Átláthatóbb és biztonságosabb: érdeklődésen alapú hirdetések a Topics API-jal

A Google  Privacy Sandbox kezdeményezésének célja a felhasználók internetes adatvédelmének növelése, valamint a megjelenítők, az alkotók és további fejlesztők számára vállalkozásuk növekedését elősegítő eszközök biztosítása egy biztonságos és egészséges weben. Ismert, a hirdetések sok vállalkozás számára létfontosságúak, mindemellett pedig az ingyenes online tartalomhoz való hozzáférés egyik legfontosabb módját is jelentik.

A mai napon a Google bemutatja a Topics-ot, egy új Privacy Sandbox javaslatot az érdeklődésen alapú hirdetésekre vonatkozóan. A Topics a korábbi FLoC-kísérletek tapasztalatai és a közösség széles körű visszajelzései alapján készült, és a FLoCjavaslat helyébe lép.

A Topics segítségével a böngésző a böngészési előzmények alapján meghatároz egy maroknyi témát, például „Fitness” vagy „Utazás”, amelyek azon a héten leginkább a felhasználó érdeklődési körébe tartoznak. A témákat három hétig őrzik meg, a korábbi témák törlésre kerülnek. Ez a folyamat teljes egészében a felhasználó eszközén történik, külső szerverek, köztük a Google szerverek, bevonása nélkül. Amikor a felhasználó meglátogat egy résztvevő  weboldalt, a Topics csak három témát választ ki, egy-egy témát az elmúlt három hét mindegyikéről, hogy megossza az adott webhellyel és annak hirdetési partnereivel. A Topics lehetővé teszi a böngészők számára, hogy a felhasználó számára érdemi átláthatóságot és ellenőrzést biztosítsanak ezen adatok felett , valamint a Chrome-ban olyan felhasználói vezérlőket építünk ki, amelyek segítségével a felhasználó maga is megtekintheti, eltávolíthatja azokat a témákat, amelyek nem tetszenek neki, vagy akár teljesen le is tilthatja a funkciót.

Ami még ennél is fontosabb, hogy tudatosan kizárják a potenciálisan érzékeny kategóriákat, mint például a nem vagy faj. További előnye, hogy mivel a Topics működtetője a böngésző, a felhasználó számára az adatainak megosztásával kapcsolatban a harmadik féltől származó cookie-khoz hasonló nyomonkövetési mechanizmusokhoz képest nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést biztosít. Azáltal pedig, hogy weboldal hozzájut a felhasználó érdeklődési körébe tartozó témákhoz, úgy szolgálhatják ki a weboldalra látogatókat releváns hirdetésekkel, hogy eközben nem igényelnek olyan rejtett nyomonkövetési technikákat, mint a felhasználó böngésző ujjlenyomatának rögzítése.


Illusztráció, hogy a felhasználók mit láthatnak a harmadik féltől származó cookie-król (balra) és a témákról (jobbra). A Google a Chrome böngészőben a Topics-ot könnyen érthetővé és kezelhetővé tette a felhasználók számára. 

Ha többet szeretne megtudni a Topics részleteiről, beleértve a magánélet védelmét szolgáló egyéb tervezési jellemzőket is, tekintse meg a teljes technikai ismertetőt. Hamarosan elindítjuk a Topics fejlesztői próbaverzióját a Chrome-ban, amely felhasználói vezérlést tartalmaz, illetve a webfejlesztők valamint a hirdetési iparág is kipróbálhatja. A felhasználói vezérlők végleges kialakítását és a Topics működésének egyéb különböző technikai aspektusait a felhasználók visszajelzései és a tesztek során szerzett tapasztalatok alapján határozzuk meg.

 

Ez egy sűrű időszak a Privacy Sandbox számára – nemrégiben az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságával (CMA) együtt dolgoztunk a Google kötelezettségvállalásainak felülvizsgálatán, hogy a Topics-hoz hasonló kezdeményezések egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak, és a vállalat még ezen a héten további részleteket oszt meg a fejlesztőkkel közösen a FLEDGE és a mérési technikai javaslatokról. 

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …