ÚJ BIZONYÍTÉKOKAT FEDTEK FEL MARILYN MONROE HALÁLÁRÓL

Történelmi döglött akták (Cold Case: History) címmel forgattak a közelmúltban egy dokumentumsorozatot, és a készítők már a gyártás során bejelentették: új bizonyítékokat találtak Marilyn Monroe halálával kapcsolatban. Emellett körbejárták többek között III. Richárd unokaöccseinek titokzatos eltűnési ügyét is, és eközben olyan nyomokra bukkantak, amelyek közelebb visznek az 500 éves kérdés megválaszolásához. Hazánkban 2021. február 7-én (hétfőn) 21 órától érhető el a dokumentumsorozat a Viasat History-n, a Marvel-filmekből ismert Florence Kasumba tolmácsolásában.

A régmúlt haláleseteit sokszor felületesen vizsgálták ki, majd az aktákat is így zárták. Amikor azonban a titkosítás ideje lejár, és immáron friss technológiák, illetve a legmodernebb bűnüldözési eljárások, valamint széleslátókörű szakértők segítségével újravizsgálják a történéseket, több eset is új perspektívát kap…

 

Marilyn Monroe: Egy ikon rejtélyes halála

A 20. század egyik legnagyobb filmcsillagának korai halálát a mai napig kérdőjelek veszik körül. Tényleg végzett volna magával 36 éves korában, vagy egy összeesküvés áldozata lett, amelyhez Kennedy elnöknek is köze volt? Monroe-t 1962 augusztusában találták holtan az apartmanjában: a sebtében elvégzett boncolás szerint túladagolta magát. Egyes feltételezések szerint azonban az ikon nem öngyilkos lett, hanem Bobby Kennedy, vagy a maffia ölette meg. A Történelmi döglött akták készítése közben konkrét bizonyítékokat találtak, amelyek leszűkítik a lehetséges gyilkosok körét. A legújabb teóriák szerint a színésznővel akkori feltételezett szeretője, Dr. Ralph Greenson végzett. Mindezt egy rejtélyes doboz támasztja alá, amit 2019-ben találtak az UCLA könyvtárában. A doboz olyan orvosi aktákat tartalmazott, amelyeket Greenson állított ki Monroe-ról, de halála után azonnal titkosították húsz évre. Greenson volt az, aki megtalálta a színésznő holttestét, és sokan vélik, hogy ő a felelős a túladagolásért. 

Vajon III. Richárd tényleg megölette két unokaöccsét, hogy megkaparintsa a trónt?

Ez volt a történelem egyik legelső, eltűnt személyhez köthető ügye: 1483-ban nyoma veszett III. Richárd két unokaöccsének (V. Eduárdnak és Richárd yorki hercegnek). A testvérpárt IV. Eduárd angol király elhalálozásakor maga Richárd herceg (aki a király akarata szerint régens lett volna Eduard nagykorúságáig) záratta be a Towerbe. Richárd ezt követően királlyá koronáztatta magát, a kiskorú unokaöccsökről viszont soha többé nem hallott senki – az eddigi feljegyzések szerint eltűnésük évében végeztek is velük. A Történelmi döglött akták kutatói viszont ezt cáfoló információkhoz jutottak! Egy bírósági dokumentum említést tesz egy bizonyos Perkin Warbeckről, aki 1495-ben azt állította magáról, hogy ő az egyik eltűnt herceg, és magának követelte a trónt. Az akkori király, VII. Henrik csalónak bélyegezte a férfit és kivégeztette őt. Egy másik dokumentum szerint III. Richárd 1484-ben még pénzt küldött a hercegeknek, szóval talán Warbeck mégsem hazudott. A talányt tovább bonyolítja, hogy 1647-ben a Towerben találtak egy fából készült koporsót, benne két gyerek csontvázával. Ha ezekből a maradványokból lehetne DNS-mintát venni, azzal közelebb kerülhetnénk a megoldáshoz – a sorozat egyik oknyomozó történészének ugyanis sikerült mintát szereznie a hercegek leszármazottjaitól, azaz ezeket csak össze kéne vetni, és az igazságra 500 év után fény derülhet!

- bdpst24.hu

Check Also

itthon a magánegészségügy és az IT-szektor a legerősebb

Vonzó célpont a régió az M&A befektetők körében 2023-ban a globális M&A aktivitás csökkenése mellett Közép- …