Magyar fejlesztés segítheti a sportbíráskodást  

A sportbíráskodásban újdonságnak számító, eddig nem használt komplex informatikai rendszer fejlesztését kezdte meg a közelmúltban az Alpha Machine Kft. Az innováció alapvetően a vívásban, azon belül is a kardvívás döntéshozatali mechanizmusában hozhat előrelépéseket. A cél ugyanis egy olyan összetett, informatikai rendszer felállítása, amely a jelenlegi lehetőségeket kiegészítve és kitágítva, objektívebbé, a szurkolók számára pedig nyomonkövethetővé és egyértelműbbé teszi a bíráskodást.  

Az Alpha Machine (AM) Kft. fejlesztése és a kutatása alapvetően annak a problémának a feloldására irányul, hogy a kardvívásban, de emellett megannyi sportágban is a bíráskodás során a döntéshozónak számos, a másodperc tört része alatt, egymással párhuzamosan zajló eseménysort kell követnie. Az így érzékelt információk alapján kell aztán ítéletet hoznia. Bár ma már több sportágban is rendelkezésre áll videóbíró, amelynek felvételei visszanézhetőek, ám sok esetben még így is rejtve maradnak olyan tények, amelyeknek alapvető hatással kellene lenniük a döntésre. 

Az AM olyan szenzorrendszer kidolgozását tűzte ki célul, amely segítségével a sportolók mozgását valós időben lehet követni, a lezajlott esemény pedig ezredmásodperces pontossággal időrendbe állítható. Az eredmények a kapcsolódó informatikai rendszerben tárolódnak el. Ezek után a hálózat részét képező mesterséges intelligencia ­– amely az adott sportág szabálykönyvéből képzett algoritkusokból áll össze – a kérdéses akciót képes elemezni és döntési javaslatot tenni a zsűri, bíró, ítélethozó számára.   

A fejlesztés egyszerűen szólva egészen hasonlatos lenne egy olyan baleseti helyszíneléshez, amikor a megsérült autók a megfelelő szenzoroknak köszönhetően a kiérkező rendőröknek képesek lennének ezredmásodperc töredékére bontva rekonstruálni, valamint elemezni, hogy pontosan mi is történt az ütközés során. Így a helyszínelők számára azonnal megállapítható lenne a felelős személye.    

Ezzel a rendszerrel a kardvívás jelenlegi találati megoldásait kiegészítve olyan informatikai hálózat jöhet létre, amely a bírói döntés megalapozottságát megkérdőjelezhetetlenné teszi. 

A fő célok megvalósítása mellett a fejlesztők egy további célt is kitűztek. A rendszer által rögzített vívói mozgásokat olyan módon is meg kívánják jeleníteni, amelyek a sportág televíziós közvetítését is élvezetesebbé és a jelenleginél jóval szélesebb közönség számára érhetőbbé teszik. Ezt felismerve a Magyar Vívószövetség is támogatja az Alpha Machine innovációját.   

Az innováció egyébként már pénzügyi szubvenciót is elnyert. A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap részéről ugyanis mintegy 105 millió forintot folyósítottak az összesen csaknem 174 millió forintra tett projekt számára.

- bdpst24.hu

Check Also

MEGNYÍLT A REGUS FÉSZEK IRODAHÁZ PÉCSETT

A Fressnapf International Business Services az első a bérlők között A Fressnapf International Business Services …