Az új étkezési trendet követve kis fantáziával és megfelelő háttérzenével máris Mexikóban érezhetjük magunkat, ahol óriási hagyománya van a tücsökfogyasztásnak. A helybeliek és az arra járó turisták már évtizedek óta fogyasztják főételként, díszítésnek vagy akár sör mellé rágcsálnivalónak is az ízletes “chapulinákat”.
Hivatalos proteinforrás
Nemrég adta ki az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ESFA) azt a hivatalos nyilatkozatát, miszerint a házi tücsök (Acheta domesticus) élelmiszer alapanyagként felhasználható. Sokak szerint a rovarok hosszú távon is megoldást jelenthetnek a fenntartható fehérje-gazdálkodásra. De lássuk a tényeket.
Összetevők
Az máris bebizonyosodott, hogy a szöcskék és tücskök nem csak ízletesek, de kiváló tápanyagforrások is. A szöcskék átlagosan 63 g, a tücskök átlagosan 54 g fehérjét tartalmaznak 100 gramm termékben. Emellett számos esszenciális aminosavat, és más állati eredetű húsokban fellelhető vitamint is rejtenek. Például a szöcskében a leginkább a halakra jellemző Omega 3 és 6, továbbá a marhahúshoz hasonló mennyiségű B1-, B2- és B12-vitamin is jelen van. Vastartalma pedig magasabb, mint a spenótnak.
Fenntartható tenyésztés
A rovarok tenyésztése sokkal fenntarthatóbb, mint más tenyészállatoké.
Kevesebb ételt, vizet és helyet igényelnek, így 99%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint például a marha. Ugyanakkor a belőlük nyert fehérje minőségének szempontjából igenis fontos a jó minőségű takarmány.
Felhasználás
Mostanra hazánkban is könnyen elérhetővé váltak a szárított, ízesített tücskök és sáskák. Akár díszítésnek a rizottón, akár önmagában egy hideg ital mellé, elég széles a választék ahhoz, hogy mindenki megtalálja a kedvenc ízesítését. A tücskök jelenleg chili és lime, BBQ és paprika, paradicsom és oregánó, valamint sós karamell ízesítéssel kaphatóak. A sáskák pedig az édes kakaóstól a curry-s ízvilágig mindenféle változatban elérhetőek a Kifli áruházában.
You must be logged in to post a comment.