Újévi fogadalom: ezentúl többet és jobban alszom!

Ha itt a január, érkeznek az újévi fogadalmak is, ilyenkor fogalmazzuk meg magunknak, hogy mit szeretnénk másképp tenni. De igazából bármit is fogadunk meg, a legfontosabb az, hogy legyen hozzá elég erőnk, energiánk, legyünk elég kipihentek. A tél derekán járunk, az év végi hajrá után, éppen túl az ünnepeken. Majdnem biztos, hogy legtöbbünknél éppen az igazi jó, pihentető alvás volt a legkevesebb az utóbbi időben. Éjszakázás, hogy kész legyen a munka, szervezés, hogy időben odaérjen mindenhová minden ajándék, stressz, kapkodás, fáradtság. 

Úgyhogy nem vitás, hogy ez az egyik leghasznosabb és egészségünk szempontjából legjótékonyabb fogadalom: Legyen a jó alvás prioritás!

Persze ezt csak így kijelenteni könnyű, de be is kell tartani néhány fontos dolgot: a jó alváshoz idő kell, megfelelő körülmények, ezenkívül pedig rendszeresség és következetesség is.

Ha korábban nem volt jellemző ránk, hogy kellő figyelmet és időt szentelünk a pihentető, jó alvás elérésének, itt az idő változtatni ezen! Erre tökéletes alkalom a január elsejei fogadalmunk.

Hogyan érhetjük el a valóban kielégítő pihenést? Mi kell ahhoz, hogy jobban, többet aludjunk? Íme, a SomnoCenter – Az Alvászavar Központ tanácsai!

Az első és legfontosabb mindenképpen a megfelelő körülmények megteremtése. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy az alvás voltaképpen egy tanult folyamat, amelyet rendszerességgel és következetességgel ki lehet alakítani.

Vegyük végig, mi segítheti a jó alvást, vizsgáljuk meg, hogy vajon ezek megvoltak-e eddig, vagy miként tudjuk megteremteni őket.

  • A helyiségben, ahol alszunk, legyen csend és nyugalom, valamint sötét. Olykor a legapróbb zajforrás is megakadályozhatja, hogy igazán jól aludjunk. 
  • Lényeges a jó hőmérséklet beállítása, hiszen sem túl melegben, sem túl hidegben nem lehet jót aludni. A legjobb, ha 20 Celsius fok körüli a levegő a szobában
  • Lehetőleg csak pihenésre használjuk azt a helyiséget, ahol alszunk. A hálószoba alvásra és szeretkezésre való, ezért egyáltalán nem jó, ha technikai eszközök tömkelege vesz körül bennünket. Ez is rossz irányban befolyásolhatja az alvásunkat.

Nyilván előfordulhat, hogy egy zajforrást nem tudunk kiiktatni, ilyen esetben használjunk füldugót, zavaró fényforrás ellen pedig szemet takaró maszkot.

A jó alvás feltétele az is, hogy a szervezetünket felkészítsük a pihenésre: lassuljunk le. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes az esti órákban olyan tevékenységbe kezdeni, ami nagyon felpörget. Például elalvás előtt 2-3 órával már ne végezzünk edzést, törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint este 7-ig befejezzük az aktivitást. Ha ugyanis lefekvés előtt tornázunk, edzünk még, testünk endorfin hormont állít elő, ez pedig nehezíti az elalvást. 

Talán említeni sem kell, hogy a jó alvás érdekében a sok koffein és az alkohol szintén kerülendő. Legjobb, ha akár már délután 2 órától nem fogyasztunk koffeint, bár ez sokaknál nem megoldható, sokan ragaszkodnak a délutáni kávézás szertartásához. Ugyanígy komoly stimulálónak számít a nikotin is, a késő esti dohányzás is gátolhatja a megfelelő pihenést. A dohányosok esetében éjszaka elvonási tünetek is jelentkezhetnek, melyek szintén nem segítik elő a pihentető alvást.

Fontos szabály az is, hogy lehetőleg minden nap ugyanakkor térjünk este aludni, s reggel is azonos időpontban keljünk.

Ha úgy érezzük, hogy az újévi fogadalom betartása, és leginkább az egészségünk érdekében mindent megtettünk a megfelelő alvásért, ám mégsem sikerül eljutnunk a pihentető alvás állapotába, szembe kell néznünk azzal, hogy van rá esély, alvásproblémával küzdünk.

Az alvászavarok pedig nem csupán a mindennapjainkat nehezíthetik meg, hanem idővel komoly terhet rónak a szervezetünkre is, éppen ezért mielőbb fontos kivizsgáltatnunk magunkat alvásszakértővel. Az alváscentrum szakemberei rövid idő alatt kiderítik, mi lehet a probléma, miért nem tudjuk magunkat igazán kipihenni alvás közben, és hatékony megoldást javasolnak a kezelésére.

- bdpst24.hu

Check Also

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Őrizd meg az irányítást biztonságod felett! Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így …