Erre kell figyelni a kávéfőzők karbantartásánál

  • Erre kell figyelni a kávéfőzők karbantartásánál

A kávéfőzők szinte mindennapos igénybevételnek vannak kitéve. Éppen ezért megérdemlik a kellő odafigyelést és a törődést. A megfelelő otthoni karbantartással pedig az is elkerülhető, hogy hosszabb ideig nélkülözni kelljen ezeket a készülékeket a szervizelés miatt. „A kávéfőzők legnagyobb ellensége a vízkő, függetlenül attól, hogy egyszerű karos, filteres, vagy automata kávéfőzőkről beszélünk” – hívta fel a figyelmet Nagy Tamás, a Sencor szervizvezetője.

A hazai településeken eltérő keménységű a víz, de lényegében a legtöbb háztartásban számolni kell ezzel a kérdéssel. Éppen ezért minden olyan konyhai gépre oda kell figyelni ezen a téren, amellyel vizet melegítünk. Vízkő lerakódások a kávéfőző vízmelegítő kazánjában ugyanúgy keletkezhetnek, mint a vízforraló kancsójában. Ezek pedig egészen addig ott maradnak, míg el nem távolítjuk őket. 

Legalább kéthetente 

Az „átfolyós” karos, vagy filteres változatok még nem tudják figyelmeztetni a felhasználókat az időszakos vízkőtelenítésre, de a félautomata, vagy az automata gépek már rendelkeznek ilyen funkcióval. „Én általában azt szoktam javasolni, hogy ne várják meg a felhasználók, amíg a gép szól. Már az első használatnál lerakódhat vízkő a kávéfőzőben és a lerakódások intenzitása független attól, hogy naponta hányszor főzünk kávét” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: sokan már csak akkor veszik észre, hogy szükség lett volna a karbartartásra, miután a kávéfőző már eltömítődött és egyáltalán nem tud kávét készíteni. Éppen ezért legalább kéthetente javasolt ezen készülékek vízkőtelenítése, használattól függetlenül. 

Vízkőtelenítés helyesen

Általános ökölszabály ezzel kapcsolatban, hogy a vízkőtelenítésre csak és kizárólag étkezési citromsavat szabad használni. A háztartási ecet nem tesz jót a kávéfőzőknek, mert bizonyos tömítések tönkre mehetnek és akkor használhatatlanná válnak arra az időre, amíg meg nem javítják őket. Az ásványi lerakódások eltüntetéséhez az étkezési citromsavat a gép víztartályába kell önteni, a megfelelő mennyiségű vízzel együtt. „Fontos szempont hogy, amennyiben van a víztartályban szűrő, akkor azt mindenképpen vegyük ki előtte, mert az étkezési citromsav lerakódhat benne és akkor később negatívan befolyásolhatja a kávé ízét”- figyelmeztetett a szakember. 

Az automata kávéfőzőknél általában a leírás tartalmazza a vízkőtelenítés lépéseit. Ezeket érdemes betartani és az előírásoknak megfelelően elvégezni. „Amire figyelni kell ezeknél a készülékeknél a víztartály szűrőjének eltávolítása mellett az, hogy olyan tálat, vagy edényt helyezzük a kávéfőző elé, amelyben eltér a víztartály teljes tartalma. A készülék ugyanis kétszer át fogja mosni magát. Először az étkezési citromsavval kevert vízzel, másodszor pedig tiszta vízzel fogja elvégezni a vízkőtelenítést” – tette hozzá Nagy Tamás. Az utólagos vízkőmentesítés nem minden készüléknél bizonyulhat hatásosnak. A szakember ezért azt javasolja, hogyha valaki biztosra akar menni, akkor már eleve szűrt vizet töltsön a kávéfőzőbe. Ennek érdekében érdemes lehet beszerezni egy vízszűrő kancsót, amelyből már ásványi anyagoktól mentes csapvíz önthető a kávéfőző víztartályába. 

Szennyeződések eltávolítása  

A vízkőtelenítés mellett egyes gépeknél, így például az automata kávéfőzőknél kiemelt figyelmet kell fordítani más szennyeződések eltávolítására. „Ezeknél általános probléma, hogy a forrázóegységet sokan elfelejtik kitakarítani, ezért ott penész alakul ki. Éppen ezért rendszeres időközönként ajánlott kivenni a forrázóegységet és folyóvíz alatt elmosogatni, mert csak így tudjuk eltávolítani a kávézaccos lerakódásokat” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: amennyiben a készülék csatlakoztató tejtartállyal rendelkezik, akkor az adapterét és műanyag csövet is ki kell öblíteni, mert ennek elmulasztása esetén ezek az alkatrészek eltömődhetnek, ami végső soron az ideális minőségű tejhab elkészítését is megakadályozza. 

Kis odafigyeléssel tehát elkerülhető, hogy a kávéfőző idő előtt szervizben kössön ki. A szűrt víz alkalmazásával, vagy a vízkőtelenítéssel pedig jelentős mértékben meghosszabbítható a kávéfőzők időtartama. A Sencor mindamellett azt javasolja a kávézás szerelmeseinek, hogy a nagyobb kiszerelésű kávészemeket hűvös helyen – akár hűtőben, vagy fagyasztóban tárolják, mert a kávébab így hosszabb ideig megőrzi aromáját és zamatát. 

- bdpst24.hu

Check Also

Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. …