Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

  • A gazdátlan kalapács
  • Pierre Boulezre emlékezve
  • (január 15., szombat, 19:30 – BMC Koncertterem)

Az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Boulez korszakos remekművét, A gazdátlan kalapácsot állítja a hangverseny középpontjába. A René Char verseire, énekhangra és 6 hangszerre írt, 9 tételes kompozíció minden előadó számára rendkívüli kihívás, olyan mű, amely a 20. század második felének európai zenéjében nem kerülhető meg.

Csapó Gyula ugyancsak énekhangra, valamint 7 hangszerest foglalkoztató együttesre írta Huacas című darabját, melynek magyarországi bemutatója hangzik el a koncerten. A mű azték és spanyol szövegekre íródott, ajánlása, a konkvisztádorok és az inkvizíció áldozatai mellett, Pierre Bouleznek szól, „hálából A gazdátlan kalapácsért”. A műben leginkább Boulez ciklusformáló zenei gondolkodásmódjának hatása figyelhető meg, kreatív módon értelmezve.

Horváth Balázs Unisono c. darabja nyolc hangszerest foglalkoztató együttesre készült. Boulez hatása itt konkrétabban jelentkezik a partitúrában: a szerző Boulez műveiben használt hangsorokat, akkordokat is alkalmazott a művében, jóllehet, ezek a hallgató számára többnyire rejtve maradnak.

Előadók

Bódi Zsófia – szoprán

Molnár Anna – mezzoszoprán

Duleba Lívia – fuvola

Bársony Péter – brácsa

Koltai Katalin – gitár

Holló Aurél – ütőhangszerek

Schlanger Tamás – ütőhangszerek

Fábry Boglárka – ütőhangszerek

UMZE Kamaraegyüttes

Tihanyi László – vezényel

További információ: https://atlatszohang.hu/event/a-gazdatlan-kalapacs/

- bdpst24.hu

Check Also

Tündöklő fények és mikulásvirág

Ötletek adventi dekorációhoz Elérkezett az adventi időszak, ami mindig a meghittségről és a kellemes, nyugodt …