#hovatovább 2022 – Idén is mindent (is) a felvételiről!

Több tízezer diákot, szülőt és tanárt érint a 2022. január 22-én lezajló központi középiskolai írásbeli felvételi, majd az azt követő pontszámítás, szóbeli, iskola- és pályaválasztás, amit a jelenlegi járványhelyzet csak nehezít, hiszen nem, vagy csak részben tudunk személyesen információkat, benyomást szerezni. De az élet megy tovább, a kamaszok felvételiznek, készülnek és érthetően szeretnének a számukra legjobb iskolába menni. De vajon milyen szempontok, érvek és ismérvek mentén döntsünk, válasszuk ki az iskolát gyermekünknek? Egyáltalán ki dönt? Mennyire nyomorítsuk meg magunkat az „életed döntése” mondattal, ami hatalmas erőfeszítést, feszültséget gerjeszt, néha nem alaptalanul. Ilyen és hasonló kérdésekre szeretne választ adni a Felelős Szülők Iskolája által második alkalommal megrendezett #hovatovább 2022 ingyenes virtuális felvételi platform. 

A #hovatovább 2022 – Középiskolai Felvételi Expo, Nyílt Napok és Börze ingyenes online platform célja a felvételi szempontok számba vétele, segítségnyújtás a szülők és a tanárok megszólításával a diákoknak.

A Felelős Szülők Iskolája 2021-ben indított kezdeményezését idén is megrendezik, új edukációs videók, iskolai bemutatkozók, felvételi hírek szerkesztésével, de természetesen a tavalyi videók is elérhetőek a platformon.

„Célunk a szülőket és a tanárokat olyan tartalmakkal megtámogatni az iskola és pályaválasztás kérdésében, mely rövid és hosszú távon is a gyerek érdekét nézi. Generációkutató, pályaválasztási konzulens, coach, pszichológus, tanár is megszólal az általam készített videós interjúkban, azért, hogy olyan szempontok is előkerüljenek, amik eddig nem tűntek fontosnak. Hiszem, hogy az iskolai rangsorokon kívül számtalan olyan dolog számít, mint az iskola közösségi élete, értékrendje, a pedagógiai módszer, az életre nevelés, a szerepkörök tartatása, a kooperáció… és még sorolhatnám, ami hozzátesz vagy épp elvesz abból, ami a diák motivációs szintjét, tanulni akarását támogatja.” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a #hovatovább – Középiskolai Felvételi Expo kitalálója, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.

„A pályaorientációt nem a felvételikor kell elkezdeni – mondja Jocó bácsi, aki a #hovatovább szakmai házigazdája. Jómagam már ötödiktől viszem a gyerekeket olyan helyekre, ahol impulzusokat gyűjthetnek a szakmákról. Beszélgetünk munkakörökről, karrierről, pályákról és a kihívásokról, na meg a nehézségekről is, mert ezzel együtt kell mérlegelniük, hogy Ők ezt akarják-e. Például egy cukrász vagy egy szakács igen kemény fizikai munkát végez, akár 8-10 órán keresztül is áll a konyhában és nagyon is hierarchikus a munkája, el kell tudni fogadni az irányítást, betartani a szabályokat, elvégezni a feladatokat. Ezek után lépkedhet előre és lehet akár sztár séf is, de nem onnan indulunk… Én jómagam is sokat dolgoztam vendéglátásban diákként és sok mindent megtapasztaltam. Az iskolaválasztás szempontjairól és a szerintem hasztalan szempontokról is írtam a #hovatovább platformra. Szerintem az iskolaválasztás elsősorban a diák feladata, de ehhez támogatni kell a szülőnek és a pedagógusnak is. Ezért is örülök, hogy másodszor is a #hovatovább szakmai házigazdája lehetek, mert érdekes és értékes tartalmakkal, szempontokkal tudjuk támogatni az ebben érintetteket.” – foglalja össze Jocó bácsi.

Január 22-én este Felvételi KIBESZÉLŐ – LIVEal indul a közösségi médiában két hétig zajló esemény, mely keretében Balatoni József, alias Jocó bácsi az esemény szakmai házigazdája, aki nem mellesleg pályaorientációs konzulens, Fülöp Bea, magyartanár, a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub szakmai vezetője és Meskóné Sütő Ágnes, a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum matematika-informatika tanára közreműködésével értékeljük, elemezzük majd a megírt matek és magyar feladatokat, nézünk a színfalak mögé, de leginkább előre, hogy milyen terveket szőhetünk az írásbelivel a hátunk mögött.

Számtalan hasznos pályaválasztási cikk és tanulásmódszertani javaslat is szerepel az online platform tartalmai között, mint például Fülöp Bea 2 az 1-ben cikke, ami egyszerre tanár és szülő szemszögéből elemzi az iskolaválasztás szempontjait, a mindennapok izgalmas és felelősségteljes kihívásait is érzékeltetve. Tihanyi Rita, tanulástréner a különféle tanulási módszereket világítja meg, akár  a vizuális, akár az auditív, de a kinesztetikus és a vegyes tanulási típusokat is bemutatva.

Az esemény keretében Generációk egymás között – avagy, hogy értsünk szót a pályaválasztásban? címmel Steigervald Krisztián generációkutatóval beszélgetünk a motivációról, az egymás mellett való el- és ellenkommunikáció okáról.

Beszélünk a stresszkezelés igen fontos témájáról és alternatív megoldásairól, akár a gyermekagykontroll, a tánc, a fülakupunktúra, vagy éppen az illóolajok támogató erejéről, szakértőkkel.

Szóba kerül a figyelemkontroll, a fókuszálás is, mely igen fontos és hasznos pont a tananyag elsajátításakor, de verseny és vizsga szituációkban is, hogy megtanuljuk, hogy ne fagyjunk le, hogyan összpontosítsuk egy dologra.

Mérai Kata ezúttal nem színészi mivoltában, hanem coachként lesz velünk, amikor is Jocó bácsival közösen a szülő-tanár-diák szerepkörökről, felelősségről, határokról és ezek mátrixáról beszélgetünk majd.

Megszólítunk diákokat, bemutatunk iskolákat, pedagógiai módszereket is.

Színházpedagógia, múzeumpedagógia és számtalan forradalmian új módszer és megközelítés is terítékre kerül a #hovatovább keretében, ami a gyermekeinkben, diákjainkban lévő, szunnyadó kíváncsiság felkeltésére szolgálhat. Olyan módszerek, eszközök, melyeket tanárként, szülőként is használhatunk, jó, ha ismerünk.

A tavalyi tartalmaink között is érdemes elmélyülni, hiszen a sport-tanulás kapcsolatáról, az iskolaválasztás szempontjairól, a tanulásmódszertanokról is igen sok cikk és videós tartalom áll rendelkezésre.

A központi írásbeliktől a beiratkozásig – itt vannak a 2022-es középiskolai felvételi legfontosabb dátumai 

#hovatovább

Középiskolai Nyílt Napok, Börze és Expo 2 hónapon keresztül

az online térben a Felelős Szülők Iskolája weboldalán

Mindent (is) a felvételiről, nagylátószögben!

Regisztrálj INGYENESEN felvételi információkért, érdekes előadásokért!

Kövesd a Facebook esemény az aktualitásokért ITT!

 

- bdpst24.hu

Check Also

Július 20-án NEM lesz Balaton-átúszás

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – úgy döntöttünk, …