FRISSS!!!
Home / Címlap / Rágcsálóirtás: 6 Tipp hogyan előzzük meg a kártevők elszaporodását otthonunkban

Rágcsálóirtás: 6 Tipp hogyan előzzük meg a kártevők elszaporodását otthonunkban

 • A rágcsálók az emlősök legváltozatosabb rendje, több mint 2200 fajjal.

Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak, és sokféle élőhelyhez alkalmazkodnak. A rágcsálók szociális állatok és nagy szaporodási potenciállal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a populációk kedvező körülmények mellett gyorsan növekedhetnek.

Néhány faj, különösen a patkányok és egerek, jól alkalmazkodtak az emberi környezethez és az általuk táplálékhoz és menedékhez nyújtott előnyökhöz. Az idők folyamán súlyos kártevőkké váltak az élelmiszer ellátás és az emberi egészség szempontjából egyaránt, mivel szoros kapcsolatban vannak a táplálékunkkal, így a munkahelyeinkkel és az otthonainkkal is. Éppen ezért a rágcsálóirtás fontos és több szempont miatt is elengedhetetlen.

Ezek a kártevők a világ legtöbb kis- és nagyvárosában megtalálhatók, mert napjainkra már igazi kozmopolitákká váltak. A közelünkben élnek, legyen az raktár, üzem, csatorna, pince, padlás, vagy az üzletek rejtett zugai, de akár az otthonunk. Sajnos, mint megannyi más kártevővel kapcsolatban, a rágcsálók esetében is igaz az, hogy amikor csak egyetlen egér is feltűnik a lakásban és a házban, biztosak lehetünk benne, hogy már egy egész rágcsáló famíliával kell osztoznunk otthonunk melegén.

Ennek az az egyszerű oka, hogy napközben a pincében, a padláson, a falakban lévő járataikban, de az egyszerűen csak a kevésbé használt tárgyaink között várják az estét, hogy aztán az éjszaka leple alatt, előbújva rejtekhelyükről zavartalanul éljek kártékony életüket. A rágcsálóirtás az egészségünk szempontjából is megfontolandó.

A rágcsáló fertőzés jelei

Az egerek és patkányok megjelenése könnyedén tettenérhető lehet a hátrahagyott ételmaradékok, ürülékek, és kisebb nagyobb rágásnyomok alapján. A házi egerek általában a házakban, lakásokban élnek és körülbelül 20mm átmérőjű lyukakat is rághatnak a falakba és a padlóba.

A patkányoknak ennél valamivel nagyobb átmérőjű bejáratra van szüksége, mely azonban általában egyben a fészek bejáratát is jelenti. A körülbelül 80 mm nagyságú lyuk jól elrejtve védelmezi a papírral, rongyokkal, kartonpapírral bélelt fészket. Sokan a motoszkáló hangokra lesznek figyelmesek, melyek a falból, a padlóból de akár a mennyezet irányából is érkezhetnek. Ez mindenképpen zavaró és valamilyen rágcsáló jelenlétére utalhat.

Nagyon jól másznak, és így szinte mindent könnyedén elérnek. Éppen ezért jelenlétük különösen veszélyes a konyhában található élelmiszerek megfertőzése miatt. Nem utolsó sorban a kábelek megrongálásával tüzet is okozhatnak minden más kellemetlenség mellett.

Amennyiben azt gyanítja hogy kártevő van az otthonában, esetleg ingatlanának területén, minden esetben szakember bevonását javasoljuk a rágcsálóirtás eredményességének érdekében.

Rágcsálók okozta betegségek

Főként a patkány a kóros állapotot okozó organizmusok széles skáláját hordozzák, beleértve a baktériumok, vírusok, protozoák (állati egysejtűek) és helminták (férgek) sok faját. Számos betegség vektoraként, hordozójaként működnek ektoparazitáikon (a test felszínén élő parazita) keresztül, mint például bolhák, kullancsok, tetvek és atkák, valamint néhány, a szúnyogok által hordozott betegség révén. A kártevők egyszerre több parazitát és betegséget is hordozhatnak.

Valójában úgy tűnik, hogy az egerek és főként a patkányok több halálesetért felelősek, mint az elmúlt 1000 év összes háborúja.

Világszerte 35 a patkányok és egerek által terjesztett betegségek jelenleg ismert száma. Ezek az egészségi problémák közvetlenül a rágcsálókon keresztül, az ürülékükkel, vizeletükkel és a nyálukkal érintkezve, de a harapásuk révén is terjedhetnek. A patkányok és egerek által hordozott betegségek közvetett módon emberekre is átterjedhetnek, kullancsok, atkák és a bolhák révén, amelyek a fertőzött rágcsálókkal táplálkoztak.

Néhány egyszerű ötlet segítségével azonban megelőzheti a kártevők elszaporodását, de akár még is szabadíthatja otthonát az egér, patkány fertőzéstől.

Hogyan lehet elkapni egy rágcsálótól a betegséget?

 • belégzéssel vagy közvetlen érintkezésen keresztül a rágcsáló ürülékével (vizelet, széklet, nyál);
 • a szénából, fatuskókból, fertőző patkány vizeletével szennyezett egyéb anyagokból
 • a rágcsálókkal fertőzött terek takarítása közben, mikroorganizmus-részecskék közvetlen érintkezésével, belélegzésével
 • a fertőzött kártevők kezelése vadászok és emberek által;
 • harapásuk – a nyálban szállított mikroorganizmusok megfertőzhetik az embereket és a rágcsálókat is;
 • karmolások rágcsálóktól;
 • szennyezett víz ivása, szennyezett ételek fogyasztása;
 • kapcsolat olyan rágcsálókkal, amelyek az ektoparaziták (kullancsok, bolhák, atkák, tetvek) különböző kórokozókkal történő fertőzésének forrásai;
 • kutyák, macskák és rókák melyek részben (főleg városi) rágcsálókat esznek, majd parazitákat, például galandférgeket fognak, amelyeket általuk át lehet vinni az emberekre;
 • Egyéb, a rágcsálók különböző repülő rovarok által terjesztett betegségek hordozóiként is működhetnek.
patkány

A rágcsálókkal kapcsolatos gyakori, jól ismert és veszélyes betegségeket az alábbiakban ismertetjük.

 • Tifusz
 • Pestis
 • Leptospirosis
 • Patkányharapási láz
 • Hantavírus
 • Tularémia
 • Szalmonella
 • Veszettség

Néhány, a patkány által terjesztett betegségek közül röviden:

Tífusz

A tífusz számos fejlődő országban endemikus, jellemzően ott ahol nem megfelelő a higiénia. Ez évente körülbelül 27 millió embert érint, nagyobb részben a gyermekeket. A tífusz antibiotikumokkal kezelhető, és oltások állnak rendelkezésre a fertőzés elleni védelem érdekében.

Leptospirosis

A leptospirosis a Leptospira baktériumok fajai által okozott fertőzés. A fertőzött állatok vizeletéből kerül ki, amelyek közé tartoznak rágcsálók, valamint szarvasmarhák, sertések és kutyák.

Az emberek is megfertőződhetnek:

-ha közvetlen kapcsolatba kerülnek a fertőzött állatok vizeletével és más állati testfolyadékokkal (a nyál kivételével);

-a fertőzött állatok vizeletével szennyezett talajjal, vízzel vagy étellel való érintkezés által

A baktériumok az állat veséjében élnek, és vizelettel ürülnek ki. Hetekig, akár még hónapokig is túlélhetik a talajban vagy a vízben. A baktériumok nemcsak a szájon keresztül jutnak be a testbe, hanem a bőrön is, főleg karmolással esetleg más felületi sérüléssel. A szem, az orr és a száj nyálkahártyáján keresztül is történhet a bakteriális fertőzés.

Kockázat

A leptospirosis a mérsékelt és trópusi zónákban fordul elő, de gyakoribb trópusi és szubtrópusi területeken, ahol a hőmérséklet és a páratartalom kedvezőbb növekedésének szempontjából. A legtöbb ember számára alacsony a kockázata annak, hogy elkapja. Azokkal a foglalkozásokkal és tevékenységekkel azonban, amelyek érintkezésbe kerülnek állatokkal vagy édesvízforrásokkal, nagyobb a kockázat.

Foglalkozások és tevékenységek amelyek nagyobb veszélynek vannak kitéve:

 • mezőgazdaságban tevékenykedők;
 • vágóhídi munkavállalók;
 • állatorvosok;
 • csatornázók;
 • bányamunkások;
 • halászok;
 • vitorlázók;
 • úszók

A Leptospirosis tünetei

A Leptospirosis tünetei körülbelül 7-14 nap alatt jelentkeznek, és enyhe vagy súlyos influenzaszerű tüneteket tartalmazhatnak, beleértve:

fejfájás; hidegrázás; izom fájdalom; hányinger; hányás; a szem vörössége; hasmenés és bőrkiütés

Antibiotikumokkal kezelhető.

A Weil kór

A Leptospirosis eseteinek körülbelül 10% -ában kialakul egy súlyosabb forma, az úgynevezett Weil-kór. Ez szervi elégtelenséget, belső vérzést és halált okozhat.

Ahogy mi emberek átvesszük és kiterjesztjük tevékenységünket a fennmaradó természetes környezetben, szorosabb kapcsolatba kerülhetünk nemcsak több rágcsálófajjal de ezáltal több betegséggel is. Éppen ezért nő azoknak a rágcsálóknak a száma, amelyek betegségeket hordozhatnak és emberekkel érintkezésbe kerülve továbbadhatják a fertőzéseket. Ilyenek például a mókusok, vagy a pockok.

Szalmonellózis

A rágcsálók hordozhatnak szalmonella baktériumokat is, amelyek betegségeket okoznak mind az emberekben, mind a háziállatokban. A fertőzés a kártevő székletével szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztásával történik. A leggyakoribb fertőzésforrás a haszonállatok ürülékével szennyezett táplálék.

A szalmonella tünetei:

A következő tünetek általában a fertőzés után 12–72 órával jelentkeznek: hasmenés, láz, hányás, hasi görcsök

Patkány-harapás láz tünetei:

A Patkányharapási láz tünetei eltérőek attól függően hogy melyik baktérium fertőzése áll fenn. Streptobacillus: 3-10 nappal a fertőzés után a tünetek a láz, hányás, izomfájdalom, fejfájás, ízületi fájdalom, kiütés.

Spirillum: 7-21 nappal a fertőzést követően az alábbiak lehetnek: ismételt láz, fekély a harapott sebnél, duzzanat a seb körül, duzzadt nyirokcsomók, kiütés.

Ezenkívül a rendkívül súlyos szövődmények a következők lehetnek:

szívfertőzések; agyhártyagyulladás (agyfertőzés); tüdőgyulladás (tüdőfertőzés); tályogok a belső szervekben

A fertőzés kezelhető antibiotikumokkal.

A patkányok, egerek és más kártevők általi fertőzések elleni hosszú távú megelőzéshez kövessen néhány irányelvet és gyakorlati tippet a kártevők kizárására. Vannak arra is módszerek, hogy önmaga szabaduljon meg az egerektől és a patkányoktól, de előfordulhat, hogy a biztos siker érdekében, inkább kártevőirtó szakemberhez fordul – aki széleskörű ismeretével, a megfelelő eszközök használata mellett, megbízható tapasztalattal rendelkezik a kártevőmentesítés területén.

Ha egy szakemberrel működik együtt, a szolgáltatásra való felkészüléshez a hasznos információk mellett, az alábbiakban adunk néhány egyszerű ötletet a rágcsálóirtás(patkányirtás, egérirtás) illetve a kártevőmentesítés lehető leghatékonyabb és tartósabb biztosítása érdekében.

1.

Ügyeljen arra, hogy az összes ételt, amely nincs dobozban és zárt edényben, a hűtőszekrényben vagy nehéz műanyag edényben tárolja. Ide tartoznak a műzlik, cukorkák, diófélék, gabonafélék, kenyér, és mindenféle gabonaalapú étel, állateledel stb. Ezeket általában felső és alsó szekrényekben, polcokon, a munkalapokon vagy a hűtőszekrény tetején tárolnak. Habár a legtöbb esetben zsákokba csomagolva vannak, a patkányok és az egerek közvetlenül a műanyag zacskókat elrágva juthatnak hozzá a különböző élelmiszerekhez.

2.

Érdemes megjavítani minden lyukat a falakban, a ház körül és az ajtóknál, ahol esetleg nem megfelelő a tömítés, akár az időjárási viszontagságok miatt. Ezek lehetőséget nyújthatnak a hívatlan vendégek számára. Az egerek ugyanis akár 1/4 hüvelykes réseken, a patkányok pedig akár 1/2 hüvelyk átmérőjű lyukakon is bejuthatnak.

3.

A folyamatos ellenőrzés mellett ügyeljen arra, hogy ne legyen a lakásban semmilyen élelemforrás a kártevők számára, söpörje le és porszívózza amilyen gyakran csak lehetséges az otthonát.

4.

Gondosan lezárva vigye ki a szemetet a lakásból, vagy a házból, és ügyeljen arra, hogy a szemeteskuka megfelelő távolságban legyen a háztól. Fontos, hogy a kukákon mindig zárva tartsa a fedeleket, és minden területet tartson a kertben is a lehető legtisztábban.

5.

Szüntesse meg a felesleges, használaton kívüli eszközök tárolását, beleértve a dobozokat, papírt és ruházatot, mert a rágcsálók (és más kártevők) itt keresnek menedéket, megrágják a tárgyakat, innen gyűjtögetnek a fészkük készítéséhez, sőt, a zavartalan területeken szaporodnak is.

6.

Akadályozza meg a vízforrásokhoz való hozzáférést a házon belül és kívül egyaránt. Ehhez elengedhetetlen az ereszcsatornák rendszeres ellenőrzése és megtisztítása az esetleges törmelékektől, mert ez biztosítja, hogy a víz szabadon átfolyhasson rajtuk.

Távolítsa el a madaraknak szánt fürdető edényeket az ingatlanból, és mindig ürítse azokat a vízforrásokat, például gyerekpancsolót is, ha azokat nem használják. Végül rögzítse a szivárgó tömlőket és a kültéri csapokat. Használat után mindig tegye el az állateledelt, és ne hagyja az ételeket és a vizes tálakat sem a konyha pulton sem máshol a lakásban, mert ez más kártevők számára is egy svédasztalos lakoma lehetőségét kínálja.

A teljes kontroll elérése érdekében az egereket (patkányokat) vonzani kell a csalihoz és csapdákhoz, amelyeket a kártevőirtó szakemberei használnak. Amikor betartja a fent felsorolt lépéseket, a kártevőirtó hatékonyabban megszabadíthatja otthonát a problémától, és valószínűbb, hogy képes lesz egy rágcsálóktól mentes otthont fenntartani.

Köszönjük a gyorsirto.hu szakembereinek közreműködését.

Szerző T. Anna

Ajánlott cikk

A Depeche Mode öt év után újra turnéra indul

A Memento Mori világkörüli turné 2023. március 23-án rajtol el Sacramentoban 2023. július 28-án Depeche …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás