Szélvész után is szép vagy – Két szereplőre írt monodráma ősbemutatója a Vígszínházban

„Milyen az, amikor csak látszólag vagyunk egyedül?”, akár ez a kérdés is lehetne a mottója a Vígszínház ősbemutatójának. A Szélvész után is szép vagy című előadást 2022. január 21-én mutatják be a Vígszínház Házi Színpadán Dino Benjamin rendezésében, Szántó Balázs és Kovács Olivér szereplésével. A két szereplőre írt monodráma különleges színházi kísérlet, amely egy messzi világba, Japánba kalauzolja a nézőit.

Cseh Dávid történetében egy magyar fiú a távoli Japánba költözik, ahova régi álma volt eljutni. Kint tartózkodása azonban nem felhőtlen, mivel nehezen találja a helyét ebben a nagyon is idegen kultúrában. Aztán 2017 őszén lecsap egy tájfun a japán fővárosra. A fiú élete pedig ezen az esőáztatta, szeles és álomszerű éjszakán döntően megváltozik… „Egy magyar fiú, Bence szemszögéből ismerhetjük meg Tokiót és a történetet. A japánok már hozzászoktak a rendszerességgel lecsapó tájfunhoz, Bence viszont nem. Azt érzi, hogy a Lan tájfun nemcsak a várost, de a lelkét is teljesen felforgatja, hiszen olyan emberekkel találkozik ezen a félelmetes estén, akik döntően alakítanak személyiségén, lelkivilágán. Egyre jobban kezdi elfogadni és megismerni önmagát. Bár a történetet egyetlen szereplő meséli el, a darab különlegessége az, hogy mégis két szereplője van” – emeli ki Dino Benjamin, a Szélvész után is szép vagy rendezője.  

A másik szereplő, akit Kovács Olivér alakít, végig néma a darabban, játékával a Bencét alakító Szántó Balázs előadását segíti. A néma szereplő alakját a japán kókenek, a nyíltszíni színpadi segédek ihlették, ám ebben a darabban jelenlétének sokkal több jelentése van. „Ez az előadás a monodráma szabályait feszegeti és gondolja újra. Anélkül, hogy sokat eláruljak: nemcsak két szerep van a darabban, hanem sokkal több. Egyetlen történet több karakterét játsszuk el Olivérrel. Nekem jutottak a szöveges szerepek, de a szöveg nélküli szerepeivel válik csak teljessé a kép. Az ő jelenléte elengedhetetlen az egészet tekintve. Számomra nagyon inspiráló, hogy kellő alapossággal vizsgálhassam a kérdést: milyen az, amikor látszólag vagyunk csak egyedül?” – emeli ki Szántó Balázs. 

A különleges látványvilágú Szélvész után is szép vagy a japán rakugo színházi műfajon alapszik. Azonban az alkotók csupán egy hosszabb jelenet erejéig mutatják meg a hivatalos formát, az előadás nagy részében csak a műfaj elemei jelennek meg, a magyar nézők számára is teljesen befogadható formában. A helyszínt, az életérzést, a lelkületet, a történetet is egy magyar fiatalember szemszögéből ismerhetjük meg, aki intenzíven éli meg a dolgokat – akár egy Japán rakugo-színész. 

Lehet-e társas magányban élni? Hogyan lehet együtt élni a minket ért veszteségekkel?  Miért harcolunk a múltban hozott döntéseinkkel a jelenben? Hogyan tudunk nyitni a külvilágra, egymás felé? Mi az egyén feladata ebben? A Szélvész után is szép vagy című előadás többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az ősbemutató január 21-én lesz a Vígszínház Házi Színpadán, majd január 29-én, február 16-án, 23-án, március 10-én és 30-án is látható ez a különleges színházi formákat bemutató, távoli tájakra repítő előadás. 

Cseh Dávid: Szélvész után is szép vagy

Vígszínház, Házi Színpad

Játsszák: Szántó Balázs, Kovács Olivér

Látvány: Horváth Jenny

Mozgás: Vadász Krisztina

Zene: Mester Dávid

Dramaturg: Cseh Dávid

Dramaturg konzultáns: Kovács Krisztina

Rendező munkatársa: Szládek Kata

Rendező: Dino Benjamin

További információ: http://vigszinhaz.hu/Szelvesz_utan_is_szep_vagy 

 

kredit: Vígszínház – Juhász Éva

- bdpst24.hu

Check Also

Idén nyáron űzz sportot a divatból és nyerj álomutazást Párizsba!

Május 17. és június 30. között az Allee Bevásárlóközpont a divat és a sport központjává …