Február 20-ig látogatható a Szinyei-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

  • A nagy sikerre való tekintettel február 20-ig látható a Szinyei Merse Pál kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

A magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának mintegy 120 művet felvonultató kiállítása kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei Merse Pál életművében. A kiállítás Szinyei fő műveit magyar és nemzetközi kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlatra több mint 20 külföldi festmény – köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet remekművei – érkezett neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből tekinthet meg a közönség gazdag, számos ritkán látható művet felvonultató válogatást, hanem Szinyei kultuszával is eddig példátlan részletességgel ismerkedhet meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás az utolsó két hétvégén, szombaton és vasárnap (február 12-13-án és 19-20-án) este 20 óráig látogatható.

A kiállításhoz kapcsolódva több programot is ajánl a Nemzeti Galéria.

Február 12-én, szombaton 19 órától, Bellák Gábor művészettörténész online előadásának középpontjában az egyik legismertebb magyar festmény, a Majális lesz. Az előadáson részletesen megismerhetik a festményen szereplők izgalmas történetét.

Február 14-én, Valentin-napon páros kedvezménnyel várja a látogatókat a múzeum. Valentin-nap este otthonról kényelmesen elérhető online múzeumi élményt is kínál a múzeum: 19 órától Krasznai Réka, a kiállítás egyik kurátora tart online tárlatvezetést a tárlatban. A programon az érdeklődők a kiállítás virtuális tereiben vehetnek részt interaktív tárlatvezetésen.

Február 16-án, szerdán, az idei év első Múzeum+ est programjának középpontjában is a Szinyei-kiállítás áll: ezen az estén a tárlat 22 óráig látogatható. A közönség kurátori tárlatvezetéseken ismerheti meg Szinyei Merse Pál modernségét és előadást hallhat Szinyei műkereskedelemben elfoglalt helyéről. A kiállítás adta élményeket egész estés élőzene és finom borok mellett élvezhetik a résztvevők.

Részletek: www.mng.hu

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

Magyar Nemzeti Galéria

2022. február 20-ig

- bdpst24.hu

Check Also

A MOMkultban nyílik ki a hírességek postaládája

Visszatér a Beszélő levelek  Közel négy év szünet után, 2024. március 28-án újra kinyílik a …