Miért fontos a hajóbiztosítás megkötése?

Nemcsak az autókra, hanem a hajókra is érdemes biztosítást kötni. Napjainkban ugyanakkor ez még nem teljesen elterjedt nézet. Márpedig ez sok szempontból nem túl előnyös. Magyarországon is egyre több a vitorlások és az egyéb hajók száma. A különböző károk, balesetek pedig időnként elkerülhetetlenek. Főként a nyári főszezonban. Ilyenkor viszont hajóbiztosítás nélkül komoly anyagi terheket róhatnak ránk a balesetek során.

A hajóbiztosítás szükségessége

Egyesek ódzkodnak a különböző biztosítások megkötésétől, ami bizonyos területeken talán érthető is. Amikor azonban nagy tulajdonokról van szó és olyan helyzetekről, ahol könnyen szenvedhetünk el vagy okozhatunk balesetet és anyagi károk keletkezhetnek, erősen ajánlott, hogy legyen biztosítás. A hajóbiztosítás ugyanolyan fontos, mintha csak egy gépjárműről lenne szó.

A hajóbiztosítás típusai

A hajók esetében alapvetően háromféle biztosításról lehet beszélni. A hajó felelősség biztosítás mellett a CASCO és a balesetbiztosítás jön képbe. Ezekről a következőket érdemes tudni:

  • Hajó balesetbiztosítás: ez főként a hajó utasainak szól, a személyi „károkra” vonatkozik. Legyen szó csonttörésről, balesetből adódó tartós egészségügyi károsodásról vagy rosszabbról.
  • CASCO: ez a biztosítási forma ismerős lehet az autóvezetőknek, a hajókra is megköthetjük. Ezzel biztosítjuk, hogy az önrész feletti kárt már ne nekünk kelljen kifizetni. 10-, 20- vagy 30 százalékra is megköthetjük. Az alapfedezetek között szerepelnek az ütközés- és töréskárok, természeti csapások, tűzesetek vagy akár a betöréses lopások.
  • Hajó felelősségbiztosítás: ezzel az általunk okozott károkra kötünk biztosítást. Tegyük fel, hogy nekimegyünk egy másik hajónak vagy egy kikötői manőver során balesetet okozunk. Ha nem akarunk hasonló esetekben akár milliókat fizetni, akkor érdemes elgondolkodni rajta. Sok esetben a kötelező felelősségbiztosítást a kikötők is előírják a hajó tulajdonosok számára.

Természetesen a biztosítási díjat meghatározza az adott hajó piaci értéke, mérete, használata is. Ha mindhárom biztosítást igénybe vennénk vagy kettőt kombinálnánk, az ún. együttkötési kedvezménynek köszönhetően kevesebbet kell fizetni.

Hol és hogyan köss hajóbiztosítást?

Hajóbiztosítást kötni Magyarországon jelenleg két biztosítónál lehetséges. A Generali és az UNIQA ajánlatai közül lehet válogatni. A Lazy Jack hajós iskola segítségével könnyen megtalálhatod a megbízható szakembert.

Hajózás a Balatonon

Természetesen Magyarországon a Balatonon a legnagyobb a hajós forgalom. Ebből adódóan a kockázat is magasabb. Egy kikötőben például sok hajó áll egymás mellett, egész nap jönnek-mennek, könnyen megtörténhet a baj. Így van ez a vízen is, főleg a nyári szezon során. Ahhoz, hogy elkerüld a kisebb és nagyobb baleseteket egyaránt fontos, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezz. Legyen szó vitorlásról vagy elektromos motorcsónakról, a naprakész tudás mindennél lényegesebb. Ha pedig még csak most ismerkedsz az alapokkal, akkor is fel kell készülni a váratlan helyzetekre, ahol hirtelen kell döntést hozni. Ennek ellenére a Balatonon is sokszor adódik olyan helyzet, amikor nem lehet elkerülni egy baleset elszenvedését vagy okozását.

Hajófelszerelés

Léteznek ajánlott dolgok, mint például a hajóbiztosítás megkötése. És vannak a kötelező érvényűek, amelyek nélkül tényleg nem indulhatsz útnak: maga a hajófelszerelés. Idetartoznak a horgonyok, a kötelek és a mentőfelszerelések is. A Ship Store széles kínálatában kedvező áron találod meg a szükséges eszközöket.

Képek forrása: Pixabay

- bdpst24.hu

Check Also

itthon a magánegészségügy és az IT-szektor a legerősebb

Vonzó célpont a régió az M&A befektetők körében 2023-ban a globális M&A aktivitás csökkenése mellett Közép- …