FRISSS!!!
Home / Programok / PLACCC 2019 – Harmadik és negyedik hét

PLACCC 2019 – Harmadik és negyedik hét

Apokalipszis tréning túlélő felszereléseinkkel, térspecifikus vizsgaelőadások a Libálban és a Magyar Szentföld Templomban, köztéri hangkoreográfia a Hősök terén, disztópia a Népszigeten, Szabadonbalatonbár a Duna-parton

Szeptember második felében is folytatódik a PLACCC, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak térspecifikus előadásaival, Apokalipszis-tréninggel, hipnotikus hangkoreográfiával és Duna-parti disztópikus installációval.

A fesztivál programjainak alkotói válaszoltak kérdéseinkre:

Somló Dávid: Drift

– Miért éppen ez a forma érdekel hosszabb ideje? Hogyan fejlődött és fejlődik a megközelítésed? Mit ad neked és a nézőknek a „hipnotikus hangkoreográfia”?

Somló Dávid: “A ‘Drift’ nekem azért izgalmas továbblépés az alkotói nyelvem alakulásában, mert ez az első alkalom, hogy az eddigi kontemplatívabb darabok után, most 15 előadóra és egy hatalmas térre komponált, jól érzékelhető dramaturgia szerint építkező koreográfiát csináltam. Amikor a Prágai Quadriennáléra készültem a legnagyobb kihívás és fókusz azon volt, hogy hogyan tudok úgy – csúnya szóval mondva – spektákulomot csinálni, hogy közben számomra hiteles maradjon a dolog,  megtartsa az organikusságát, maradjon tér a véletlenekre és nézői interakciókra is. Itt külön izgalmas számomra a Hősök tere, mint helyszín – egyszerre banális és monumentális is. Májusban volt már itt egy próbája a darabnak és nagyon élveztem, ahogy lassan átalakul a tér a selfiző turistáknak – szerintem ők is. “

Oláh Bori (az SZFE IV. éves dramaturghallgatója): Libál látszerész

– Mit adott neked a helyspecifikus alkotás? 

Oláh Bori: Mindenképpen egy nagy és izgalmas feladatot. Extra érdeklődést és türelmet a kutatáshoz (na meg persze a szervezéshez), és extra találékonyságot az ötleteléshez és a gyakorlati megvalósításhoz. Talán egy újfajta arányérzéket. Hogy nem szabad elfelejteni azt, hogy igenis itt van egy izgi tér, és tessék mindig gondolni rá is, ne csak a történetre, színészre, motívumokra és mondanivalóra. Alázatot abban, hogy nem feltétlenül én diktálok, hanem a tér, annak hangulata, és hogy elsősorban ahhoz kell alkalmazkodni.

– Miért bukkan fel a világvége az előadásodban?

Oláh Bori: Az én esetemben ez nagyon nyilvánvaló volt az első percektől. Már az elméleti kutatásnál is. Itt van egy szuperjó és szuperprofi optika, egy nagyon kedves látszerésszel. Nagy múltja van, nagy híre, különleges elismerése, és mégis kilóg a mai világunkból. Egyszerűen nem illeszkedik bele, nem ismerik már annyian, inkább idejétmúltnak látják az emberek. És akkor itt jön a látás fogalma, az egész téma, amivel a bolt is foglalkozik, csak hát üzletszerűen: embereknek segítenek, hogy jobban lássanak. Na de akkor nem tudjuk megjavítani a látásunkat, ha nem a megfelelő helyre megyünk a segítségért. ,,Fokozatosan, de gyorsan, szinte percről percre veszítjük el a látásunkat. Nem úúúgy! Az éleslátásunkat!” Hát valami ilyesmit észlelek mostanság. Meg zavart, valamilyen bizonytalan feszültséget, ami csak egy ideig tud szórakoztató lenni.

Törley-Havas Sára (az SZFE IV. éves dramaturghallgatója): Magyar Szentföld Templom

– Mit adott neked a helyspecifikus alkotás? 

Törley-Havas Sára: Izgalmas volt az alkotás, szinte minden pontja. Elmenni a Ferences rend bázisára a kulcsokért, alig tíz fokban összefagyva próbálni, egyre inkább felfedezni ennek a teljesen őrült és furcsa, ugyanakkor lenyűgöző épületnek a zugait, és megszeretni azt. Most már menőzni is szoktam, hogy nekem ehhez az épülethez van kulcsom. Persze hivatalosan ez csak ideiglenes.

 – Miért bukkan fel a világvége az előadásodban?

Törley-Havas Sára: Nagyon sokáig tanácstalanok voltunk, hogy itt van ez a hatalmas épület, ami jól néz ki, de mit is kéne benne csinálni. A hangulata, ahogy benne sétálsz, határozottan nyugtalanító és különös érzés. Egyszerre van benne valami stabil, és érzed azt, hogy bármikor összedőlhet. Vannak gyönyörű és lenyűgözően ronda részei, akár egymás mellett. Amikor az előadást készítettük, sokat hallgattuk Bagossy tanárurat robotokból és a világvégéről beszélni. Az egyik ilyen óra után állt össze a kép, hogy az ilyen irányú szorongásokat valahogy bele lehetne csatornázni ebbe a projektbe.
Aki teheti, jöjjön el, mert ezt az épületet tényleg látni kell, és nem tudom, hogy az állapota miatt ez meddig lehetséges még.

Cserne Klára (Átváltozó Egyesület): Apokalipszis-tréning

– Miért éppen az Apokalipszisra tréningeztek a nézőkkel és résztvevőkkel?

Cserne Klára: A világvége azért jó, mert nem valószínű, hogy egyik percről a másikra fog bekövetkezni, vagy ha igen, akkor mindegy, nem érdemes tervezni, viszont vannak vágyaink, amiket akkor élnénk ki, ha összeomlana a társadalom, és ezeket valójában akkor is el lehet kezdeni kiélni, amikor még nem omlott össze minden, vagyis elkezdhetünk sokkal kalandosabban, vidámabban, szabadabban élni: kempingezés, túrázás, táborozás.

– Miből áll a tréning?

Cserne Klára: Játékokból felnőtteknek, amiken keresztül el lehet mélyülni a különféle világvége víziókban, és ezáltal túllépni azon a bénító tehetetlenségen, amit a média, a hírek, a sajtó által keltett folyamatos ökológiai katasztrófahangulat okoz, amitől az lesz az érzésünk, hogy nem tudunk semmit tenni, vagy éppen a kapitalista túlélési módba menekülünk, felhalmozva rengeteg felszerelést, egyedül bezárkózva a lakásba és fegyverkezve a többiek ellen. Ha ezek helyett elmerülünk az általunk javasolt szimulációs helyzetekben, akkor lehetővé válik az, hogy egy aktív, cselekvő állapotba kerüljünk, mert nem rettegünk a jövőtől. 

A PLACCC harmadik hetének programja:

Szeptember 16-tól 21-ig, naponta 17-20 óráig

APOKALIPSZIS TRÉNING
kiállítás és játékesemények felnőtteknek a világ végére való felkészülés jegyében
Helyszín: Budapest XI. kerület, Bercsényi utca 8-10. DEKORÁCIÓ

http://placcc.hu/2019/08/29/atvaltozo-egyesulet-apokalipszis-trening/
A VILÁGVÉGE GYEREKJÁTÉK
A szabad játék olyan képesség, amellyel eredetileg mindenki rendelkezik – de ha nem gyakorolja, mert nincs erre alkalmas, keretezés nélküli tér és idő, könnyen elveszíthető. Az Átváltozó Egyesület játszani tanítja azokat, akik a munka- vagy az iskolaévek során elfelejtettek önállóan, szabadon és kötöttségek nélkül képzelődni.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2339900796260915/

Szeptember 18-27. 

Színház és Filmművészeti Egyetem térspecifikus vizsgaelőadásai
http://placcc.hu/2019/09/05/szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-terspecifikus-vizsgaeloadasai/

A tavalyi tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkor III. éves dramaturg-osztálya tanáruk, Garai Judit vezetésével térspecifikus előadásokat hoztak létre. Különböző helyszínek, különböző formák, egy dolog mégis azonos: mindegyik előadás érinti – így vagy úgy – a világvégét.

Szeptember 18. és 23. 10.00 és 17.00

Libál látszerész

Helyszín: Libál Optika (1053 Budapest, Veres Pálné utca 7.)

A híres Libál Optika híres optikusa, Emmi néni idén szeptemberben tölti be 100. életévét. Ez azt jelenti, hogy át kell adnia az általa vezetett üzlet vezetését, de még egyszer, utoljára fogadja a kedves kiválasztottak csoportját. Emmi néni mesél az életéről, kérdez a világról, és megjavítja, amit meg kell.

Facebook esemény >>>
https://www.facebook.com/events/1189173097953312/

Szeptember 20., 23. és 25. 18.45

Magyar Szentföld Templom 

Helyszín: Magyar Szentföld Templom (1021 Budapest, Heinrich István u. 3.)

Hamarosan új városi-séta sorozat indul ismert színészek, zenészek vezetésével. Igazán különleges, szívüknek kedves helyeken kalauzolják végig a résztvevőket. A sorozat első darabjaként a sétát Tasnádi Bence vezeti, a helyszín pedig a Magyar Szentföld Templom, Hűvösvölgyben.

Gyülekező: 18:30-kor a Templom előtt.

Meleg öltözet és kényelmes cipő viselése ajánlott.

Facebook esemény >>>

https://www.facebook.com/events/351458415740553/

Önkiszolgáló

Később meghatározott időpontban és helyszínen

Eladók lepnek el egy elhagyatott épületet. Játékokat, fehérneműt, tisztítószereket kínálnak, és most lehetőség nyílik tesztelni a hely saját élményparkját is. Minden személyre szabott, és semmi sem kötelező. Szerelem, gyász, szorongás, felszabadultság, nihil – korlátlan mennyiségben! Csakis nálunk.

szeptember 22. 16.00 és 18.00

Somló Dávid: Drift

Helyszín: Hősök tere

A DRIFT mozgás és hangkoreográfia, nagy közterekre és 15 előadóra komponálva.


A hordozható hangfalakkal felszerelt előadók “láthatatlan útvonalak” szekvenciáit követve, az alig észrevehetőből egyre feltűnőbben, veszik birtokba a teret, ezáltal egy mozgó hangfolyamot teremtenek. A térbeli koreográfia kibontakozásával a Hősők tere atmoszférája lassan, de biztosan egyre sűrűbbé és éteribbé változik. Az így létrejövő folyamatos mozgásban lévő organikus koreográfia és az abból kibontakozó immerzív hangkompozíció hipnotikus közösségi élményt nyújt a nézőknek és a járókelőknek.

Az egy órás előadás eredetileg a Prágai Quadriennálé felkérésére készült, Budapesten a Placcc Fesztivál keretében látható első alkalommal.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/373564206889591/

Az előadás trailere: https://vimeo.com/355293764

szeptember 20-28. 

Studio B / MOME Építészeti Intézet: Plan B

helyszín: Népsziget, a Kabin bár mellett

Az installáció természet és ember disztópikus kapcsolatának vízióját tárja fel. E disztópia egy olyan állapotot vetít előre, ahol kizárólag az emberi faj túléléséhez nélkülözhetetlen fajok maradtak fenn, a többi – pótolható – faj kihalt vagy skanzenbe került kiállítási tárgyként – megfosztva a természetben korábban betöltött szerepétől és funkciójától. 

A tengerszint emelkedésével a hollandiai Terschelling szigete hamarosan el fog tűnni. Ha egy archívumba zárnánk Terschelling létezésének gondosan őrzött részleteit, mik kerülnének oda? Az installáció 2019 júniusában a hollandiai Oerol Festival-on volt látható, ahonnan elhoztuk a sziget megragadott részleteit, hogy azokon keresztül felhívjuk a figyelmet az emberi létezés törékenységére. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/307579830106309/

Időpont: 2019. szeptember 20-21. 18-21 óra
Helyszín: Jónás Kézműves Sörház (Bálna) Fővám tér 11.

 

Szabadonbalatonbár

A #szabadonbalaton két napra a Duna-partra költözik!


A #szabadonbalaton concept bárja folyó- és tó-specifikus fantáziaitalokat kínál, hogy belekóstolhassunk, milyen íze van az alga- vagy dunavirágzásnak, a babásodó nádnak, vagy éppen az iszapkoktélnak, és egyúttal átgondolhassuk, mi okozza ezeket a jelenségeket, és életmódunk miként van rájuk hatással.

A #szabadonbalaton a Balaton ökológiai igényeire és kihívásaira, valamint a vonatkozó társadalmi szemléletváltás szükségességére hívja fel a figyelmet ökológiai-művészeti projektek formájában. A PLACCC Fesztivál keretében a #szabadonbalaton menüje egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított dunai koktéllal egészül ki.

Alkotók: PAD (Berecz Diána, Bubla Éva, Bozzai Dániel

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/3249437505096309/

JEGYINFORMÁCIÓ

A PLACCC 2019 programjainak nagy része ingyenes.

A következő programok jegyvásárlás ellenében látogathatók:

Ziggurat Project: Kenyértörés

Teljes árú jegy: 2000 Ft

Diák / Nyugdíjas jegy: 1500 Ft

(A belépőjegy egy könnyű vegetáriánus vacsorát is magában foglal.) 

Színház- és Filmművészeti Egyetem térspecifikus előadásai

Teljes árú jegy: 1500 Ft

Diák / Nyugdíjas jegy: 1200 Ft

Nada Gambier – Mark Etchells: A város hangja 

Teljes árú jegy: 1500 Ft

Diák / Nyugdíjas jegy: 1200 Ft

Csepeli lakosoknak: 1000 Ft

Online és mobiltelefonos jegyvásárlás: www.placcc.jegy.hu, illetve jegyek kaphatók az Interticket jegyirodáiban.


Bővebb információ és jegyfoglalás: zsofia.szerecz@gmail.com

Jegyek korlátozott számban kaphatók a programok helyszínein, az előadások kezdete előtt fél órával. 

Helyszíni jegyvásárlás esetében csak készpénzes fizetés lehetséges.

www.placcc.hu
https://www.facebook.com/placccfesztival/

Ajánlott cikk

Új év, új étrend: így kezdjünk bele az életmódváltásba okosan

Az új év kezdetével sokan döntenek az életmódváltás mellett – legyen az oka fogyás, vagy …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás