FRISSS!!!
Home / Fesztivál / Művészeti és közösségi esemény, szomszédünnep a Szendvicsbár szervezésében

Művészeti és közösségi esemény, szomszédünnep a Szendvicsbár szervezésében

  • NDVICS fesztivál

Bő fél éve nyílt meg a Szendvicsbár nevű közösségi-kulturális hely a VII. kerületi István utcában egy tíz éve üresen álló üzlethelyiségében. A kezdeményezés mögött álló művészeti kollektívák és független alkotók – Placcc Fesztivál, a Ziggurat Project, SVUNG Kutatócsoport, Fuchs Máté és Tóth Bálint (Meetlab) – 2022. szeptember 23. és 25. között minifesztivált szerveznek a Szendvicsbárban és környékén. 

A Ndvics fesztivál programválogatása tükrözni kívánja a közösségi-kulturális hely korábbi, jelenlegi és tervezett törekvéseit, illetve a Szendvicsbár kezdeményezőinek saját projektjei is helyet kapnak benne.

Mivel az ukrajnai háború kitörésekor a csapat tagjai humanitárius segítségnyújtásban vettek részt és gyerekprogramokat szerveztek az Ukrajnából érkező családoknak, ezért a fesztiválon keresztül a menekültek és a helyi közösségek bevonásának szándéka, valamint a különböző generációk megszólítása egyformán érvényesül. 

Ennek jegyében sor kerül a Szendvicsbárban augusztusban ukrán tinédzsereknek tartott háromnapos tábor során készült film vetítésére, valamint a részben ukrán származású Kőszegi Mária identitásperformanszára, ugyanakkor a Femini kollektíva NOMÁD performatív brunch-a nagyobb általánosságban szólaltatja meg a hosszabb vagy rövidebb ideje Budapesten élő külföldieket.

Két gyerekelőadással várjuk a legfiatalabb közönséget, a kicsit idősebbek csatlakozhatnak köztéri közösségi táncprodukcióhoz, részvételi bábelőadáshoz, kísérleti masszázs performanszhoz, városi lézerjátékhoz vagy éppen „külső helyszínen”, vagyis a Szendvicsbárral szemben található Kandúr Pubban zajló koncerten.

Az eseménysorozat szomszédünnep jellegét a minden nap ismétlődő növény- és ruhacsere, valamint a zero waste kozmetikum és tisztítószer workshop erősíti.

Részletes program:

Növény és ruhacsere

szeptember 23-25. 12.00-17.00

Lesznek hajtások, amiket befogadhattok, de a Szendvicsbárra is ráfér a felnövényeztetés, szóval örökbefogadásra is várunk kevés fényigényű növénykéket. 

A ruhacserére elég nagy adaggal készülünk alapgyűjteménynek is, szóval jöhetsz ruha nélkül is a kezdésre. Vagy hozz max. 10db ruhadarabot és vigyél helyette kb. ugyanannyit. Ami megmarad vasárnapra, azt az utca túloldalán lévő adományboltnak ajándékozzuk.


Borsos Luca – Bartha Márk: Dance the District – Köztánc

szeptember 23. péntek, 17.30 

„Táncolni akarok. Táncolni köztéren. Táncolni köztéren másokkal együtt. Táncolni köztéren másokkal együtt, zenére. De nem koncerten. Hanem mint amikor sétálok hazafelé és a fülemben olyan dallam szólal meg, amitől lépéseim kitérnek az egyenesből.”

Részvételi táncperformanszukban nincsenek előadók. Illetve mindenki az, aki akkor, abban az órában a környező utcákon mozdul. Helyszínünk Budapest hetedik kerületének külső része, ahol a résztvevők egy előzetes eligazítás és megbeszélés után a környező utcákat és tereket elfoglalva egy órányi közös táncba kezdenek. Ezt lehet tenni egyedül, párban, akár kisebb nagyobb csoportokban is. 

A programra előzetes regisztrációt kérünk:

https://www.eventbrite.com/e/borsos-luca-bartha-mark-dance-the-district-koztanc-0923-tickets-412718882287

Meetlab: Lézertricikli

szept. 23. péntek, 19.00-22.00 

Mindenki szeret old school számítógépes játékokat játszani! Snake, Pacman, Asteroids, Lunar lander és sok más legendás játék most egy köztéri óriás lézer kivetítőn, a Damjanich utcai Spar mögötti hatalmas tűzfalon jelenik meg.

A művészet és technológia határán alkotó, és általában köztéren dolgozó Meetlab kollektíva ez esetben egy fagylaltos triciklit épített át mobil lézerjáték vetítő állomássá. Az erős lézervetítőkkel felszerelt mobil állomás nagyobb volumenű interaktív fényjáték vetítéseket is lehetővé tesz – mégpedig ez esetben old school számítógépes játékokat játszhatunk a város különböző felületeire kivetítve. 

Alkotók: Csiszár Mátyás, Tóth Bálint, Adorján Zalán

Trömböczki Napsugár (Harkels Puppetry): Rúna anyó meséi

szeptember 24. szombat, 11.00

Néhány titkos mese Rúna anyó mindent rejtő kobakjából, az ezeréves boszorkánytól, erdők és mesék ismerőjétől. A nap, e nagy, fényes golyóbis ma is felkelt, és körülnézett a frázisok dimbes-dombjain. Végtelen elterülő táj, számára mint egy mesekönyv – minden kert egy újabb történet, minden utca egy újabb fejezet. Melyik kert irányába fordítsa kerek tekintetét? Csak rajtatok múlik!

Ajánlott korosztály: 5-99 éves korig (bár az anyó már többszáz éves, szóval boszorkányoknál nincs felső határ)

DIY Zero waste kozmetikumok és tisztítószerek

szeptember 24. szombat, 14.00

Sokunk számára fontos a környezetünk, és hogy miket kenünk magunkra vagy öntünk a lefolyóba és ez által a vizeinkbe. A workshop folyamán együtt készíthetünk olyan természetes anyagokból álló kozmetikumokat illetve tisztítószereket, amik amellett, hogy nem roncsolják a bőrünket, a csomagolásból adódó felesleges műanyag hulladéktól is tehermentesítik a Földet.

A foglalkozást vezeti: Szemessy Kinga

Filmvetítés és beszámoló az ukrán tinédzserekkel tartott nyári táborról

szeptember 24. szombat, 16.00

Augusztus folyamán vendégül láttunk egy ifjúsági alkotói programot, amelyet Levko Esztella, Kozma Zsófi Rebeka, Mikolai Bondarchuk és Visky Ábel tartott, elsősorban olyan 10 – 15 éves fiataloknak, akik a háború miatt kényszerültek elhagyni az otthonukat. A 3 nap elsődleges célja az volt, hogy az inspiráló és fejlesztő programok során a fiatalok a kreatív alkotás által kiszakadjanak a nehéz és nyomasztó mindennapokból, közösségben érezhessék magukat, valamint létrehozzanak egy kézzelfogható alkotást. Így a játékos drámapedagógiai foglalkozások mellett Visky Ábel vezetésével elkészült egy kisfilm, amelyet egy beszélgetés kíséretében nézünk majd meg a fesztiválon. 

Némajáték – részvételi bábelőadás felnőtteknek a Budapest Bábszínház tagjaitól

szeptember 24. szombat, 18.00

A Samuel Beckett Némajáték I. című műve alapján készült előadást Hoffer Károly és Végvári Viktória adják elő a közönség bevonásával. Az előadást – műfaji sajátosságai miatt – nagyon ritkán láthatja a közönség, ezért hiba lenne kihagyni. Ízében lehet mind nagyon borús, nagyon derűs – rajtunk, nézőkön is múlik, valamennyire.

Bolyki Sára és Várallyay Petra koncertje a Kandúr Pubban

szeptember 24. szombat, 19:30

Sárát és Petrát számos felállásban és zenei környezetben hallhattátok már együtt az elmúlt tíz évben, most legújabb formációjukkal, a 2019-ben alakult ethno-jazz duójukkal érkeznek a Kandúr Pub-ba. Műsorukban magyar, kaukázusi és balkáni népzenéket, régizenét és saját darabokat hallhattok sok improvizációval. A duó organikus összjátékával képes egy hangszerként megszólalni, a gazdag zenekari hangzást hallgatva viszont néha azért elgondolkodunk, hogy tényleg csak ketten vannak-e a színpadon. Koncertjükön hangulatok, hangzások és hangolások színes kavalkádjára számíthattok Sóvidéktől Mingréliáig, a középkortól napjainkig.

