Home / Galéria / ÚJ KÉPZÉSEKET INDÍT 2022-BEN A FREESZFE + NYÍLT NAP

ÚJ KÉPZÉSEKET INDÍT 2022-BEN A FREESZFE + NYÍLT NAP

  • ÚJ KÉPZÉSEKET INDÍT 2022-BEN A FREESZFE EGYESÜLET – CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Második alkalommal indítjuk el új képzéseinket. Tavaly öt osztály 51 hallgatóval kezdte meg tanulmányait a Freeszfén. A képzéseink célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjunk olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nem klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a művészeti területeken. Oktatóink mind évek óta fontos munkát végeznek saját szakmájukban. Nagy hangsúlyt fektetünk a különböző területek közötti átjárásra is. A Freeszfe egy friss, működő közösség, aktívan reflektálunk a társadalmi kérdésekre. Ebbe a közösségbe hívunk most másokat is, csatlakozzatok hozzánk!

2022-ben induló képzéseink:

SZÍNHÁZ ÉS PERFORMANSZ – Időtartama egy év, osztályvezető: Hudi László, mentorok: Czirák Ádám, Goda Gábor, Hód Adrienn, Hudi László, Szabó Veronika, tervezett vendégoktatók: Ardai Petra, Árvai György, Berecz Zsuzsa, Csató Kata, Gergye Krisztián, Ivanyos Ambrus, Juhász András, Kálmán Eszter, Kelemen Patrik, Molnár Csaba, Muskovics Gyula, Nagy József Szkipe, Nemes Z. Márió, Ördög Tamás, Rácz Anikó, Sarah Günther, Schuller Gabriella, Somló Dávid, Szabó Réka, Szilágyi Kornél, Perovics Zoltán

Képzésünk olyan fiatalokat és/vagy pályájuk elején járókat kíván megszólítani, akik ismereteiket kollaborációban, közösségi alapon, valamint „csinálva-tanulva” kívánják bővíteni, akik szeretnének egy leendő, reális, saját projektet/produkciót bemutatni. Képzésünk nyitva áll olyanok számára is, akik valamilyen más területeken (képzőművészet, zene, technológia, humán tudományok stb.) már ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, és akik az előadó-művészetben interdiszciplináris módon kívánják hasznosítani és bővíteni eddigi ismereteiket és tapasztalataikat. Olyanokat is szívesen látunk, akik indíttatást éreznek magukban, hogy a színházat saját maguk és mások számára újradefiniálják, akik kortárs színházzal akarnak foglalkozni, és akiket érdekel a színházi kutatás-fejlesztés, az innováció, a kísérletezés. 

SZEMÉLYES SZÍNHÁZ, AVAGY SZÍNHÁZPEDAGÓGIA KREATÍV ÍRÁSSAL ÉS IMPROVIZÁCIÓVAL FŰSZEREZVE – időtartama fél év, osztályvezetők és oktatók: Gyombolai Gábor, Perényi Balázs, Róbert Júlia

A képzés első részében a résztvevők színházpedagógiát, improvizációt és kreatív írást tanulnak annak érdekében, hogy ezek segítségével alkotó módon tovább tudjanak gondolni és újra tudjanak értelmezni egy színházi előadást fiatalokkal. A kurzus második részében a hallgatók megtervezik saját 90 perces foglalkozásukat, amit aztán meg is valósítanak.

MŰVÉSZETI KOMMUNIKÁCIÓ – időtartama egy év, osztályvezető: Veszprémi Judit, oktatók: Báron György, Bérczes Anna, Csáki Judit, Gordon Eszter, Hutlassa Tamás, Majtényi László, Román Zsuzsa, Spilák Klára, Szabó Edit, Szegvári Katalin, Virányi Péter, Virányi Orsolya, Kirké Kreatív Marketingügynökség, Rihay-Kovács Zita, Osváth Gábor, Gáspár Máté

A képzés főképp a színház- és film kommunikációs területeivel foglalkozik, melynek során gyakorlati szakemberek segítségével sajátíthatják el a kulturális kommunikáció alapjait, mint a social media, fesztiválszervezés, pályázatírás, színházi marketing, sajtókommunikáció. A hallgatók megtanulnak előadást elemezni, sajtóanyagokat, kritikákat, interjúkat írni, elsajátítják a vizuális kommunikációs eszközök használatát. Részt vesznek fotóspróbákon, sajtóeseményeken, a Freeszfe kommunikációjában.

KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZ – időtartama egy év, osztályvezetők: Romankovics Edit, Horváth Kata, Sereglei András, oktatók: Bethlenfalvy Ádám, Hárs Anna, Kricsfalusi Beatrix, Madák Zsuzsanna, Schermann Márta, Simon Balázs, Takács Gábor 

A képzés során a közösségi színházcsinálás különböző válfajait, céljait, alkalmazott módszereit, gyakorlati tapasztalatait és hazai lehetőségeit kutatjuk a résztvevőkkel közösen. A kurzus elméleti elemei minden esetben gyakorlati, alkotói folyamatokhoz kapcsolódnak. A résztvevők mentorok támogatása mellett személyes tapasztalatokat szerezhetnek, bekapcsolódhatnak közösségi színházi kísérletek (futó és induló projektek) különböző alkotói fázisaiba, valamint a kurzus keretében megtervezhetik saját közösségi színházi projektjüket. A résztvevőket művészet-alapú kutatómunkába és közös alkotói folyamatokba szeretnénk bevonni, ezért a tudásátadás alapvetően interaktív és kooperatív tanulási technikákra épül. 

SZABAD MEGSZÓLALÁS – hangképzés: beszéd-ének– időtartama egy év, osztályvezetők és oktatók: Hernádi Krisztina és Berecz Bea

A beszéd és az ének általában úgy állnak egymással szemben, mint két teljesen külön világ. A közöttük tátongó szakadék áthidalhatatlannak tűnik. Vagy mégsem? Hiszen ugyanazokat a szerveinket használjuk az énekléshez, mint a beszédhez. Mindkét tevékenység hangzókból, szavakból és csengésből áll. Valódi éneklés kizárólag a közös alapból kiinduló technika – az ének és a beszéd kiegyensúlyozott együttműködésével jöhet létre. Ezt a kooperációt állítjuk a középpontba, ennek segítségével igyekszünk eljutni a görcsmentes, örömteli, szabad megszólalásig.

2023 telén induló képzéseink:

ÚJMÉDIA – 2023 februárjában induló képzés

KREATÍV ÍRÁS – időtartama egy év, osztályvezető: Fábián Péter, 2023 januárjában induló képzés

A képzés célja a színpadi szövegírás alapjainak megismertetése a hallgatókkal. Hogyan jut el az írói alkotófolyamat az alapötlettől a színpadra szánt, letisztázott szöveg megszületéséig? – ezt az utat járjuk végig elméletben, majd gyakorlatban is. A szövegalkotáshoz való közelítés több módját is megvizsgáljuk: milyen szempontok alapján dramatizáljunk egy már létező epikus művet? Hogyan születik meg egy színpadi szöveg színészi improvizációk nyomán? Milyen szempontok kerülnek előtérbe, ha valós történetekből indulunk ki? A képzés gerincét a hallgatók darabötleteinek fejlesztése adja. A cél az, hogy az egy éves kurzus végére az osztály minden tagja egy végig írt színpadi szöveggel legyen gazdagabb. Az egyéni és csoportos konzultációk mellett pedig neves vendégtanárok – drámaírók, dramaturgok, rendezők – mesélnek saját munkamódszerükről, szakmai tapasztalataikról. Kitekintés történik rokonműfajok felé is, mint például a hírszínház és a sorozatfejlesztés.

MESTERKURZUS SOROZAT

A hosszútávú képzéseken kívül egész évben hirdetünk egy-kéthetes workshopokat, mesterkurzusokat, filmes és színházi területen egyaránt. A kurzusokat neves filmes és színházi szakemberek tartják, mint pl. Schilling Árpád színházrendező, Gordon Eszter fotóművész, Szilágyi Zsófia filmrendező. A workshopokon a résztvevők fele a Freeszfe jelenlegi hallgatói közül kerül ki, míg a többi helyre bárki jelentkezhet. 

Idén is szervezünk nyári tábort, ahol a résztvevők tíz napra színészhallgatókká válnak. Olyan személyre szabott, nyitott és támogató tanulási környezetben próbálhatják ki magukat, amilyenben az elmúlt évtizedek színészgeneráció nevelkedtek. A Nyári Egyetembe a lehető legtöbbet sűrítjük bele: mozgást, fizikai színházat, elméletet, beszédtechnikát, művészi beszédet, és persze a színészet mesterségét minden mennyiségben. A táboron kívül workshopokat is tartunk a nyár folyamán, többek között Csató Kata, Pálfi Szabolcs és Marton Frigyes részvételével.

Képzéseink tandíjasak. A jelentkezési határidő június 5. éjfél (kivéve a workshopok és a téli képzések).

Bővebb információt, a képzések leírását és a jelentkezés módját a www.freeszfe.hu/indulo_kepzesek_2022  oldalon találják.

A Freeszfe Egyesület nem akkreditált oktatási intézmény, a képzések végén tanúsítványt adunk, nem diplomát!

Május 14-én szombaton a CEU épületében nyílt napot tartunk, ahol bepillanthatnak a képzésekbe, nyílt órákon vehetnek részt, illetve feltehetik kérdéseiket.

Május 14-én nyílt napot tartunk, ahol feltehetik kérdéseiket, ismerkedhetnek a képzésekkel. Vátjuk azokat, akik szeretnének jelentkezni, azokat, akik érdeklődnek csak, de azokat is, akiket az egyes programok érdekelnek.

Második alkalommal indítjuk el új képzéseinket. Tavaly öt osztály 51 hallgatóval kezdte meg tanulmányait a Freeszfén. A képzéseink célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjunk olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nem klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a művészeti területeken. Oktatóink mind évek óta fontos munkát végeznek saját szakmájukban. Nagy hangsúlyt fektetünk a különböző területek közötti átjárásra is. A Freeszfe egy friss, működő közösség, aktívan reflektálunk a társadalmi kérdésekre. Ebbe a közösségbe hívunk most másokat is, csatlakozzatok hozzánk!

A PROGRAM: 

10.00-12.00 – Kötetlen beszélgetés, valamint igény esetén móka és kacagás, a Színház és performansz osztály jelenlegi hallgatóival és oktatóival, avagy kérdezz bátran. (Színház és performansz képzés)

12.00-13.00 – A tévétől az újmédiáig – Román Zsuzsa előadása (Újmédia képzés)

13.30-15.30 – A közösségi média története – illetve hogyan csináljunk jó Facebook oldalt? – Veszprémi Judit előadása (Művészeti kommunikáció)

13.30-15.30 – SZEMÉLYES SZÍNHÁZ – interaktív nyílt óra

Hogyan lehet alkotó módon továbbgondolni egy színházi előadást fiatalokkal? A nyílt órán az érdeklődők ízelítőt kapnak abból, hogy milyen játékok és kreatív gyakorlatok várnak rájuk ezen a képzésen, valamint találkozhatnánk pár emberrel az első osztályból, akik a képzésen szerzett saját élményeikről mesélnek majd, és arról, hogy az ott tanultakat hol és hogyan tudják munkájuk során hasznosítani.

A nyílt órát vezeti a képzés három oktatója: Gyombolai Gábor színész-drámatanár, Perényi Balázs rendező, drámatanár, Róbert Júlia író-dramaturg, valamint korábbi hallgatók: Fazekas Anna Dorottya pszichológus, színész-drámatanár, Villant Bálint drámainstruktor, Weigert Andrea középiskolai tanár

16.00-18.00 – KÖZÖSSÉG-SZÍNHÁZ-TANULÁS

Játék és közös gondolkodás a kurzus leendő tanáraival. A játék célja, hogy az érdeklődők aktív közösségi élményen keresztül tapasztalják meg, mire számíthatnak, ha a közösségi színházról szeretnének tanulni.

14.30 – 15.30 Nyílt énekóra Berecz Beával

16.00 – 17.00 Nyílt beszédóra Hernádi Krisztinával

Szabad megszólalás
Hallasd a hangod! Énekelj – beszélj velünk! Tapasztald meg milyen lehetőségek rejlenek a hangodban!

12.00 – 18.00 Best of Freeszfe – egész nap vetítés a Freeszfe filmjeiből (a program kb. 3 óra, lehet ki-és becsatlakozni. A filmek 3 óra után újra elkezdődnek)

Helyszín: CEU, V. kerület, Nádor utca 15.

A program ingyenes, regisztrálni az alábbi linken lehet:
https://forms.gle/nMnSfj3cW9VcCd558

Ajánlott cikk

Február 4-e, a Rákellenes világnap

Egy szépségmárka küzdelme a nők életéért Vajon él olyan ember a Földön, akinek élete során …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás