Természetes szúnyogriasztó illóolajok

Az illóolajokat sok minden megelőzésére használják, de megvédhetnek-e minket a saját testünket érő nem kívánt támadásoktól? Ha csak pikniket tervezünk egy réten, kirándulást a hegyekbe, sátrazást egy tóparton akkor a lehetséges természetes alternatívák néhány illóolajban merülnek ki. 

Melyek ezek, és hogyan kell használni őket:

1. Citrom eukaliptusz olaj

Az 1940-es években bevezetett citrom-eukaliptuszolaj a leghatékonyabb természetes gyógymód a szúnyogok és számos más csípő rovar ellen.

Sok más olajhoz hasonlóan ez is tartalmazza a citronellal anyagot, de az eukaliptusz leveleinek érlelése során a sokkal hatásosabb p-metán-3,8-diol (PMD) vegyületté alakul.

2. Levendula olaj

A levendula virágai olajban gazdagok, ami nemcsak a szúnyogokat, hanem a lepkéket is taszítja. Ha hátizsákunkat levendulaolajjal permetezzük be, megelőzhetjük az ágyi poloskák otthonunkba való szállítását is. Ezenkívül azt találták, hogy ugyanaz az olaj fájdalomcsillapító, gombaellenes és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik.

A teraszon elhelyezett levendula cserepek jó első lépést jelentenek a nagyobb kényelem és védelem felé a melegebb hónapokban, de a levendulaolaj maximális taszító hatásának biztosítása érdekében egy párologtató segítségével tiszta formában juthat hozzá, és terjesztheti el nagyszerű aromáját.

3. Fahéj olaj

Amellett, hogy egy csodálatos kulináris fűszer, és szerepet játszhat a kontrollban magas vércukorszint esetén, a fahéj is erős fegyver a szúnyogok elleni küzdelemben. Egy tajvani tanulmány szerint a fahéjolaj nemcsak elűzi a szúnyogokat, hanem elpusztítja a tojásaikat is.

Ha házi készítésű szúnyog permet szeretnénk készíteni fahéjolajjal, oldjunk fel belőle egy teáskanálnyit 120 ml vízben. A kapott oldattal permetezheti a bőrt, a ruhákat és a bútorokat. Ne feledje, hogy bár hatékonyabb, a koncentráltabb oldat irritálhatja a bőrt.

4. Kakukkfű olaj

Valójában nem vagyunk biztosak abban, hogy ki és hogyan állapította meg először a riasztó hatását, de egereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5%-os kakukkfűolaj-oldat több mint 90%-os védelmet nyújt a szúnyogok ellen.

5. Teafaolaj

Az illóolaj szinonimájává váló teafaolaj bizonyítottan antiszeptikus, antimikrobiális, gomba- és gyulladáscsökkentő hatása miatt keresett. De ezek messze nem az egyetlen szuper tulajdonságai – a tereppróbák kimutatták, hogy távol tartja számos csípő rovart, például szúnyogokat és legyeket.

Az illóolajok lehetséges kockázatai

Egyetlen illóolaj sem kerülhet tiszta formában a bőrére. A legjobb gyakorlat, hogy feloldjuk őket az ún. hordozóolajokba, például mandulaolajba. A szokásos arány 3-5 csepp illóolaj 30 ml alapolajhoz.

Sok ember allergiás lehet az illóolajok egy vagy több aktív összetevőjére. Ezért célszerű egy kis mennyiségű hígított terméket felvinni a bőrére, mielőtt elkezdené a tényleges használatot. Ha 1-2 órán belül nem jelentkezik allergiás reakció, rábízhatja védelmét.

- bdpst24.hu

Check Also

Comedy Central születésnapi werkfilm

A Comedy Central Magyarország októberben töltötte be 15. születésnapját, ebből az alkalomból pedig egy saját dal is …