Mi várható az ingatlanpiacon 2022-ben?

A 2021-es év több jelentős változást is hozott az ingatlanpiacon. Nőtt az igény az ingatlanok iránt, ugyanakkor az árak is felmentek. A 2022-es év pedig szintén tartogat meglepetéseket. Török Dávid, gyémántfokozatú ingatlanszakértővel beszélgettünk róla, hogy mi várható az elkövetkező időszakban.

Milyen változásokra lehet számítani az ingatlanpiacon?

Úgy gondolom, hogy az első negyedév viszonylag kiszámítható. Folytatódik a trend, emelkednek az árak, a kamatok, egyre drágább lesz külső forráshoz hozzájutni… Az érdeklődés ugyanakkor továbbra is magas lesz az ingatlanok iránt. Főleg az új építésű ingatlanokat tekintve. Az állami támogatásoknak, a növekvő alapanyag áraknak és az egyre drágább szakképzett munkaerőnek köszönhetően az új építésű ingatlanok ára jelenleg gyorsabban nő, mint a használt lakásoké. Folyamatosan nyílik az olló. Az országgyűlési választás természetesen erősen meghatározza majd, hogyan folytatódnak a dolgok.

Az ingatlanpiacról azért elmondható, hogy lassan mozog. Az árak nem tudnak csak úgy az egyik pillanatról a másikra drasztikusan leesni. Megszűnik a hitelmoratórium is, ami miatt sokan megszorulhatnak. Nőhet a kínálat, de ez akár a kereslet csökkenéséhez is vezethet.

Akkor az ingatlanárak fokozatos növekedése várható?

Azért nem feltétlenül. Egy bizonyos 10 éves ciklus végén járunk, ami miatt korrekcióra számítok az elkövetkező 1-3 éven belül. 2014 óta folyamatosan nőnek az árak, így ennek a szakasznak a végéhez közeledve nagy változásokkal kell kalkulálni. Fontos megjegyezni, hogy a globális, világgazdasági trendek is erősen befolyásolják a hazai piac alakulását. Kína például az egyik vezető nemzet e tekintetben és az ottani eseményeket még a magyar ingatlanpiac is megérzi. 

Hova érdemes fektetni a pénzt 2022-ben?

A slágerpiac továbbra is az új építésű lakásoké lesz. Ez a tendencia már a 2021-es évben elindult, a jövőben pedig még több támogatás lesz felvehető ezekre a lakásokra. Budán vagy vidéken szintén sok a lehetőség, a korábbi évekkel ellentétben azonban Pesten akár kimondottan jó áron juthatunk ingatlanhoz.

Vidékre is megéri kimenni, hiszen egyre nagyobb az érdeklődés az ingatlanok iránt. Főként a vízparti területeken. A Balatonnál kifejezetten nagy a verseny. Olyan sokat növekedtek az árak, hogy véleményem szerint érdemesebb bérelni, mint vásárolni. 

Milyen támogatások és intézkedések segítik az átlagember dolgát?

Az idei évben több olyan támogatás is felvehető volt, ami segítette az emberek dolgát. Idetartozik a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), a babaváró- és a zöld hitel is. Idén januártól pedig érvénybe lép a lakáshitel kamatstop, amely közel félmillió jelzáloghitellel rendelkező adóst érint. A kedvezmény célja, hogy az érintettek alacsonyabb törlesztőrészletet fizessenek a közeljövőben, megakadályozva a változó kamatozású kölcsönök növekedését. A kamatstop június végéig tart, addig nem emelik a lakossági jelzáloghitelek kamatait az októberi szint fölé. Ezek a kölcsönök jelentős mértékben segítik az ingatlanberuházás iránti igényt is. 2022-ben szintén érdemes lesz élni az igénylés lehetőségével, ameddig lehet. Ha pedig jönnek újabb támogatások, az csak jót jelent. Ez viszont még számos hazai és nemzetközi gazdasági kérdés függvénye. 

Mit jósolsz összességében a 2022-es évre?

Arra számítok, hogy az év első felében stabil lesz a piac és tovább emelkednek az árak. Magas az infláció, éppen ezért az ingatlanba való befektetés egyre vonzóbbá válik, hiszen hosszú távon biztos értéktartó eszköz. Az év második felét ingatlan piaci szempontból több minden befolyásolhatja pozitív és negatív irányba is, ezzel kapcsolatban nem mernék jóslatokba bocsátkozni. Aki teheti használja ki az állami támogatásokat, mert hosszú távon nem tartom fenntarthatónak ezt a sok állami támogatást, így nem tudni, meddig lehet azokat igénybe venni. Érdemes figyelni a piac alakulását és időben lépni. Akinek hitelre van szüksége a vásárláshoz, lépjen minél hamarabb az emelkedő kamatok miatt. 

Az elmúlt időszakban számtalan, az ingatlan piacot érintő törvényt hozott a kormány. Ezzel és ezek lehetséges hatásaival nehéz lépést tartania annak, aki nincs benne napi szinten a piacban. Épp ezért nagy figyelmet fordítok rá, hogy képben legyek az aktuális piaci trendekkel és az aktuális piaci viszonyokhoz leginkább megfelelő tanácsokkal lássam el ügyfeleimet, magas minőségű szolgáltatást nyújtsak. Aki szeretne naprakész lenni érdemes követnie a social médiában, ahol folyamatos tájékoztatást nyújtok az ingatlan piaccal kapcsolatban.

Képek forrása: Pixabay, torokdavid.hu

- bdpst24.hu

Check Also

MEGNYÍLT A REGUS FÉSZEK IRODAHÁZ PÉCSETT

A Fressnapf International Business Services az első a bérlők között A Fressnapf International Business Services …