Bizonyíték: így képesek kimutatni a gyorstesztek az omikront

Laboratóriumi vizsgálat alá vetették az antigén teszteket Dániában és megnézték, melyik hogyan képes kimutatni a Covid delta és omikron variánsait. A Magyarországon is kapható Flowflex antigén teszt alacsony vírusszám esetén is jól teljesített.  

A PCR kapacitáshiány, valamint az állandóan változó variánsok miatt a tesztelési stratégia folyamatosan változik világszerte. Ráadásul az utóbbi időben kétségek merültek föl annak kapcsán, hogy a használatban lévő antigén tesztek képesek-e kimutatni az omikron variánst. Erre irányult a dán Statens Serum Institute laboratóriumi vizsgálata, ahol megnézték, a piacon lévő antigén tesztek közül, melyik hogyan teljesít. 

A delta és az omikron variánsokat tartalmazó mintát egymás után három lépésben hígították (1:10 – 1:1.000). A Dániában kereskedelmi forgalomban lévő tesztek érzékenységét a különböző hígítású mintákon vizsgálták.

A vizsgálat eredményként megfogalmazható, hogy a Dániában jelenleg használatban lévő antigén tesztek képesek mindkét (delta és omikron) variáns kimutatására. Ezek közül a megbízhatónak ítélt Flowflex, amely alacsony csíraszámban is felismeri az omikront, Magyarországon is kapható.

Forrás: Statens Serum Institute: Testing of SARS-CoV-2 rapid antigen tests’ detection of variants (delta and omicron) (20th Jan. 2022).

- bdpst24.hu

Check Also

Quo vadis, Európai Politikai Közösség?

Az Európai Politikai Közösség (EPK) a rövid, nem egészen kétéves fennállása óta immáron negyedik csúcstalálkozóját …