani az idősebbeknek. A felgyorsult digitalizáció egyes hatásai minden bizonnyal tartósak lesznek, maga a járványidőszak pedig annyira markáns változásokat hozott társadalmi szempontból, hogy a tanulságai mindenképpen érdemesek a megörökítésre” – fogalmazott Sütő Anna, a Datalyze Research ügyvezetője.

„Budapest sok más mellett a miniszobrok városa is, tehát már létezik az a kulturális kontextus, amelybe a most készülő alkotások beilleszthetőek. A technika, vagyis a 3D nyomtatás ideálisan illeszkedik a művek tematikájához, és bízom benne, hogy a szobrok a közös élményanyagnak köszönhetően is könnyen utat találnak majd a különböző generációk szívéhez” – mondta el Plank Antal szobrászművész.

- bdpst24.hu

Check Also

Prader-Willi szindróma: csillapíthatatlan evéskényszer megannyi társbetegséggel

Ritka betegségek világnapja Február utolsó hetében a ritka betegségre irányul a figyelem, a budapesti Megyeri …