Hogyan kezelhető a gerincferdülés?

  • Az egyik leghatékonyabb módszer a Schroth-terápia

Különféle behatások következtében könnyen deformálódhat a vázizomrendszerünk. Modern világunkban rengeteg betegség megalapozója az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, de a testtartásért felelős izmainkra hatással van a terhesség, illetve a gyors növekedés is. A gerinc- és ízületi megbetegedések, amennyiben nem fejlődési rendellenességről van szó, sok esetben megelőzhetőek lennének, de sokszor csak akkor vesszük észre, hogy gond van, amikor már a derék- illetve a hátfájás gyötör.

A gerincferdülésnek több típusa is létezik, ezek kezelésére az egyik leghatékonyabb eljárás a Schroth-terápia, ami továbbá segítséget jelent a Scheuermann-kór, a tartási rendellenességek kezelésében is, illetve a gerinc ismeretlen eredetű fájdalmai és degeneratív elváltozásai is korrigálhatóak vele. Ez a terápia egy tudatos és személyre szabott, komplex, háromdimenziós eljárás, ami nélkülözhetetlen segítséget nyújthat a páciensek számára. A korrekciót a terápia különféle aktív és passzív eszközök révén éri el. Utóbbit a gyógytornászok különféle kézzel végzett korrekciós fogásai, illetve alápárnázós módszerek jelentik, míg az aktív részéért a maguk a páciensek tehetnek az izmok nyújtásával és fejlesztésével, illetve a speciális, háromdimenziós légzéssel.

A Schroth-terápia gyakorlatait életkortól függetlenül végezhetik a páciensek, de nagyon fontos, hogy szakértői tanácsadás után tegyék mindezt. A Budapest II. kerületében található Súlypont Ízületklinika szakképzett munkatársai személyre szabott, speciális tornagyakorlatokkal segítik a pácienseket, akik a megfelelő mozgássor gyakorlásával a betegség révén rosszul működő, egyoldalúan terhelt izmokat, ízületeket a megfelelő ingerekkel látják el. Tekintettel a betegségből adódó – a bordák is érintettek, így minden lélegzetvétel a rossz berögződést mélyíti – légzési nehézségekre, a speciális, háromdimenziós, forgató légzés elsajátítása is szükséges a javulás eléréséhez. Rendszeres orvosi ellenőrzés mellett célszerű a diagnózis után mielőbb belevágni a terápiába, a gyakorlatokat pedig minden nap aktívan gyakorolni, az állapot romlásának megállítása érdekében. A Schroth-terápia célja a gerinc kiegyenesítése mellett, a gerinc fiziológiás görbületeit helyreállítani, valamint a csigolyák állapotának a javítása, a szív- és tüdőfunkciók növelése, valamint az állapotromlás megállítása, megelőzése.

- bdpst24.hu

Check Also

Tony Leung Chiu-Wai szereplésével elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a …