2022 február 2., a vizes élőhelyek világnapja

  • A vizes élőhelyek napján a WWF és a The Coca-Cola Foundation bejelentette, hogy tovább dolgoznak a Duna-menti folyami és ártéri élőhelyek helyreállításán

Idén első alkalommal az ENSZ hivatalos támogatásával tartják meg a vizes élőhelyek világnapját, ezzel is felhívva a figyelmet a világ vizes élőhelyeinek kritikus állapotára és fontosságára. A világnap alkalmából a WWF közép-kelet-európai szervezete (WWF-CEE) és a The Coca-Cola Company megerősítette elköteleződését az Élő Duna program mellett, amely a vállalat globális alapítványa, a The Coca-Cola Foundation támogatásával segíti elő a folyó és ártere helyreállítását, illetve a Duna medre melletti területek klímaváltozás-állóságát.

Miért fontosak a vizes élőhelyek?

Jelenleg a Föld felszínének 6 százalékát borítják ártéri vizes élőhelyek, az ilyen területek mintegy 87 százaléka tűnt el az elmúlt 300 év során. Ma a vizes élőhelyek háromszor gyorsabban tűnnek el, mint az erdők, ami számtalan, az ártéri környezetben élő növény- és állattfaj fennmaradását veszélyezteti. (Forrás: Global Wetlands Outlook).

A Duna mentén az árterek és vizes élőhelyek több mint 80 százalékát veszítettük el az elmúlt 150 év során. A környezet átalakulásával gyökeresen megváltozott az ökoszisztéma: zuhanásszerűen csökkennek a hal- és állatpopulációk, egyre rosszabb a vízminőség, és szorulnak vissza az ártéri élőhelyek, amelyek már nem képesek a biodiverzitás fontos központjaiként működni, illetve ellenállni az árvizeknek – márpedig ez a klímaváltozással egyre fontosabb funkciójuk lenne.

5 462 hektár Dunamenti vizes élőhelyet állított helyre az egyedülálló összefogás

A WWF-CEE, a The Coca-Cola Foundation és a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) 2021-benbejelentette az állami, civil- és magánszektor egyedülálló együttműködésében megvalósított projekt első fázisának sikeres lezárását. A The Coca-Cola Foundation 4,4 millió dolláros (mintegy 1,39 milliárd forint) támogatásából finanszírozott Élő Duna Program nyolc év alatt létfontosságú vizes élőhelyeket, folyóágakat és ártereket állított helyre a Duna és mellékfolyói mentén. A projekt keretében 5 462 hektárnyi vizes élőhelyet (több mint 7 422 futballpálányi területet) revitalizáltak, és a Duna vízhozamát 13 millió köbméterrel (több mint 4 800 olimpiai úszómedencényivel) növelték. Az Élő Duna program részletes eredményeiről itt olvashat bővebben.

Az Élő Duna program első (2014-2021 közötti) szakaszának sikeres zárásával a résztvevő felek még ambiciózusabb célokat tűztek ki. A The Coca-Cola Foundation újabb, félmillió dolláros (mintegy 158 millió forint) támogatásával a következő egy év során a program hat országban – Magyarország mellett Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában – segíti majd elő a vizes élőhelyek klímaváltozás-állóságát.

„Az Élő Duna programmal az elmúlt nyolc év alatt hatalmas pozitív változást értünk a természet, a lakosság és a közép-kelet-európai friss folyóvízhez való hozzáférés érdekében. Örömmel építkezünk ezekre az eredményekre, hogy további természetvédelmi, fenntarthatósági lépéseket tegyünk, amelyek víz-visszapótlási törekvéseink mellett átfogó fenntarthatósági céljainkat is támogatják: ilyenek a nettó nulla karbonkibocsátási célkitűzésünk, a környezet-pozitív működés elérése, illetve közösségeink és ellátási láncaink klímaváltozás-állóvá alakítása,” – mondta Jan Burger, a The Coca-Cola Company európai klíma- és vízügyi fenntarthatósági igazgatója.

A program előzetes célkitűzése, hogy 2030-ra 50 000 vagy több hektárnyi élővizet és árteret állítsanak helyre, ezzel akár 100 millió ember életét jobbá téve.

- bdpst24.hu

Check Also

Feltakarás / Géczi János dekollázsai

július 19. – október 6., Műcsarnok Géczi saját interpretációja szerint neki máig a természet a …