- Idén először, hagyományteremtő céllal rendezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra a hazai bárszakma egyik legegyedibb és legnagyobb díjazású versenyét, az Opera Budapest Championship-et.
A verseny abszolút győztese mellett 4 egyéb kategóriában választottak győztest a 12 döntőbe jutott versenyző közül. A Sfinx Gin & Wine Barban megrendezett döntőn a legígéretesebb bartendereknek több kreatív feladatot is meg kellett oldaniuk a győzelemért. A verseny összdíjazása 450 000 forint volt, melynek egyik nem titkolt célja, a magyarországi bárszakma ígéretes szereplőinek segítése is.
„Az első Opera Budapest Championship bajnokságra közel 50 bartender jelentkezett, ami még a mi elképzeléseinket is felülmúlta. Talán annak is tudható be, hogy külön díjat tűztünk ki a legjobb fiatal és legjobb vidéken dolgozó bartendernek.” – mondta el Dámosy Bálint alapító-tulajdonos. Az első hazai gin brand megálmodója hozzátette azt is, hogy kiemelten fontos volt számukra, hogy erősítsék a bárszakma összetartását és segítsék edukálni a közvéleményt és a fogyasztókat is.
„A koktélkultúra és a gasztronómia egyre inkább összefonódni látszik, ami leginkább azon érhető tetten, hogy több étterem már nem csak borokat párosít az ételek mellé, hanem egyedi, az adott fogást kiválóan kísérő koktélokat is. A koktélalapanyagok és elkészítési módok széles tárháza gyakorlatilag korlátlan ízkombinációkat tesz lehetővé. Emiatt volt fontos számunkra, hogy a versenyitalokat ne csak a bárszakma nagyjai, hanem kiemelkedő gasztronómiai szakemberek is értékeljék.
Ennek megfelelően a zsűri tagja volt Segal Viktor mester-szakács, gasztronómiai tanácsadó is, aki kiemelte, hogy a versenyzők szívüket-lelküket beleadták a megmérettetés során. „Nagyon tetszett, hogy többen behozták szülőhelyük élményeit, ízeit. Remek gondolatokat, fúziókat láthattunk és a színvonal is nagyon magas volt.” A versenyzőknek október elején tartott első fordulójában egy-egy Opera Gin vagy Opera Vodka alapú koktélt kellett elkészíteniük 5 egyéb összetevővel, amelyek közül a neves szakmai zsűri választotta ki a 12 legeredetibb receptúrát. A döntőben a 12 versenyzőnek nem csak saját italát kellett bemutatnia, hanem egy meglepetésfeladatot is meg kellett oldaniuk.
A szervezők számára ugyanis kiemelten fontos volt, hogy a fiatalabb versenyzők kreativitásukkal is felvehessék a versenyt tapasztaltabb kollégáikkal. Az úgynevezett „Mistery Box” feladatban ennek megfelelően a versenyzőknek 2 percük volt végigkóstolni a számukra jelöletlen üvegekben átadott alapanyagokat, amelyekből csak érzékszervükre támaszkodva kellett összeállítani újabb egyedi italukat.
„Nagyon izgalmas volt látni, hogy a rövid rendelkezésre álló idő ellenére milyen izgalmas megoldások születtek a versenyzők számára ismeretlen, kreatív feladatban. Örömteli volt, hogy a versenyzők bátran kombinálták az ízeket és nagyon sok eredeti koncepciót láthattunk.” – ezt már Rácz Zoltán zsűri tag, Magyar Bartender Szövetség elnökségi tagjatette hozzá.
Az„Opera Creative Champion” címet és a 200 000 forintos fődíjat Németh Szabolcs, a HighNote Skybar bartendere nyerte el.
A versenyen az alábbi kategóriákban hirdettek még győzteseket a versenyen elért összpontszámok alapján:
- Opera Creative Gin Master: Kolozs Attila – Múzsa
- Opera Creative Vodka Master: Kelemen Bence – BlackswanLAB
- Opera Young Champion: Szabó Soma – Gin Corner Bár
- Opera Creative Countryside Master, vagyis a legjobb vidéki vendéglátóhelyen dolgozó bartender: Tömördi Dorina – Szomszéd Koktélbár (Győr)
Az újdonsült bajnok, Németh Szabolcs a következőket mondta a versenyről:
„Amikor megtudtam, hogy én nyertem az Opera Budapest Championship-et, először nem is tudtam elhinni. Hatalmas öröm és megtiszteltetés ez számomra, hiszen nagyon erős volt a mezőny. Az italomat a túrós palacsinta ihlette és nagyon örülök, hogy a versenyhez tartozó prezentációmban ilyen jól elő tudtam adni a történetét.”
A verseny utáni afterpartyn a vendégek és a zsűri kedvenc koktéljaik társaságában elemezték tovább a versenyt és a szakma következő fontos fejlődési pontjait.
Rédli Ádám a Múzsa bar managere a következőket mondta a versenyről: „Olyan italokat vártam, amiket visszarendelnék és amik elkápráztatnak és meg kell állípatanom, hogy sok esetben nem csalódtam. A technológia és az új trendek híve vagyok és nagyon örültem, hogy sok versenyző a fenntarthatóság, mint új szempontra is hivatkozott.”
Az Opera Budapest Championship láthatóan nagy pezsgést hozott a budapesti báréletbe.
Harmath Csaba gasztronómiai szakértő már a jövő évi versenyre gondolt: „Nagyon örülök, hogy ilyen sokszínű és magas színvonalú volt a verseny. Alapvetően a gasztronómia világából jövök, ezért javasolni is fogom, hogy jövőre legyen egy új különdíj is: az ételgasztronómiában legjobban ajánlható tétel. Jó látni, hogy a bárszakma évről évre fejlődik.”
You must be logged in to post a comment.