Bolyki Sára – ének, csonguri

Várallyay Petra – hegedű, ének

Dányi Viktória, Furulyás Dóra: Doboz utca 1. – táncelőadás gyerekeknek

szeptember 25. vasárnap, 11.00

„Egyszer volt hol nem volt, a Doboz-tengeren is túl, ahol a Kisdoboz az úr, Dobozvárosban a Doboz utca 1-es szám alatt állt egy hatalmas nagy ház. Tengernyi lakója ritkán találkozhatott egymással. Többnyire dobozként, vagy bedobozolva élték elképesztően izgalmas életüket.”

Az előadás két szereplője Dányi Viktória és Furulyás Dóra táncművészek. Rubik Ernő Zoltán zenéjére ők elevenítik meg a Doboz utca 1. lakóit, miközben örökös házmesterként kalauzolják végig a gyerekeket a történeten.

Ajánlott korosztály: 3-7 év

Femini: NOMAD – a performatív közösségi brunch

szeptember 25. 14.00-16.00

Egy falat otthon, távol az otthontól. Milyen étel jut eszedbe, ha az otthonodra gondolsz? Mikor kóstoltad utoljára? Nosztalgikus? Távoli? Vagy a mindennapok része?

A NOMAD során négy “idegen” Budapesten élő külföldi vendégeli meg a résztvevőket. Mind más okokból tartózkodnak Budapesten, de mind a jobb élet reményében költöztek hozzánk. Most az útjuk történetével és otthonuk ízeivel kínálják azokat, akik “itthon” vannak Magyarországon.

Hol fáj? – Kísérleti masszázs performansz

szeptember 25., vasárnap 17.00

Amikor megérkezünk egy masszőrhöz, az első kérdése, hogy van-e valami konkrét probléma, amit szeretnénk kezelni. Általában csak annyit tudunk megmondani, hogy hol fáj, masszázs során azonban gyakran kiderül, hogy a probléma nem is ott van, ahol érezzük. Na de tudunk-e erről beszélgetni? Főleg masszázs közben. És ha egy másik ember is hasonló (test)helyzetben van, akkor könnyebben szót értünk? Vagy csak elbeszélünk egymás mellett?

Masszőrök: Szemessy Kinga és Mórocz Eszter

Anyu borscs levese – Kőszegi Mara identitás performansza

szeptember 25. vasárnap, 19.00

Miből áll ez a borscs leves? Cékla, krumpli, oldalas, sárgarépa, köménymag, savanyú káposzta. Én miből állok? Ukrán, hucul, magyar, cigány, zsidó.

Hogyan határoz meg engem ez a sokféleség és mennyiben változtatja az életemet?
Ezek közül van olyan, amit nem vállalok fel, mert félek a megítélésétől? Hol kezdődök én, és hol a családom rám örökített szokásai, hagyományai? Te fel tudod sorolni a családi receptedet? Szereted, elfogadod az így elkészült levest, ami te vagy?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket jár körbe Kőszegi Mara, miközben közösen megfőzünk egy nagy adag borscs levest. Mert enni jó. Közösen meg pláne.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/szendvicsbar.27

Jegyinformáció:

A Szendvicsbárban zajló előadások és workshopok jegyvásárlás ellenében látogathatók.

esemény jegy: 500 Ft

fesztiváljegy (szombat-vasárnap): 2000 Ft

jegyvásárlás: http://placcc.jegy.hu

A Dance the District, a Lézertricikli és a koncert ingyenes, de adományt elfogadunk, amit a Szendvicsbár működtetésére fordítunk.

Támogatók:
NKA, MKKP, Collectief Walden, Erzsébetváros Önkormányzata, Budapest Tuning, Budapest Brand

Ajánlott cikk

A hazautazás tökéletes aláfestője – megjelent a New Fossils új dala

Az egyik legígéretesebb és legizgalmasabb fiatal szupergroup, a New Fossils egészen újszerű megközelítésben nyúl a …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás