FRISSS!!!
Home / Galéria / Személyiségtípusok

Személyiségtípusok

Gyakran halljuk a mindennapokban: “én jó emberismerő vagyok”. Ez egy elvitathatatlan erősség ugyan, de az önismeret stabilitása, annak kérdése, hogy én mennyire ismerem magam, ennél sokkal fontosabb, sőt – talán – előfeltétele is a megfelelő emberismeretnek.  Nem érdemes nagyvonalúan átsiklani tehát semmi olyan lehetőség felett, amely számunkra lehetőséget ad önmagunk megismerésére, önképünk koherenciájának erősítésére.

Számos kérdés foglalkoztathatja egy önmagát megismerni akaró embert: vajon, hogy viselkedem konfliktushelyzetekben, általában milyen csoportszerepek jellemeznek engem, hogy tűröm a stresszt? Életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, így nem lehet közömbös a kérdés: vajon milyen vagyok, amikor dolgozom? Ezúttal lehetőségünk van arra, hogy e teszt kitöltése segítségével választ kapjunk erre a kérdésre. Ne feledjük, az önismeret egy kétarcú kategória: fontos, hogy mi milyennek látjuk önmagunkat, de legalább ennyire fontos, hogy a külvilág által rólunk kialakított kép milyen mértékben közelít ehhez. A teljes kép kialakítása érdekében – a teszt eredménye tudatában – érdemes lehet közeli munkatársakkal beszélgetést kezdeményezni, hogy megtudjuk, vajon ők így vagy másképp látnak-e a mindennapos munkahelyi működésedben.    

Link: https://bit.ly/3jXK8Pn 

Lehetséges karakterek:

1, A felfedező 

Te vagy az, aki mindig a saját érzéseit követi, és hallgatsz a belső hangodra, mert tudod, hogy így nem tévedhetsz nagyot. Úgy gondolod, az élet értelme, hogy a komfortzónád határaid tágítsd. Szerinted minden ember különleges és egyedi, és ennek megfelelően a saját útját kell járnia. Hitvallásod: az ember leginkább arról ismerszik meg, hogy mit ért el, ezért keresed a kihívásokat, és a sikerek éltetnek igazán. 

2, A csapatjátékos 

Újdonság? Szeretem – mondod, és ha elsőre nem sikerül valami, akkor sem csüggedsz, hiszen tudod, hogy újrakezdheted. Te vagy az, aki hallgat a belső hangra, és az érzelmeidre ügyelve éled az életedet. Közösségben érzed igazán jól magad, és a közösség is jól érez téged, mert tisztában vagy vele, hogy csapatban jobb dolgozni, hiszen együtt egyszerűen jobbak vagytok. 

3, A különc

Jó neked, hogy az érzéseidre hallgatsz, és az is feltűnik a többieknek, hogy biztos vagy a saját ízlésedben. Igaz, hogy az újdonságok nem hoznak annyira lázba, de a jól bevált, rád jellemző dolgokban igazi mester vagy, csak a maximum – vallod. Egyéni célokat tűzöl ki magad elé, amelyekért egyedül is megharcolsz, ezért szereted, ha elismerik: különleges vagy. 

4, A csupaszív

Kinek, mire van szüksége? – teszed fel sokszor a kérdést, és a többiek imádnak azért, mert szinte már előre tudod, mi kell nekik. Igazi társas lény vagy, a magányt nem neked találták ki, akkor érzed magad elemedben, ha körülötted a társak, a család, a barátok. A hangulatoknak és az élvezeteknek élsz, mindig van nálad harapnivaló, amiből szívesen adsz másoknak is.  

5, Az újító

Tisztában vagy vele, hogy mindig megfontoltnak, összeszedettnek és higgadtnak tűnsz. De azzal is tisztában vagy, hogy az előrelátás és a tiszta gondolkodás nem akadályoz meg abban, hogy felfedezd a világot, és feszegesd a saját határaidat. Hiszel abban, hogy mindenki kiteljesedhet, ha szembenéz a félelmeivel, és bátran nekiindul a saját maga által választott útnak. 

