FRISSS!!!
Home / Galéria / LUSH SPRING PRIZE 2021 – MINDEN EDDIGINÉL TÖBB DÍJAZOTT

LUSH SPRING PRIZE 2021 – MINDEN EDDIGINÉL TÖBB DÍJAZOTT

 • Húsz területen díjazták a környezetvédelmi és társadalmi regeneráció nemzetközi élharcosait.

Az erdő ifjú kecsua védelmezői. Derek Tanguila barackpálmát ültet. A gyorsan fejlődő pálmafajta magja és gyümölcse is ehető, emellett számos madárfaj, például a tukánfélék és a tangarák számára is élőhelyet biztosít.

Fotó: Sacha Kuyrana Maltakuna 

A 2021-es Lush Spring Prize díjazottjainak nevét egy egyhetes online esemény keretein belül hirdették ki. A nyertesek a világ távoli szegleteiben, különböző területeken tevékenykednek, úgymint a tájrehabilitáció, az élelmiszer-ágazat és mezőgazdaság, az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, az őslakosok, a nők és más marginalizált csoportok jogainak erősítése. Bár az egyes projektek fókusza eltérő, közös bennük, hogy holisztikus és regeneratív megközelítéssel szállnak szembe a kihívásokkal, illetve gyakran vállalnak bennünk vezető szerepet a projekt által támogatott közösségek tagjai. 


Idén hat kategóriában osztottak díjakat: Tervezett projektek, Fiatal projektek, Működő projektek, Befolyásos projektek, Fiatalok a permakultúráért (az Abundant Earth Foundation és a Lush támogatásával), illetve az Őslakos bölcsesség díja (a Be The Earth Foundation és a Lush támogatásával); összesen több mint 220 ezer font (körülbelül 94 millió forint) támogatás került kiosztásra a regeneratív projektek között.

A 2021-es LUSH Spring Prize 20 díjazottja:

Befolyásos projektek

 • Fambidzanai Permaculture Centre (Zimbabwe)
 • Gaza Urban & Peri-urban Agriculture Platform (Palestine)
 • Landworkers’ Alliance (UK)

Működő projektek

 • Permatil (Timor-Leste)
 • Instituto Mesoamericano de Permacultura (Guatemala)

Fiatal projektek

 • Kenyan Peasants League (Kenya)
 • Comunità Frizzante (Italy)
 • Food Secured Schools Africa (Ethiopia)
 • Education for Climate Action for Peace (Malaysia)

Tervezett projektek

 • Fundación Cuidemos Paraísos (Chile)
 • Permaqueer (Australia)
 • Mount Oku Center for Gender and Socioeconomic Empowerment (Cameroon)
 • Sacha Kuyrana Maltakuna-Young Kichwa Defenders of the Forest (Ecuador)

Őslakos bölcsesség díja

 • Associação Centro de Cultura Sabuká Kariri Xocó (Brazil)
 • The Marginalized Mirror (Namibia)
 • An organisation that would prefer not to be named.

Fiatalok a permakultúráért

 • Sacha Kuyrana Maltakuna – Young Kichwa Defenders of the Forest (Ecuador)
 • Education for Climate Action for Peace (Malaysia)
 • Malawi School Permaculture Clubs (Malawi)
 • SCOPE Kenya

Projektek bemutatása

A 2021-es Lush Spring Prize díjazottjairól (és a jelöltekről) a Spring Prize weboldalán található bővebb információ.

Néhány példa az idén díjazott projektekre:

Education for Climate Action for Peace (Malajzia) – Fiatal projektek
Az Education for Climate Action for Peace (E4CAP, Oktatás a klímaakcióért és a békéért) 2019 októberében indult, célja pedig a klímaváltozás káros hatásai elleni küzdelem, illetve a létfenntartással kapcsolatos oktatás olyan menekült és hontalan fiatalok számára, akik nem férnek hozzá a mainstream oktatási rendszerhez, és nem dolgozhatnak legálisan Malajziában. Az E4CAP a permakultúradizájn-tanúsítványt megszerezni kívánó hallgatók – köztük menekült tinédzserek – kollaboratív projektje. 

                       Fotó: A Permatil társalapítója, Ego Lemos (elöl) őshonos fákat ültet a helyi közösség tagjaival és a Permatil munkatársaival.

Permatil (Kelet-Timor) – Működő projektek
A Permatil 2001 óta koordinál közösségi működtetésű permakultúra-projekteket. A szervezet hamar felismerte, hogy égetően szükséges Kelet-Timor természeti környezetének regenerációja, a fenntartható megélhetés biztosítása és ellenálló közösségek létrehozása, részben a helyi kultúra erősítése és a tradicionális tudásanyag felhasználása révén. A Permatil egész Kelet-Timorban szervez és bonyolít le permakultúra-projekteket a helyi közösségekkel együttműködésben, miközben a jövő oktatóinak képzését is megszervezi, beleértve a nonprofit szervezetek, kormányzati alkalmazottak, közösségi vezetők és helyi gazdálkodók oktatását is. Tevékenységi körükbe tartozik a vízhelyreállítás is; jelenleg 174 kisközösség vízforrásainak rehabilitációján dolgoznak.

Instituto Mesoamericano de Permacultura (Guatemala) – Működő projektek
Az Instituto Mesoamericano de Permacultura (IMAP, Mezoamerikai Permakultúra Intézet) a guatemalai maja felvidéken fekvő San Lucas Tolimán községben, az Atitlán-tó partján jött létre. Alapítói a Kakchiquel néphez tartozó őslakosok voltak, akik őshonos magok, permakultúra, hagyományos őslakos tudás és képzési programok segítségével kívánták begyógyítani a több száz helyi közösséget elpusztító, milliókat otthontalanná tévő, az őslakos kultúra és bölcsesség átadását megnehezítő 36 évnyi fegyveres konfliktus által a társadalmon ütött sebeket.  

Gaza Urban and Peri-Urban Agriculture Platform: GUPAP (Palesztina) – Befolyásos projektek
A Gaza Urban & Peri-Urban Agriculture Platform (GUPAP, Gázai Urbánus és Peri-urbánus Mezőgazdasági Platform) a helyi közösségek megerősítését, a szervezeti kapacitás növelését és nyolcvan közösségalapú tagszervezete közti együttműködés elősegítését tűzte ki céljául. Tanácsadással, szakpolitikai lobbival, helyi, regionális és nemzetközi tudásuk és tapasztalataik, valamint sikertörténeteik disszeminációjával foglalkoznak. A GAPUP munkája a Gázai övezet elhúzódó urbánus válságára adott reakció; ezen a területen a gazdasági lehetőségek korlátozottak, a városi mezőgazdaság pedig nem tartozik a törvényalkotók és a várostervezők prioritásai közé. 

                                                Fotó: Valdete da Silva agyagedényt készít az Associação Centro de Cultura Sabuká Kariri Xocó közösség tagjaival.

Associação Centro de Cultura Sabuká Kariri Xocó (Brazília) – Őslakos bölcsesség díja
A Kariri-Xocó nép tagjai éjjel-nappal a létezésükért küzdenek. Ősi területük különleges életközösségnek ad otthont: a Caatinga szárazerdő (az egyetlen kizárólag Brazíliában található bióma) és az Atlanti-parti Esőerdő találkozásának. A Kariri-Xocók faluja a São Francisco folyó partján található. Földjeik és növényeik azonban szárazok, mert a folyó szenved. A Centro de Cultura Sabuká Kariri-Xocó (Sabuká Kariri-Xocó Kulturális Központ) küldetése, hogy saját megmaradásukért és a terület élővilágának túléléséért küzdjenek. Gyerekek, fiatalok és öregek együtt dolgoznak, ahogy az őseik is tették. Kultúrájuk megőrzése mellett közösségi kerteket hoznak létre, szüretelnek, gyakran 100 fős csoportokban naponta közösen étkeznek, vallási szertartásokon vesznek részt, beszélgetnek, játszanak, sportolnak és más tevékenységeket űznek. Álmuk, hogy visszaszerezzék ősi emlékeiket, valamint ételt, közös munkát, szakszervezeti működést és kulturális megerősödést garantáljanak népük tagjainak. Ez a projekt a megmaradás reményét kínálja nekik – a falu és az etnikai csoport megmaradását. A ellenállás reményét kínálja a csoport tagjainak. „A kolonializmus arra tanított minket, hogy egyre kevésbé higgyünk önmagunkban, helyette a nyugati gondolkodásmódot és a nyugati tudásrendszereket helyeztük a középpontba. Fel kell hagynunk ezzel. Az őslakosoknak meg kell érteniük, mennyire értékes saját hagyomány- és tudásrendszerük. Őslakos módszereink is megoldást kínálhatnak a klímaváltozásra.” – Francis Shomet, az Őslakos bölcsesség díjat odaítélő zsűri tagja.

Az eseményről

Ugyanabban az időben, amikor a világ kormányainak képviselői megérkeznek Glasgow-ba az ENSZ 26. Klímaváltozási Konferenciájára, a Spring Prize közössége online ünnepli és hangsúlyozza a holisztikus, regeneratív megközelítések szerepét a klímaváltozás komplex kihívásainak leküzdésében. Az utazási korlátozásokra és a járvány okozta egészségügyi vészhelyzetre adott kreatív megoldásként a 2021-es Spring Prize központi záróeseményére a díj történetében első alkalommal online kerül sor, míg 16 különböző országban zajlanak kísérőesemények a díjazottak szervezésében. A rendezvény célja, hogy lehetőséget adjon a díjazott projektek képviselőinek történeteik elmesélésére, tapasztalataik és ötleteik átadására egy inkluzív, együttműködő közegben. A meghívottak között vannak továbbá a Spring Prize díjait odaítélő zsűri tagjai, az újságírók és más szervezetek képviselői. 

Mi az a LUSH Spring Prize?

A 2017-ben útjára indított Lush Spring Prize negyedik éve ünnepli és díjazza a társadalmi és környezeti regenerációért dolgozó szervezeteket. A LUSH és az Ethical Consumer által közösen alapított díj mostanáig több mint 820 ezer font (közel 50 millió forint) támogatást osztott ki az egyes kategóriák nyertesei közt.

A díj célja a regeneratív projektek támogatása – a fenntarthatóságot meghaladó kezdeményezéseké, melyek holisztikus módszerek segítségével gyógyítják a gazdaság, a környezet és a társadalmi rendszerek sérüléseit. 

A szervezők remélik, hogy a regeneratív projektek támogatásával sikerül felhívni a figyelmet a mozgalom tevékenységére, ezáltal további egyéneket, csoportokat, közösségeket, támogatókat és cégeket ösztönözve arra, hogy megismerjék és alkalmazzák a regeneratív folyamatokat. Világszerte emberek sokasága tanulja újra a környezettel és egymással való együttműködés módszereit. Küzdenek a külső veszélyek ellen, helyreállítják az ökoszisztémákat, megújuló forrásokat teremtenek, támogatják a szolidaritást és az egészséges együttműködést, a teljes életet és az ellenállást. A Lush Spring Prize a következő módokon támogatja munkájukat:  

 • Kétévente kiosztásra kerülő, több mint 200,000 font (85 millió forint) támogatás, melyre közösségek, szervezetek és cégek is pályázhatnak a tervezett projektektől a működő kezdeményezéseken keresztül az influenszerekig.  
 • Rendezvények, melyek lehetővé teszik, hogy a világ különböző tájairól érkező szakemberek megoszthassák egymással tudásukat és tapasztalataikat. 
 • Nyilvánosság biztosítása a regeneratív módszerek sérült rendszereket helyreállító képességeinek bemutatására. A 2021-es Lush Spring Prize zsűrije több mint 400 pályázó közül választotta ki azt az 54-et idén júniusban és júliusban, melyek közül végül kikerült a 20 győztes. A díj elérése 61%-kal nőtt, 81 különböző országból érkeztek izgalmas projektek – az Antarktiszt kivéve minden kontinensről! A pályázó projekteket aktivisták, agro-ökológiai termelők, regeneratív cégek, őslakos csoportok, akadémikusok, nemzetközi szolidaritási hálózatok és agytrösztök vezetik. Munkájuk az életre veszélyt jelentő számos problémára kínál megoldást, beleértve az ökoszisztémák helyreállítását, a regeneratív élelmiszertermelést, a közösségépítést, az ellenállóbb lakóházak építését, a körkörös gazdaságot, a menekültek támogatását, az őslakosok jogainak biztosítását és a termőföldhöz való hozzáférés biztosítását.

  Weboldal: www.springprize.org

Kik vagyunk?

Lush Cosmetics (www.lush.com)
A díj alapítója. A cég 48 országban több mint 900 üzletet működtet. A Lush 2010 óta gyakran támogat regeneratív projekteket olyan programokon keresztük, mint például a Re:Fund (Regenerációs Alap)..

Ethical Consumer (www.ethicalconsumer.org)
A díj koordinátora az Ethical Consumer, egy nonprofit, több érdekelt felet tömörítő Egyesült Királyságbéli együttműködés. Az Ethical Consumer kutatásai és kiadványai a fogyasztókat ösztönzik a pozitív környezeti hatások elérésére, az emberek, az állatok és a társadalom problémáinak megoldására.

Ajánlott cikk

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás