Ha nyelés közben fájdalmat tapasztalunk, szánkban pedig keserű ízt érzünk, sajnos joggal gyanakodhatunk a milliók életét megkeserítő reflux betegségre. Kevesen tudják, de a felnőtt lakosság majdnem fele megtapasztalja élete során (jobb esetben csak átmenetileg), hogy milyen kellemetlen és alattomos tünet a reflux során fellépő gyomorégés. A rossz hírnek azonban van megnyugtató oldala is: ha tudatosan étkezünk és maga a reflux nem egy komolyabb egészségügyi probléma következtében jelent meg életünkben, sokat tehetünk azért, hogy tünetmentesek maradjunk. Olvassa el cikkünket, segíteni fog, ha érintett a témában.
A nyelőcsövünk alsó végén található záróizomnak az a feladata, hogy megakadályozza, hogy gyomrunk felől a nyelőcsövünk irányába gyomrunk tartalma visszajusson. Ha ez az izomgyűrű az alulról felfelé érkező nyomás hatására mégis kinyílik és nyelőcsövünkbe visszafolyik a gyomorsav vagy a félig megemésztett étel, refluxról beszélünk.
Mint bevezetőnkben említettük, leggyakoribb tünete a gyomorégés. Ez a mellkasunk közepén keletkező égető érzés, ami a torkunktól lefelé, a gyomorszájunkig elhúzódhat, rosszabb esetben még akár a nyakunk, karjaink vagy lapockáink felé is kisugározva ezt a kellemetlen, olykor fájdalmas érzést.
Reflux esetén a gyomrunkon kívül a nyelőcsövünkben is érezhetünk hasonlót, a nyelőcső égető érzése ugyanis a másik leggyakoribb tünet. Ha érzett már csípős, savas, maró érzést a torkában, akkor sajnos Ön is tudja, milyen kellemetlen és olykor fájdalmas is lehet, amikor a torkunkban is érezzük: valami nincs rendben odabent.
Az egyéb tünetek, mint például a fájdalmasabb nyelés, a makacs köhögés (általában reggelente), a hányinger, vagy a rossz szájíz még nem feltétlenül jelent refluxot. Érdemes azonban odafigyelni magunkra, ha ilyet tapasztalunk, mert általában ezekben az esetekben is refluxról lehet szó.
Mit tehetünk?
Mondhatnánk, hogy csupán táplálkozás kérdése az egész és elég, ha egyszerűen reflux diétát tartunk, de ez nem lenne igaz. Amellett, hogy az elfogyasztott ételekre nagyon kell figyelnünk, ami természetesen a reflux diéta alapja, sok esetben bizony életmódváltásra is szükség lehet. Néhány lényeges életmódbeli változtatás, főként azok számára, akiknél ezek a tünetek gyakran és intenzívebben jelentkeznek (természetesen amellett, hogy mindenképpen konzultáljanak egy szakorvossal):
- Dohányzás elhagyása
- Túlsúly esetén mielőbbi fogyás
- Stressz tudatos kerülése
- Szűk, szoros ruházat kerülése
- Evés utáni intenzív testmozgás, vagy épp az ellenkezője, az étkezés utáni lefekvés sem javasolt
- Este, lefekvés előtt 3-4 órával már ne vacsorázzunk és alváskor a párnát emeljük meg kicsit (ezzel elkerülve, hogy éjszaka bármi is visszafolyhasson a nyelőcsövünkbe)
- Ne emeljünk nehezet
- Étkezzünk többször, kisebb adagokat fogyasztva
Reflux diéta: mit nem szabad enni
Sajnos a mit szabad általában a rövidebb lista, főleg ha valakinek ilyen jellegű problémával kell szembe néznie. De pánikra semmi ok, ugyanis elég, ha tudatosan kerüljük a klasszikus gyomorsavat okozó ételeket, italokat és máris sokat tettünk az egészségünk megőrzéséért. Nézzük meg tehát, mit nem szabad enni és inni, ha refluxunk van:
- Nehezen emészthető ételek, ami a legnagyobb kategória és a legegyszerűbben így írhatók le: túl zsírosak és/vagy túl fűszeresek (néhány példa: rántott hús, szalámi, kolbász, és minden, ami csípős, mustáros, vagy tormás)
- Túl forró vagy túlságosan hideg italok és ételek
- Szénsavas és/vagy alkoholos italok
- Tejtermékek (bizony, a közhiedelemmel ellentétben nem segítenek a gyomorégésen, még ha rövidtávon valóban jó ötletnek is tűnhetnek)
- Kávé és tea (zöld vagy mályva tea fogyasztható)
- Citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit, valamint a mandarin kerülendő) és más, magas savtartalmú zöldségek és gyümölcsök (például hagyma, paprika, káposzta)
- Csokoládé és tömény édességek (pl. a méz is ide tartozik, valamint természetesen az édes desszertek, torták, sütemények)
Lehet, hogy elsőre a fenti reflux diéta „tiltólistánk” sokakat elrémíszt, de mindenképpen érdemes kipróbálnunk akkor is, ha nehéznek tűnik lemondani egy-egy kedvenc ételről vagy italról. Viszonylag gyors javulás érhető el ugyanis a fentiek betartásával.
Ami még beválhat: mediterrán diéta reflux esetén
Korábbi tanulmányok szerint a savas reflux tünetei szinte azonos hatékonysággal csökkenthetők mediterrán étrend fogyasztásával, mintha gyógyszeresen kezelnénk.
A mediterrán diéta lényege, hogy növeljük a gyümölcsök, zöldségek és halak fogyasztását, miközben csökkentjük a tejtermékek és vörös húsok bevitelét a napi étkezéseink során. A diéta alatt érdemes dióféléket, olívaolajat, valamint teljes kiőrlésű gabonákat is fogyasztani.
Ha vagyunk olyan szerencsések és nincsenek tüneteink, vagy csak enyhék (azaz még nem érezzük magunkat kifejezetten reflux betegnek), akkor is érdemes a fenti étrendet betartani, hiszen jelenleg a mediterrán diétát tartják a világ egyik legegészségesebb étrend-típusának a táplálkozástudományi szakemberek.
Ha mar a torkunk, együk inkább ezeket
Cikkünk végére álljon még itt egy lista azokkal az ételekkel, amiknek elfogyasztására kevésbé vagy egyáltalán nem kell figyelnünk, ugyanis nem súlyosbítják tüneteinket, fogyasztásuk tehát reflux diéta esetén is megengedett:
- Rizs és burgonya (kivéve a “klasszikus” olajjal készített sült krumplit, amit kifejezetten kerüljünk a gyomor nyálkahártyáját irritáló bomlástermékek miatt, amik a felhevített olajban keletkeznek)
- Sovány húsok, szárnyasok
- Alacsony savtartalmú gyümölcsök és zöldségek (a mediterrán diétához képest ez itt egy erősebb kikötés, de ajánlott követni): alma, körte, karfiol, brokkoli, zöldbab, cukkini, répa, tök, dinnye, szőlő, banán.
You must be logged in to post a comment.