ONKOPLASZTIKA: EGYEDÜLÁLLÓ A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYBEN

Folyamatosan megújul, fejlődik a főváros legrégebbi magánkórháza, a Budapest belvárosában található Dr. Rose Magánkórház. Az évente csaknem 50 ezer pácienst ellátó klinikán nem rég zárult le egy több mint 600 millió forint értékű beruházás, amelynek során nemcsak a környezet vált még vonzóbbá, hanem számos, a nemzetközi egészségügyi ellátásban is egyedülálló korszerű berendezéssel egészült ki a már meglevő eszközpark.

Az exkluzív magánintézmény nemcsak mennyiségi, hanem minőségi „gyarapodáson” is átment, hiszen egyre több szolgáltatás közül választhatnak a páciensek. Így például a magánellátó intézmények közül szinte egyedüliként a Dr. Rose Magánkórházban a daganatos betegek számára elérhető az onkoplasztika, amelynek egyik ismert hazai szakértőjével Dr. Molnár Béla Ákos rekonstrukciós plasztikai sebésszel, a magánkórház egyik állandó orvosával beszélgettünk.

Dr. Molnár Béla Ákos

INTÉZMÉNYÜKBEN A PLASZTIKAI SEBÉSZET AZ EGYIK LEGJELENTŐSEBB TERÜLET. A KÍNÁLT SZOLGÁLTATÁSOK KÖZÖTT MINDEN MEGTALÁLHATÓ A MELLNAGYOBBÍTÁSTÓL AZ ARCPLASZTIKÁN ÁT AZ INTIMPLASZTIKÁIG. MOSTANÁBAN MELYEK A LEGNÉPSZERŰBB ELLÁTÁSOK?

Az esztétikai plasztikai sebészetben már régóta nagyjából ugyanazok a legnépszerűbb szolgáltatások: a mellkorrekciók, a terhesség miatti állapotváltozások rendbetétele. Népszerűek még a kisebb arckorrekciók, de ezeken kívül is rengeteg beavatkozás iránt van érdeklődés, így a fül-, orr-, nyak-, hasplasztika iránt. A rekonstrukciós sebészet más terület, ez valamilyen betegséghez, mint például az emlő fejlődési rendellenességeihez vagy az emlő daganat sebészetéhez kapcsolódik.

A MAGÁNKLINIKÁK KÖZÖTT TALÁN EGYEDÜLIKÉNT ÖNÖK ONKOPLASZTIKÁVAL IS FOGLALKOZNAK. HA JÓL TUDOM, EZ AZT JELENTI, HOGY AZ EMLŐDAGANATOS BETEGEKNÉL EGYIDŐBEN TÁVOLÍTJÁK EL A RÁKOS TERÜLETET ÉS ÁLLÍTJÁK HELYRE A KORÁBBI ÁLLAPOTOT…

Igen, a pácienseink a műtét után úgy ébrednek fel, hogy elvégeztük az onkológiai beavatkozást és egyben megtörtént a mellrekonstrukció is. Így egy percre sem sérül az önbizalom. De elsődleges mindenképpen az onkológiai szabály: a daganat teljes eltávolítása biztonsági zónával, nyirokcsomó-biopsziával és a protokoll alapján a többi eljárással.

HA JÓL TUDOM, KORÁBBAN A ROSSZINDULATÚ MELLDAGANATOKNÁL A DAGANATOS TERÜLET, AZ EMLŐ ELTÁVOLÍTÁSA UTÁN KÖVETKEZETT MÉG A KEMOTERÁPIA, A SUGÁRKEZELÉS, ÉS CSAK JÓVAL KÉSŐBB, ÉVEK MÚLVA A REKONSTRUKCIÓ.

Ma már lehetőségünk van az azonnali helyreállításra, és minden esetben erre az egyidejű műtétre törekszünk. A melldaganatos műtétek 80 százaléka már így történik. Természetesen ehhez szükség van egy pontos kezelési tervre, amelyet a műtét előtt az onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből álló onkoteam határoz meg. Így döntünk arról, hogy mellmegtartó vagy melleltávolító műtétre van-e szükség. Előbbinél csak egy részét távolítják el az emlőnek, de a rekonstrukcióra természetesen itt is szükség van, legtöbbször az esztétikai sebészetben használatos technikákkal állítjuk helyre az eredeti formát, olykor az ellenoldali mell korrekciójával együtt. A teljes emlő eltávolításnál egy kicsit bonyolultabb az eljárás. Ebben az esetben a hiányzó szövetek pótlásaként mindenképp szükség van valamilyen saját érnyeles lebenyre, illetve kombinálhatjuk implantátumok beültetésével is.

HONNAN PÓTOLJÁK LEGGYAKRABBAN A SAJÁT SZÖVETET AZ EMLŐREKONSTRUKCIÓHOZ?

Többnyire a háti szövet egy részéből, ha a jobb emlő érintett, akkor a jobb oldali hátrészből nyert lebenyből, ha a bal, akkor a bal oldali hátrészből nyert lebenyből állítjuk helyre az emlőt. Ez alá a saját szövet alá téve az implantátumot gyönyörű melleket tudunk létrehozni. Ha nagyobb volument kell pótolni, a hasfali szöveteket használjuk, a hasplasztika műtéti menetéhez hasonló eljárással. Ide tartoznak a mikroszkóp alatti éranasztomózisokkal készített szabad lebenyek is, melyek alkalmazása a következő lépés gyakorlatunkban.

MINDEZEKRE A BEAVATKOZÁSOKRA ALKALMAS AZ ÖNÖK MŰTÉTI, TECHNIKAI BÁZISA?

Igen, rendelkezésre áll minden eszköz, a műtét előtt valamennyi vizsgálatot el lehet itt végezni, ráadásul megvannak hozzá a jó radiológusok, kapcsolatok onkológusokkal, szóval a teljes csapat, akikre szükség van egy ilyen nagy műtétnél.

A MAGÁNKÓRHÁZAKBAN GONDOLOM ELÉG RITKÁK AZ ONKOLÓGIAI MŰTÉTEK, JELLEMZŐ, HOGY MAGÁNKÓRHÁZUKAT KERESSÉK FEL ONKOPLASZTIKAI MŰTÉTTEL?

Egyre inkább. Bár palettánkra nemrég került fel az onkoplasztika egyre több ilyen műtétet végzünk, és várhatóan gyorsan nő majd ez a szám. Ennek oka lehet a járvány, illetve az állami intézetek túlterheltsége. Amennyiben megvan a páciens onkoteam által elkészített műtéti terve, szinte azonnal meg tudjuk szervezni a műtétjét nálunk.

AZ ESZKÖZÖKET TEKINTVE, MEGFELELŐEN FELSZERELT A MAGÁNKÓRHÁZ AZ ILYEN BONYOLULT MŰTÉTEKHEZ?

Igen, nálunk is elérhetőek például olyan eszközök, mint az ultrahang kés, de alkalmazunk nemcsak a daganatsebészetben, hanem esztétikai műtéteknél is úgynevezett titánhálót, ami rendkívül szövetbarát és nagyon stabil. Ezzel a vékony titánszálakból álló finom háló-szerkezettel tudjuk jól stabilizálni az implantátumokat például teljes emlőeltávolítás után.

AZ ONKOPLASZTIKA KIFEJEZÉST EGYELŐRE A MELLDAGANATOKKAL KAPCSOLATBAN HASZNÁLJUK, HOLOTT LEHET TÖBB TESTTÁJ IS ÉRINTETT. VAN ARRA PÉLDA, HOGY MÁS DAGANATOS TESTRÉSZT IS HELYREÁLLÍTSANAK, ESETLEG AZ ONKOLÓGIAI KEZELÉSSEL EGYIDŐBEN?

Az onkoplasztika kizárólag az emlődaganat sebészetére alkalmazható, hiszen az onkológiai sebészet és esztétikai-rekonstrukciós sebészet együttes ismerete teszi lehetővé alkalmazását. Emellett más sebészeti terület is helyreállít, például a fej-nyaksebészek lábszárlebenyekből tudnak már teljes állkapocs rekonstrukciókat, vagy mikroanasztomózisokkal arcrekonstrukciókat végezni, de a hasi sebészet is rekonstruál nyelőcsövet, melyet pl. vékonybélből lehet helyreállítani.

VAN ESÉLY RÁ, HOGY A JÖVŐBEN MAGÁNKÓRHÁZUKBAN EGYRE TÖBB MELLDAGANATOS PÁCIENS BETEGSÉGÉRE MEGOLDÁST TALÁLJANAK?

Biztos vagyok benne, hogy így lesz.

Forrás: Weborvos

- bdpst24.hu

Check Also

Légkondiszezon: hasznos tanácsok a Praktiker szakértőjétől

Tapasztalat szerint többen csak akkor határozzák el, hogy klímát szereltetnek otthonukba, amikor túl vannak az …