Több ezer zöld hitelre alkalmas ingatlant hirdetnek Budapesten

A 2021 októberétől elérhető MNB Zöld Otthon Programja magas összegű hitelt tesz elérhetővé maximum 2,5%-os kamatozással. Ahogy az várható volt, a zöld otthon programra alkalmas ingatlanok négyzetméterára emelkedni kezdett. A legnagyobb problémát mégsem ez jelenti, hanem az, hogy alig pár ezer zöld hitelre alkalmas ingatlant hirdetnek, így az érdeklődőknek igyekezniük kell. Lássuk, hogy hol, mennyi és milyen áron megvehető zöld otthon kompatibilis ingatlan van Magyarországon.

NHP zöld hitelre alkalmas ingatlanok százalékos megoszlása kerületenként

Magyarországon a legtöbb zöld hitelre alkalmas ingatlan Budapesten van, de kerületenként nagy különbség van a mennyiségben, mivel több kerületben is nagyon kevés az új építésű ház és lakás.

Három kerületben is 10% felett van az NHP képes ingatlanok száma. A budapesti zöld otthon programnak megfelelő ingatlanok 16%-a a XI. kerületben, 14%-a a XIII. kerületben és 10%-a a VIII. kerületben van hirdetve.

A XIV. és a XIX. kerület 8%-al veszi ki a részét, a IX. kerület pedig 7%-al. A két szomszédos kerület a XVI. és a XVII. egyaránt 6%-át adja a budapesti zöld hitelre alkalmas ingatlanállománynak.

A VI. kerületben a kis méretéhez képest viszonylag sok (5%) ilyen ingatlant árulnak. A két szomszédos kerület a III. és a IV. a nagyobb mérete ellenére is csak 4-4%-al járul hozzá Budapest zöld hitelre alkalmas ingatlanjainak a mennyiségéhez.

Az I. kerületben, a X. kerületben és a XVIII. kerületben már csak kevés ilyen ingatlant találhatnak a vásárolni szándékozók (2-2%), de még kevesebb található a II. kerületben (1%), XX. kerületben (1%) és a XXIII. kerületben (1%).

Az V. kerületben, a VII. kerületben, a XII. kerületben, a XV. kerületben, a XXI. kerületben és a szomszédos XXII. kerületben már csak elvétve lehet találni néhány zöld hitelre alkalmas ingatlant.

A fővárossal ellentétben a Budapest környékén eladó ingatlanok többségében új építésű házakból áll és csak kevés új építésű lakásból. 

NHP zöldhitelre alkalmas ingatlanok ármegoszlása Budapesten

Mivel a zöld hitelre alkalmas ingatlanok azok az új építésű ingatlanok, melyek legalább BB energetikai besorolásúak és évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás, vagy ház primer energiafogyasztása négyzetméterenként, ezért ezek az ingatlanok jellemzően drágább árfekvésűek.

Országos viszonylatban Budapest ingatlanpiacán a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak. 20-30 millió forint között nem is lehet kapni NHP zöldhitelre alkalmas ingatlant, de 30-40 millió közötti ársávban is csak az ilyen ingatlanok 2%-a található Budapesten.

A legtöbb zöldhitelre alkalmas ingatlant 50-60 millió forint közötti áron lehet megvenni a fővárosban (23%). Az ilyen ingatlanok 18%-a esik a 40-50 millió közötti ársávba, 15%-a érhető el 60-70 millió forint közötti áron.

A 70-80 millió és 80-90 millió közötti ársávban egyaránt 11%-a található az NHP zöldhitelre alkalmas otthonainak, míg 90-100 millió között is 6%-uk található. Az ilyen jó minőségű ingatlanoknak 14%-áért pedig 100 millió forintnál is többet kérnek az értékesítők, amik között elég sok több száz millióba kerül.

Budapesten a zöld hitelre alkalmas ingatlanok 91%-a eladó lakás, míg a maradék 9% ház, vagyis ha valaki inkább családi házat szeretne vásárolni, az sokkal valószínűbb, hogy Pest megyében kell keresgéljen.

Az agglomerációban 20-50 millió forint közötti áron a zöld hitelképes ingatlanok csupán 6%-a érhető el. A legtöbb ilyen ingatlant 70-80 millió közötti áron (20%) és 60-70 millió közötti ársávban (19%) lehet megvenni 2022 februárjában.

A kicsit kedvezőbb 50-60 millió közötti áron az NHP zöldhitelre alkalmas ingatlanjainak 12%-a érhető el. Szintén 12%-al járul hozzá az árversenyhez a 80-90 millió közötti ársáv és 11%-al a 90-100 millió közötti ársáv. A zöldhiteles ingatlanok 19%-át 100 millió feletti áron hirdetik Pest megyében.

Konklúzió

Magyarországon 2021 februárjában alig több, mint 3000 zöld hitelre alkalmas ingatlant árulnak, melyeknek a többsége Budapesten és Pest megyében található. árak szempontjából megvizsgálva ezeket az ingatlanokat azt láthatjuk, hogy a többségüket 40-80 millió közötti áron hirdetik. Aki szeretné kihasználni ezt a jó lehetőséget, annak érdemes minél előbb rátalálni a megfelelő zöld hitelre alkalmas ingatlanra, mielőtt még ez a kevés is el nem fogy.

forrás: https://linktr.ee/megveszlak

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …