Kelemen Barnabás és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje

ÖRÖKSÉG
február 9., szerda, 19:30 – Zeneakadémia, Nagyterem

Örökség címmel ad egyedi koncertet február 9-én az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémián. Mi kapcsolja össze Grieg, Hartmann és Mozart műveit? Az élő hagyomány. A koncerten szólistaként és hangversenymesterként közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész, aki briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit.

Mi kapcsolja össze Grieg, Hartmann és Mozart műveit? Az élő hagyomány. A bécsi klasszika üstökös óriása, Mozart egyik leghíresebb – Jupiter nevét viselő – szimfóniájában Michael Haydn ellenpontozó művészetét, avagy gregorián dallamtöredékeket idézve koronázza meg 1788-ban fenséges zenéjével a szimfónia műfaját. A romantikus norvég komponista, Grieg 1884-ben megírja békés, nosztalgikus szvitjét nemzeti költőjük, Holberg születésének bicentenáriumára, ezzel a neoklasszikus stílusirányzatnak előhírnökévé válik. Ugyanennek a visszatekintésnek követe Hartmann: 1939-ben írja szívbemarkoló neoklasszikus hegedűversenyét, amely az elkerülhetetlen jövőképtől riad vissza a háború előtti Németországban. Az összekapcsolódó európai zenetörténet letéte ez, amelynek mi is máig részesei vagyunk. 

A koncerten szólistaként és hangversenymesterként közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész, aki briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit. Sokoldalú és nyitott egyéniségként kiváló szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik. Munkáját számos rangos elismeréssel, többek között Kossuth-díjjal jutalmazták. Kiváló stílusérzékének és széleskörű technikai tudásának köszönhetően magabiztosan mozog a teljes hegedűirodalomban. Repertoárja így rendkívül változatos, a korai barokk, a klasszikus, a romantikus és a 20. századi daraboknak is hiteles előadója.

Műsor:

Edvard Grieg: Holberg szvit, op. 40

Karl Amadeus Hartmann: Concerto Funebre

Szünet

Wolfgang Amadeus Mozart: 41. (C-dúr) szimfónia, K. 551 („Jupiter”)

Közreműködnek:

Kelemen Barnabás (hegedű)

Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László)

Támogatók: EMMI, NKA, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

További információ: https://zeneakademia.hu/mindenprogram/2022-02-09-kelemen-barnabas-es-az-anima-musicae-kamarazenekar-10452

- bdpst24.hu

Check Also

A Kopaszi Gát és a CETIN Hungary együttműködési megállapodást kötött

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a …