6, A logikus 

Te vagy az, aki mindent logikusan átgondol, és ezért a következményeket is előre látja. Lételemed a közösség, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan érezd magad, hiszen tudod, hogy a saját egyediségével mindenki hozzáad egy kicsit a csapat sikeréhez. Melletted bátran elengedheti magát az ember, mert higgadt maradsz a rázósabb helyzetekben is.

7, A rendszerező

Monoton munka? Ide vele, te szívesen megoldod még azokat is, amelyeket mások már unalmasnak találnának. Mindent előre kigondolsz, és meghatározott struktúrák mentén cselekszel – előbb tudod a megoldást, még mielőtt nekiállnál megoldani egy-egy problémát. Az új dolgok nem hoznak lázba, jobban szeretsz elmélyülni egy feladatban, amelynek a megoldását egyéni sikerként éled meg. 

8, A megbízható

Azzal mindenki tisztában van, hogy hozzád lehet fordulni, mert mindig lehet rád számítani, precíz vagy, és az újdonságok sem csábítanak el. Leginkább akkor érzed magad nyeregben, ha szeretetteljes légkör vesz körbe, kevés a változó körülmény, és hagynak, hogy végezd a munkád. Szereted a kiépített rendszereket, amelyeket belaksz. Jó megfigyelő vagy, minden helyzetből tanulsz, és a tanulságokat is levonod.

A személyiségtesztek története háttéranyag

– A pszichológia a személyiségeket karakterstruktúrákra osztja, amelyet a különböző viselkedési típusok és személyiségjegyek határoznak meg

– Már az ókori gondolkodókat, köztük Hippokratészt és Galénoszt is foglalkoztatta, hogy a személyiségjegyek alapján hogyan lehetne besorolni az embereket a különböző személyiségtípusokba. Ekkoriban még úgy tartották, hogy a négy őselem az emberi testnedvekben is megtalálható, így ezek alapján állították fel a kategóriákat: kolerikus, melankolikus, flegmatikus, szangvinikus

– 20. században a személyiségpszichológiában jelentős változások következtek be. A nagy személyiségkutatók saját elméleteikre alapozták és alkották meg kutatásaikat, tesztjeiket

– Megszületettek az objektív és a projektív csoportba tartozó személyiségtesztek

– William Moulton Marston kidolgozta a DISC teszt típusok elméletét, melynek alapja, hogy az emberek 2 tengely mentén viselkednek. Figyelmük lehet extrovertált vagy introvertált attól függően, hogy érzelmi alapon vagy racionálisan ítélik meg a világot

– A legismertebb személyiségtesztek: DISC teszt, Enneagram, HOGAN teszt, Myers-Briggs típusindikátorok, Minnesota többtényezős személyiségleltár, Eysenck-féle személyiség-kérdőív

– Az internet elterjedésével számtalan teszttel találkozhatunk a világhálón, a szórakoztató – de tudományos alapokat mellőző – milyen kenyér vagy típusú tesztektől kezdve, az egészen komoly, kutatók által összeállított személyiségtesztekig

– Fontos kiemelni, hogy a személyiségtesztek kitöltése során nincs jó vagy rossz válasz, minden személyiségnek vannak erősségei és gyengeségei egyaránt

– Személyiségtípusunkkal jó tisztában lenni, ezáltal könnyebben fogadhatjuk el önmagunkat és tudatosan erősíthetjük gyengeségeinket

Hírességek munkahelyi személyiségtípusai

Képzeljük csak el. Egy celebirodában dolgozunk, ahol kedvenc sztárjaink foglalnak mellettünk helyet. Mindenki más személyiség, így van, akivel könnyebb azonosulnunk, van, akivel kevésbé.  

Most egy kivételes, kutatók által összeállított személyiségteszt nyújt abban segítséget, hogy milyen személyiségtípussal rendelkezünk a munka világában. Az alábbi linken elérhető kérdésekre adott válaszok alapján bárki felmérheti, hogy a nyolc alap szakmai személyiségtípus közül melyik jellemző rá leginkább. Az információ birtokában pedig már könnyű kideríteni, melyik celebbel jönnénk ki legjobban munkahelyünkön. 

Jóbarátok:

Rachel: A felfedező

Rachel az igazi felfedező, aki kilépett a biztos anyagi háttérből, hogy megvalósíthassa önmagát és felfedezze a való világot. Pincérnőként tágította a komfortzónáját, majd kihívásokat keresve vált igazán sikeres divatszakemberré.

Phoebe: A különc

Phoebe az igazi különc és szereti, ha ezt elismerik. Mindig az érzéseire hallgat és teljesen biztos saját ízlésében, gondoljunk csak egyén öltözködési vagy zenei stílusára. A rá jellemző dolgok igazi mestere, legyen az a gitározás, csokis süti sütés vagy masszázs.

Monica: A rendszerező

Ki más lehetne a rendszerző, mint Monica, aki mindent előre kigondol és meghatározott struktúra mentén cselekszik, gondoljunk csak a takarítás iránti szeretetére – a párnáknak mindig párhuzamosan kell állniuk -, vagy a maratoni labdadobálás során tanúsított szervezőkészségére. Hajrá Mónikások! 

Joey: A csupaszív

Joey igazi társas lény a nők iránti rajongásával, miközben a hangulatoknak, az élvezeteknek és a szendvicseknek él. Habár az ételét nem szívesen osztja meg másokkal, mindig a barátok és a család számára a legfontosabb, ami 7 nővér mellett nem is csoda. 

Chandler: Az újító

Bár az sosem derült ki, mi volt Chandler eredeti foglalkozása, végül mert újítani, szembenézni a félelmeivel – legyen az komoly kapcsolat vagy munkahelyváltás – , és nekiindult a saját maga által választott útnak. Így lett sikeres reklámszakember és boldog férj/apa. 

Ross: A csapatjátékos

Ha elsőre nem sikerül valami, Ross nem csügged, hanem újra kezdi, mindig tanulva a hibáiból, például úgy, hogy ne mondjon rossz nevet az oltárnál. Igazi csapatjátékos, emberek (dinók) társoságában, és persze házasságban érzi jól magát, hisz tudja, együtt egyszerűen mindene jobb.

Filmes karakterek:

A felfedező – Indiana Jones (Harrison Ford) – Indiana Jones széria

Látszólag egy esetlen egyetemi régészprofesszor, de a személyisége 180 fokos fordulatot vesz, amikor egy-egy újabb kalandra indul a világ valamely eldugott, egzotikus szegletébe, hogy egy misztikus ereklyét vagy kultikus tárgyat szerezzen meg. Bátorsága semmihez sem mérhető, csak aztán kígyók ne kerüljenek az útjába.

A csapatjátékosSteve Rogers (Chris Evans) – Amerika Kapitány

A bátorság, önfeláldozás, hősiesség és feddhetetlenség mintaképe, de mindenekfelett igazi összetartó erővel rendelkezik. A Kapitány legtöbb társával ellentétben már a Bosszúállók előtt is abszolút csapatjátékos volt, nagyban támaszkodik hűséges bajtársaira

A különc – Sheldon Cooper (Jim Parsons) – Agymenők

A különc kategória abszolút nyertese. Elméleti fizikus, aki szerény szociális képességeivel és furcsábbnál furcsább szokásaival még hosszú idő után is képes meglepni lakótársát, Leonard-öt. A humort és az iróniát nem érti, viszont fotografikus a memóriája, továbbá beszél klingon nyelven. Bazinga!

A csupaszív – Forrest Gump (Tom Hanks) – Forrest Gump

A mindig optimista Forrest Gump sosem nőtt fel igazán, de ez nem tartotta vissza őt attól, hogy megélje az őt körülvevő világ történéseit. Ha kellett, akkor rohant, parancsot teljesített, de szeretett és adakozott is – mindig önzetlenül, feltétel nélkül – ezért minden körülmény között képes volt új barátokat találni. Tom Hanks ikonikus karaktere bár naiv, de nyitottságával, őszinteségével, szeretetével és empátiájával még ma, közel két évtized után is példakép lehet mindenki számára.

Az újító – Peter Brand (Jonah Hill) – Moneyball

A Billy Beane, az Oakland Athletics  csapatfőnökének meghökkentő sikerének kulcsa az asszisztense, Peter Brand. A fiatal közgazdász a baseball csapat kedvezőtlen pénzügyi helyzetében egy új, statisztikai alapokon nyugvó játékoskiválasztási módszereket alkalmaz. A szokásostól merőben eltérő stratégiáját a csapat vezetése nehezen fogadja el, de minden addigi rekordot megdöntve beírják magukat a sporttörténelembe. 

A logikus – Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr.) – Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle mesterdetektívje tevékenysége közben pusztán a megfigyelésre és a következtetésre, valamint a logikai levezetésekre hagyatkozott, ami elég ahhoz, hogy senki se úszhasson meg egy bűntényt, bármilyen lángelméről is van szó. A tudományos kísérleteikor viszont nem árt, ha Mrs. Hudson inkább alaposan elzárja a kisállatokat.

A rendszerező – Adrian Monk (Tony Shalhoub) – Monk, a Flúgos nyomozó

A San Franciscó-i ex rendőr az őt ért traumák ellenére továbbra is kiváló nyomozó, habár kényszeressége néha idegesítő, máskor viszont rendkívül komikus. Egy biztos, a dolgok rendszerezése nála létkérdés, addig biztosan nem érzi jól magát, amíg minden bögre füle kifelé nem áll a konyhaszekrényben és ez így van jól. 

A megbízható – Brienne (Gwendoline Christie) – Trónok Harca

A Trónok harca sorozatban szinte nagyítóval kell keresnünk egy-egy olyan karaktert, aki 2-3 epizódként nem árul el valakit. Brienne of Tarth karaktere pont ilyen. Hűséges és megbízható, talán az sem véletlen, hogy az Oathkeeper nevet választotta kardjának, amit leginkább a Fogadalomtartóként lehet lefordítani.

Történelmi személyek

A felfedezőMarie Curie

A lengyel származású tudós, a radioaktivitás felfedezője máig az egyetlen olyan kutató, aki két tudományágban, a fizika és a kémia területén is Nobel-díjat kapott, és a Sorbonne első női tanára is lett. Marie Curie a tudományért szó szerint az életét áldozta: mert bár a radioaktív anyagok egészségre káros hatását a kutató soha nem ismerte el, halálát a sugárzás által okozott csontvelőbetegség okozta. 

A csapatjátékos – Johann Sebastian Bach 

Bár a zeneszerzés alapvetően magányos műfaj, a Bach-család tagjairól joggal állíthatjuk, hogy elsősorban „csapatban” gondolkodtak. A többgenerációs zenészdinasztia leghíresebb tagjának, Johann Sebastian Bach-nak két feleségétől összesen húsz gyermeke született (bár közülük mindössze tízen érték meg a felnőttkort). Hogy népes családját eltartsa, Bach a szó mai értelmében véve is állást vállalt: hegedült a weimari zenekarban, orgonált Arndstadtban és Mühlhausenben, hosszú éveken át a lipcsei Tamás-templom karnagya volt, később pedig a város főzeneigazgatója lett. 

A különc – Lev Nyikolajevics Tolsztoj

Az orosz- és a világirodalom egyik legnagyobb alkotójának nemcsak filozófiai és vallási eszméi, de az életvitele is meglehetősen szokatlan volt. Arisztokratikus származásának hátteret fordítva Tolsztoj egy ideig paraszti munkát végzett jasznaja poljanai birtokán pedig az „ideális társadalmat” kívánta létrehozni. Tolsztoj vallási-filozófiai írásait egy időben betiltották, egy ideig rendőri megfigyelés alatt is állt és az ortodox egyház is kiközösítette. 

