MODERN TECHNOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL VIZSGÁLJÁK

  • A BERMUDA-HÁROMSZÖG REJTÉLYEIT

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legszelesebb területe: évente átlagosan 130 nagyobb viharral kell itt számolni, ráadásul az év felében pusztító hurrikánok is megjelennek. Számos tragédia történt már itt, de vajon mindegyikért a természeti jelenségek a felelősek? Ezt kutatta egy tudományos forgatócsapat, és azt tapasztalta, hogy a katasztrófák mögött sokszor emberi mulasztások is szerepet játszanak. A Bermuda-háromszög titkai című látványos dokumentumsorozatot itthon a Viasat History történelmi csatorna tűzi képernyőre január 10-12. között 21 órától, amely a jövőbeli technológia áttörésekről, így például az új generációs fekete dobozról is mesél.

Az Ördög-háromszögeként is ismert Bermuda-háromszög egy hatalmas nyíltvízi felület, amit a térképen Miami, Puerto Rico és a Bermuda-sziget közti terület rajzol ki. Az Atlanti-óceán e vidéke igazi paradicsom korallzátonyokkal, rózsaszín homokkal, fantasztikus élővilággal és különleges éghajlati jelenségekkel. A név hallatán mégsem trópusi mennyországra asszociálunk először, hanem a vad és kiismerhetetlen óceánra, ami az idők során számos hajót és repülőgépet nyelt el megmagyarázhatatlan módon. A Bermuda-háromszög titkai háromepizódos dokumentumsorozatban azonban szakemberek hada segítségével bizonyítják, hogy még a legtitokzatosabb tragédiák mögött is triviális okok, többnyire időjárási események és/vagy emberi hibák húzódnak meg.

A tudósok szerint a Bermuda-háromszög tragédiáinak nagy részéről az tehet, hogy kevésbé képzett, felkészületlen emberek irányítottak hajókat vagy vezettek repülőket egy olyan környéken, ami a vad trópusi viharokkal még a legképzettebb hajóskapitányokat és pilótákat is próbára tudja tenni.

A sorozat készítői ellátogatnak Miamiba, a világ egyetlen hurrikánkutató központjába, ahol egy gigászi tartályban, egy 1400 lóerős szélgép segítségével imitálják a hurrikánok pusztító hatását, pilóta-kiképzők segítségével pedig arra is fényt derítenek, hogy milyen egyszerű (akár egyetlen műszer meghibásodása miatt is) teljesen eltévedni az óceán fölött.

Többek között a következő izgalmas információkra is fény derül:

  • A hurrikánok mozgását ma már pontosan tudják előre jelezni, az erejét azonban még mindig nem – utóbbi annyira gyorsan változik, hogy ami reggel még egy kezelhető, egyes erősségű volt, estére már ötössé, azaz pusztítóvá változhat. A tudomány következő áttörése lesz, amikor már nemcsak az érkezését, hanem az erejét is meg tudják pontosan jósolni.
  • A repülőgépek fekete dobozai (amik a valóságban inkább narancssárgák, hogy az utánuk kutató búvárok könnyebben megtalálhassák őket) már ma is sokat segítenek a rejtélyes balesetek utáni kutatásnál – már amennyiben megtalálják. A sorozatban bemutatják, hogy a következő generációs fekete doboz már egy felhőbe fogja azonnal továbbítani a legfontosabb adatokat, és ez a technológia örökre véget vethet a megmagyarázhatatlan eltűnéseknek.
  • A dokumentumsorozat alkotói meteorológusok segítségével mutatják be a nézőknek a világ egyik legveszélyesebb természeti jelenségét, a légzuhatagot, ami a hideg és meleg levegős áramlatok találkozásából születik meg, és olyan erős szélhatással jár, hogy bármit el tud pusztítani.

- bdpst24.hu

Check Also

Hétvégén megnyitja kapuit a Gyárkert Kultúrpark

Hétvégén megnyitja kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark. A népszerű …