A szeletelt PICK szalámik csomagolásához felhasznált műanyag mennyisége csökken

  • de a belecsomagolt termék mennyisége ugyanannyi

A magyar tulajdonú húsipari márkák körében a PICK az elsők között tett jelentős lépéseket a termékei csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségének csökkentése céljából. A döntés jól illeszkedik abba a többlépcsős, a környezettudatosságot erősítő folyamatba, amelynek célja, hogy a PICK 5 éven belül kizárólag 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból készült csomagolásban juttassa el a vásárlókhoz a szeletelt termékeket. A 2022 első negyedévére megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a boltokban jelenleg kapható legtöbb szeletelt PICK szalámi tálcaméretét 3 centiméterrel csökkentették, ami 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét. Csak a csomagolás lett kisebb, a termék mennyisége és íze nem változott. 

Az Európában megtermelt műanyagok csaknem 40 százalékát a csomagolóanyagok gyártásához használják fel. Környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból ezért különösen fontos, hogy a gazdaság szereplői mérsékeljék a felhasznált műanyag mennyiségét, növeljék az újrahasznosítható csomagolóanyagok arányát. A PICK 2018-tól kezdődően az előbbi területre összpontosította erőforrásait, és komoly eredményeket ért el a felhasznált csomagolóanyag csökkentésében. 

A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását két év alatt 60 tonnával csökkentette, köszönhetően annak, hogy a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát közel negyedével csökkentette a vállalat. 

„A hústermékek minőségmegőrzésének jelenleg elengedhetetlen eleme a műanyag csomagolóanyag, viszont ezekkel a fejlesztésekkel a PICK még egy lépéssel közelebb került a környezetbarátabb húsipari csomagolások használatához. A PICK márkánál a tradíció és innováció a kezdetektől kéz a kézben jár, csomagolásfejlesztési szakértőink elkötelezetten dolgoznak azon, hogy kevesebb és környezetkímélőbb csomagolásokban kerüljenek termékeink a boltok pocaira. A fejlesztéseknek köszönhetően a fogyasztóink is biztosak lehetnek abban, hogy kedvenc PICK szalámi termékeik megvásárlásával a jövőben kevésbé terhelik környezetüket” – mondta el Haluska Adrienn, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója.

A jelenlegi többlépcsős folyamat célja, hogy 5 éven belül a PICK szeletelt tálcás termékei csak 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagban kerüljenek az üzletekbe. 

A termékek csökkentett mennyiségű műanyag felhasználásával készült csomagolásaihoz több mint 150 millió Ft értékben eszközölt beruházásokat a vállalat a szegedi és az alsómocsoládi telephelyein, valamint hasonló beruházás van folyamatban a bajai telephelyen is.

Mindezen, csomagolásokat érintő változtatások a további folyamatokra is hatással vannak, hiszen a kisebb csomagolásoknak köszönhetően például a termékek szállítási hatékonysága is nő. A PICK azt is tervezi, hogy 2023-ra a termékeinek gyűjtőcsomagolásai nagyrészt gépek segítségével készülnek majd, ami a papír- és kartonalapú csomagolóanyagok felhasználásában 30 százalékos csökkenést fog eredményezni. 

- bdpst24.hu

Check Also

Így mobiloznak a magyarok nyáron a Balatonnál

A csúcsszezon az csúcsszezon, a Balaton-átúszás még dob egyet rajta Ahogy nyáron az M7-es autópályán …