A csupaszív – Diana hercegnő

Az 1997-ben tragikus módon elhunyt walesi hercegnét már életében is a „szívek királynőjének” nevezték, népszerűsége pedig a halála óta eltelt mintegy negyed évszázadban sem csökkent. Diana híres volt jótékony akcióiról és szociális érzékenységéről: a Vöröskereszt önkénteseként rendszeresen utazott Afrikába, ahol beteg és árva gyermeket gondozó kórházakat is felkeresett, és jó kapcsolatot ápolt többek között Teréz anyával is. 

Az újító – Jézus Krisztus 

Ehhez talán nem is kell külön magyarázatot fűznünk: Jézus Krisztus saját korának talán „leginkább eretnek” gondolkodója volt, aki szembement a korának szokásaival és társadalmi elvárásaival, újító eszméiért pedig saját életét áldozta fel. 

A logikus – Isaac Newton

A tömegvonzás törvényét megalkotó Newton korának egyik legnagyobb tudósa volt, aki nélkül a ma ismert fizika elképzelhetetlen lenne. Ő volt az első, aki bebizonyította, hogy az égitestek és a Földön lévő tárgyak mozgását ugyanazok a természeti törvények határozzák meg. Megalkotta a grativáció elméletét, foglalkozott a differenciálszámítással, vizsgálta a fénytörés jelenségét, megalkotta a máig Newton-távcsőnek nevezett tükrös teleszkópot. 

A rendszerező – I. Ferenc József császár

Az Osztrák-Magyar Monarchia ikonikus uralkodóját már saját korában is „a birodalom első hivatalnokának” hívták. Ferenc József híres volt a nagy munkabírásáról, precizitásáról monotóniatűrő-képességéről: az uralkodó minden nap hajnali négykor kelt, és gondos hivatalnokként hosszú-hosszú órákat töltött az „államügyekről” szóló akták tanulmányozásával. 

A megbízható – Zrínyi Ilona

Ki lehetne megbízhatóbb, mint az „Európa legbátrabb asszonyának” is nevezett Zrínyi Ilona, aki második férje, Thököly Imre távollétében két gyermekével és várandósan védte Munkács várát?  A hős asszony férfiakat megszégyenítő bátorsággal állt a várvédők élére, irányította a harcokat, gondozta a sebesülteket és óvta a vár lakóinak életét. Zrínyi Ilona hűségéről később is tanúságot tett, férjét ugyanis a török száműzetésbe is követte.  

Egyéb ötletek: sportolók, celebek:

A felfedező – Klein Dávid, Frei Tamás, Angelina Jolie, David Attenborough, Palvin Barbara

A csapatjátékos – Görbicz Anita, Kabát Péter, Michael Jordan, Dwayne „The Rock” Johnson

A különc – Dennis Rodman, Tóth Gabi, Benedict Cumberbatch, Nicholas Cage, Joaquin Phoenix, Jared Leto, Jim Carrey

A csupaszív – Gera Zoltán, Wolf Kati, Tom Hanks, Audrey Hepburn, Diana hercegnő, Ed Sheeran

Az újító – Arnold Schwarzenegger, Fürdős Zé, Anna Wintour, Almási Kitti, Csernus Imre, Quentin Tarantino

A logikus – Lékó Péter, Jakupcsek Gabriella, Bill Gates, Mayim Bialik

A rendszerező – Tom Brady, David Beckham, Mádai Vivien, Kourtney Kardashian, Oprah

A megbízható – Gianluigi Buffon, Győrffy Pál, Szulák Andrea, Keanu Reeves, Morgan Freeman, Julie Andrews

 

Ajánlott cikk

Újra itt a JOY Social Media Award

ezeket a magyar sztárokat jelölték a díjra Hatodik alkalommal díjazzák a közösségi média legnagyobb hazai …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás