FRISSS!!!
Home / Címlap / Koronavírus: rövid távon félelmet, hosszú távon lehetőségeket tartogat a Global Technology ágazat számára

Koronavírus: rövid távon félelmet, hosszú távon lehetőségeket tartogat a Global Technology ágazat számára

SOHN, HYUN HO

Hyun Ho Sohn, a Fidelity Funds Global Technology Portfolio Managere a koronavírus által a globális technológiai piacra gyakorolt hatásokról

A koronavírus (COVID-19) terjedésétől való félelem hatására – főleg az ázsiai és európai megbetegedések számának növekedése láttán − a piacokon eladási hullám söpört végig. A vírus által a fogyasztási kedvre és a globális ellátási láncokra gyakorolt hatás fölötti aggodalom miatt a befektetők elkezdtek megszabadulni technológiai részvényeiktől. Bár Hyun Ho Sohn nem hiszi, hogy a vírus által a vállalati jövedelmekre gyakorolt hatás hosszú távon jelentős lesz, rövid távon a gyengébb kereslet és a Kínában, Dél-Koreában és máshol bekövetkező ideiglenes termelésleállások biztosan hatással lesznek a bevételekre. A technológiai univerzumnak azok az ágazatai – hardverek, félvezetők, részegységek stb. –, melyek ellátási láncának jelentős része Ázsiában működik, a többinél nehezebb helyzetbe kerülnek, ugyanakkor ez vételi lehetőségeket is teremthet, ha egyes papírok megítélése túlságosan leromlana.

A kereslet csökken, de a hosszú távú hatás korlátozott lesz

A kínai és más kelet-ázsiai fogyasztók által a globális technológiai piacon játszott fontos szerep miatt – Kína az USA mögött hajszállal lemaradva a világ második legnagyobb technológiai piaca, Ázsia pedig a legnagyobb keresletet támasztó térség – a kínai és más kormányok által bevezetett karantén egyértelmű hatással van a keresletre. Ráadásul az utazók a technológiai jellegű vásárlások jelentős részére útközben kerítenek sort, így az utazási korlátozások további megszorítást jelentenek.

Okostelefonok és az 5G

Az okostelefonok piacát különösen komoly aggodalmak övezik. A legtöbb kínai fogyasztó számára 2020 legnagyobb technológiai beszerzése valószínűleg egy 5G-s okostelefon lesz, márpedig – a Samsungot leszámítva – a teljes globális okostelefon-gyártás Kínában zajlik. Viszont az is tény, hogy bár a vírus hatással lesz a rövid távú keresletre, a többi tartós fogyasztási cikkhez hasonlóan itt is vélhetően csupán a vásárlás elhalasztásáról, és nem a végleges elmaradásáról lesz szó. Az Apple – melynek papírjai alulsúlyozottak a portfóliónkban – ideiglenesen bezárta egyes kínai üzleteit, a többi értékesítési pont pedig rövidített nyitva tartással működik és „gyenge ügyfélforgalomról” ad számot. A cég ugyanakkor megjegyezte, hogy a kereslet Kínán kívül élénk volt és megfelelt a várakozásoknak. Az Apple hosszú távú terveinek középpontjában az 5G-s iPhone-generáció áll, és nem valószínű, hogy a koronavírus erre komolyabb hatással lesz majd. Az 5G-s készülékek gyártása nyáron fog felpörögni, amikorra a vírus a melegebb időjárás miatt jó eséllyel visszahúzódik, és a beszerzésüket egyelőre elhalasztó fogyasztók akkor már talán kivárják az 5G-s modellek megjelenését – ez pedig a következő negyedévekben jó hatással lehet az egy részvényre jutó nyereségre. Ami az ágazat általános helyzetét illeti, a technológiai papírok értékeltségei sok más ágazatnál nagyobb mértékben tükrözik a befektetők hosszú távú növekedési várakozásait, így azokra kisebb hatással vannak az olyan rövidebb lefolyású jelenségek, mint ez a vírus.

Az előttünk álló hónapokban a vírus valószínűleg az 5G-technológia értékláncának összes vállalatára csupán korlátozott hatással lesz. A világ legnagyobb elektronikai bérgyártójának számító Hon Hai Precision Industries, melynek részvényei a Fidelity portfólióban is megtalálhatók, és melynek értékesítési árbevételének kb. 50 %-a az iPhone-okból származik, az 5G-re inkább a 2020 második felét és 2021-et meghatározó történetként tekint. Sem a TMSC, sem a MediaTek nem módosított az 5G-hez kapcsolódó várakozásain. Az új modellek bevezetése pedig – legutóbb a Samsung és a Xiaomi jelentkezett ilyenekkel – zavartalanul folyik tovább.

Egyéb hardverek, SaaS és gaming

Az okostelefonokon túl az egyéb hardvereket és kommunikációs eszközöket gyártó ágazatok iránt is csökkenni fog a kereslet, de ez a következő negyedévekben várhatóan gyorsan ismét magára talál majd. Az első negyedévben el nem adott termékek egyszerűen a második vagy a harmadik negyedévben fognak gazdára lelni. Az egyéb, gyorsan növekvő ágazatokban, például a szolgáltatásként árult szoftverek (SaaS) piacán az előfizetési díjakat a vírustól függetlenül is fizetni fogják – mindez jól példázza, hogy a jövedelmek kiszámíthatóságának és stabilitásának javulása ellenállóbbá tette az ágazat egyes területeit a keresletet érő megrázkódtatásokkal szemben. Más területeken a keresletet érő hatás kevésbé egyértelmű, és nem is mindig kedvezőtlen. A játékgyártóknak le kellett mondaniuk egy-egy konferenciát és e-sport bajnokságot, míg az eszközök, konzolok stb. gyártása is zökkenőket szenvedett. De tekintve, hogy milyen sok ember került karantén alá, a játékokkal töltött idő nőtt, és a számítógépes játékok gyártói a járvány kitörésére új vagy meghosszabbított promóciós kampányokkal és játékon belüli vásárlási akciókkal reagáltak. Mivel az év későbbi részében a Sony és a Microsoft is új konzolgenerációk forgalmazásának megkezdését tervezi, a régi modellek iránti kereslet már korábban eleve csökkenésnek indult.

Az ellátási láncokat érintő hatások: jövőbeli diverzifikációs lehetőségek?

A vírus jelentősebb hosszú távú hatása valószínűleg az lesz, hogy nagy lökést ad a multinacionális vállalatoknak afelé, hogy diverzifikálják az ellátási láncukat. Az USA vállalkozásainak már eddig is sokat kellett nyelniük az USA és Kína egyre súlyosabb politikai és kereskedelmi súrlódásai miatt, így a diverzifikáció, sőt a termelés lehetőség szerinti visszatelepítése az Egyesült Államokba egyre fontosabb szemponttá vált. A koronavírus-járvány újabb lendületet adhat ennek a folyamatnak és az egymástól független USA/Kína technológiai bázisok és ipari struktúrák kiépítésének. A Hon Hai arra számít, hogy a járvány után minden ügyfele fel fogja gyorsítani a diverzifikációt, bár ennek teljes megvalósítása tíz évbe is bele fog telni.

Az Apple késlekedik; a komponens- és félvezetőgyártás területén vegyes a hatás

A vírus terjedésének korlátozása céljából a kínai hatóságok gyárbezárásokat rendeltek el, és korlátozták a lakosság helyváltoztatását. De a még működő gyárak se üzemelnek teljes kapacitással – információink szerint a hónap elején az ipari automatizálási szegmensben a kihasználtság 50-60 % körül volt, szemben a decemberi 90-95 %-kal.  Az Apple új, alsó kategóriás SE2 modelljének eredetileg márciusra tervezett megjelenését el kellett halasztani, mert a gyártóüzemekben nem volt elég dolgozó és a külföldi szakemberek száma is kevesebb volt a szükségesnél. Most azonban mintha kezdenének helyreállni az ellátási láncok, és olyan cégek is vannak, melyekre a kialakult helyzet mintha enyhébb hatással lett volna. Az üveg-, kerámia- és kapcsolódó termékekkel és technológiával foglalkozó, és szintén a portfóliónk részét alkotó Corning úgy nyilatkozott, hogy egyelőre korai lenne számszerűsíteni a járvány hatását, de kínai üveggyárai nem is zártak be a kínai újév idejére, és a koronavírus összességében kisebb hatással volt a cégre, mint várták.

A főbb alkatrészek beszállítási fennakadásai problémát jelenthetnek egyes cégek számára, de a helyzetet némileg enyhítheti, ha a teljes ellátási lánc leállt, és most minden eleme egyszerre indul újra. A jelentős mértékben automatizált gyártási láncok, például a félvezetőgyártó üzemek munkaerő-igénye nagyon alacsony, ezért ezeket kevésbé érinti a kialakult helyzet: a Samsungnak a portfóliónkban is szereplő, Xianban működő DRAM- és NAND-gyártó üzeme jó példa erre. A félvezetőgyártás terén a raktárkészletek továbbra is alacsonyak, sőt csökkennek, és bár fennáll a raktárak feltöltésének esélye, aminek hatására az alszektor újraértékelésére is sor kerülhetne, ennek katalizátora a végfelhasználói kereslet lesz majd, melyet – mint feljebb említettük – a járvány kitörése vélhetően fáziskésésbe kényszerített. Ami jó hír, hogy a felhős/adatközpontos szolgáltatásokkal foglalkozó cégek kezdenek ismét a helyzet jobbra fordulásáról beszámolni, és a 2019 negyedik negyedévében közzétett, biztató adatok vélhetően 2020 első felében is jellemzőek maradnak majd, ami kedvező hátteret biztosíthat az év első felében a memóriachipek iránt mutatkozó keresletnek. 

Azokon a területeken, ahol az ellátási lánc munkaerőigényesebb (ilyen például az okostelefon-gyártás), a járvány hatása jóval érezhetőbb. Az LCD-monitorok és televíziók gyártásával foglalkozó cégek alkatrészhiánnyal küzdenek, a videojáték-konzolok gyártásának java pedig Kínában történik, és a munkaerő- és anyaghiány gyártási fennakadásokat okoz. De mivel a konzolok eladásának csúcsa a negyedik negyedévre esik, a gyártás is csak az év második felében pörög fel igazán. Emiatt a járvány vélhetően a videojáték-gyártókra is viszonylag enyhe hatással lesz majd.

FAAMNG

Érdemes megnézni, hogyan hatott a járvány kitörése a legnagyobb tőkésítettségű vállalatokra (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft és Google), melyek részvényárfolyama csökkenést mutatott az elmúlt napokban. Az Apple esetében például ez az ellátási láncot és a végfelhasználói keresletet érintő kockázatokra vezethető vissza. Az Amazon értékesítési volumene akkor csökkenhetne, ha a közlekedési fennakadások már a kiszállítást is akadályoznák, de a Facebook, az Alphabet és a Netflix jórészt semmit nem fog érezni a járványból – kivéve, ha a vállalkozások a romló értékesítési kilátásaik miatt visszafogják a reklámkiadásaikat. Bár a Microsoft úgy nyilatkozott, hogy rövid távon csökkenhet a vállalkozások által a Windows-frissítésekért kifizetett összeg, de az olyan nehézsúlyú hardvergyártókhoz képest, mint az Apple, nekik is sokkal kisebb gyártási kitettségük van Kínában

Bár a vírus valószínűleg rövid távon rá fogja nyomni a bélyegét a profitra, főleg azokban az ágazatokban, melyek jelentős végfelhasználói piaccal rendelkeznek Kínában, és az ellátási láncuk is oda kötődik, nem gondolom, hogy a koronavírus hosszú távon jelentős hatással lesz az ágazatra. Jelenleg megfigyelhető néhány strukturális növekedési technológiai trend, melyeket a Fidelity portfólió egytől-egyig lefed. A játékgyártásnak jót tesz a demográfiailag bővülő piac (például újabban egyre több nő játszik) és az új lehetőségek, például az interneten át streamelt játékok terjedése. A digitális hirdetések piacán és az e-kereskedelem területén strukturális globális növekedés zajlik, és jelentősen nő a mobil internet-forgalom. További példa a felhőalapú számítástechnika, melynek teljes megszólítható piaca továbbra is hatalmas, penetrációja pedig 8-9 % körül mozog; összességében elmondható, hogy a felhő, mint olyan, egyelőre messze a potenciális penetrációja alatt jár, és még hosszú fejlődés áll előtte. A digitalizáció szintén hasonló cipőben jár: a különböző ágazatokban működő vállalkozások igyekeznek egyre hatékonyabban működni, és a digitalizáció segítségével egyre több ismerethez jutnak az ügyfeleikkel és az üzletágukkal kapcsolatban. Portfóliónk révén a vezető nélküli és elektromos járművek kapcsán kínálkozó lehetőségekbe (járműgyártókba és alkatrész-beszállítókba) fektetünk, de jó kilátások vannak a „next gen”, vagyis a következő generációs közlekedési technológiák területén is, amilyenek például a közlekedési eszközök közös használatát terjesztő „ride sharing” vállalkozások. A mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően lehetőségek kínálkoznak az AI és a robotika fejlődése szempontjából kiemelten fontos félvezetőgyártók, valamint az olyan vállalatok kapcsán is, melyek arra készülnek, hogy a mesterséges intelligenciát bevonják az üzleti döntéshozatali folyamataikba, vagy hogy az ügyfeleiknek új szolgáltatásokat nyújtsanak a segítségével.

Az 5G a mobiltelefon-hálózatok ötödik generációja, mely gyorsabb, megbízhatóbb adatátvitelt és nagyobb kapacitást biztosít majd. Az alap olyan távközlési infrastruktúra-szolgáltatókba, kommunikációsberendezés- és telefongyártókba fektet, melyek várhatóan profitálni fognak az 5G elterjedéséből. A „dolgok internete” (IoT) szintén feltörekvő technológia, melynek lényege, hogy az informatikai lehetőségek révén egyre több eszköz válik „okossá”. Az IoT és a big data technológia az automatizált gyártást is forradalmasítja – ezt nevezik nemes egyszerűséggel negyedik ipari forradalomnak. Végül portfóliónk fontos témája még Kína technológiai kiépülése, vagyis az ország tartós erőfeszítése, mellyel saját, belföldi technológiai iparának kiépítésén fáradozik.

A koronavírus-járvány hosszabb távon vélhetően e témák egyikében sem fog komolyabb fennakadást okozni. Vásárlási lehetőségekre is számítunk ott, ahol a piac nem jól méri fel egy−egy vállalat kockázati kitettségét. A cégek a válság hatására átértékelhetik és átalakíthatják az ellátási láncukat, hogy így csökkentsék a jövőbeli hasonló járványok vagy más incidensek kedvezőtlen hatásait.

Fontos tájékoztatás

A jelen anyag előzetes engedély nélkül nem sokszorosítható és terjeszthető.

A Fidelity csupán tájékoztatást nyújt különböző termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, de nem ad befektetési tanácsokat, és nem tesz az egyéni körülményeken alapuló, személyre szóló javaslatokat, kivéve, ha erre egy megfelelő felhatalmazással rendelkező vállalaton keresztül, az ügyféllel folytatott hivatalos kommunikáció keretében kerül sor. 

A Fidelity International annak a vállalatcsoportnak a neve, mely az Észak-Amerikán kívüli, meghatározott joghatóságok területén termékeket kínáló és szolgáltatásokat nyújtó globális befektetéskezelési szervezetet alkotja.  A jelen közlemény nem az Egyesült Államokban tartózkodó személyeknek szól (akik nem is cselekedhetnek a jelen közleményben foglaltak alapján), és csak az olyan joghatóságok területén belül tartózkodó személyeknek szántuk, amelyekben az érintett alapok forgalmazási engedéllyel rendelkeznek, vagy ahol ilyen engedélyre nincs szükség.

Ellenkező közlés hiányában minden termék és szolgáltatás nyújtója a Fidelity International, és minden itt kifejtett nézet a Fidelity International nézete. A Fidelity és a Fidelity International név, a Fidelity International logo és az F embléma a FIL Limited bejegyzett védjegyei.

A FIL Limited eszközeire és forrásaira vonatkozó adatok a 2019. 12. 31-i állapotot tükrözik. A kutatási szakemberek körébe az elemzők és az associate státuszú kollégák is beletartoznak.  A jelen dokumentumban szereplő egyetlen kijelentés vagy nyilatkozat sem bír jogilag kötelező érvénnyel a Fidelityre vagy a címzettre. Minden ajánlás a felek megállapodása szerinti szerződéses feltételek hatálya alá tartozik. 

A Kiemelt Befektetői Információk (Key Investor Information Document, KIID) angol nyelven a www.fidelityinternational.com webhelyen érhető el. A kibocsátási tájékoztató (Prospectus) a Fidelitytől is beszerezhető. A Fidelity Funds (FF) Luxemburgban megalapított, különböző részvényosztályokkal foglalkozó, nyílt végű befektetési társaság. 

Adatforrás: © 2020 Morningstar Inc. Minden jog fenntartva. A jelen anyagban szereplő információ:

(1) A Morningstar és/vagy annak tartalomszolgáltatói tulajdonát képezi;

(2) Nem másolható és terjeszthető;

(3) Pontossága, teljessége vagy időszerűsége nem garantált. Sem a Morningstar, sem annak tartalomszolgáltatói nem felelnek a jelen tájékoztató felhasználásából eredő semmilyen kárért vagy veszteségért.  A jelen dokumentum összeállításához a Barra Inc. elemzéseit és adatait (www.barra.com) használtuk fel.  Copyright 2020 BARRA, INC. Minden jog fenntartva. 

Kiadta a Financial Conduct Authority által jóváhagyott és felügyelt FIL Pensions Management.

Kontinentális Európa: Javasoljuk, hogy bármilyen befektetési döntés meghozatala előtt kérjen részletes tájékoztatást.

Magyarország: 

A befektetéseket mindig az aktuális kibocsátási tájékoztató és a KIID alapján eszközölje, melyek az aktuális éves és féléves beszámolókkal együtt ingyen hozzáférhetők forgalmazóinknál, Luxembourgban működő Európai Ügyfélszolgálati Központunknál (European Service Centre) a FIL (Luxembourg) S.A. 2a, rue Albert Borschette BP 2174 L-1021 Luxembourg címen és forgalmazónknál, a Raiffeisenbank Zentralbank Österreich AG-nél, 1054 Budapest, Akadémia u. 6. A KIID magyar nyelven is hozzáférhető. GLEMUS3195-0520 MKAT8428

Ajánlott cikk

Beszélgetés egy gazdag életről és életműről

Mohácsi Szilvia beszélget Bereményi Gézával december 8-án a Klebelsberg Kastély Irodalmi szalonjában. Az íráshoz köthető …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás