FRISSS!!!
Home / Galéria / II. János Pál pápa darabjával és koncertekkel is készül az Opera az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

II. János Pál pápa darabjával és koncertekkel is készül az Opera az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház. A Gáspár Sándor és Tóth Ildikó főszereplésével látható előadást Szikora János rendezi. Az Opera ezen kívül nem csak befogadja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális eseményeit – köztük a Csík Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeit az Erkel Színházban – de saját hangversenyt is időzít az eseményre, és több zenei szolgálatot is ad, többek közt a Ferenc pápa részvételével megtartandó zárómisén is a Hősök terén.

Három házasság: egy szerető, ám tragikus sorsú család, egy kihűlt párkapcsolat és az ezekből született, eltérő mintákat követő, most mégis házasságra készülő fiatal pár sorsába enged betekintést Karol Józef Wojtyła krakkói segédpüspök 1960-ban, eredetileg álnéven publikált verses párbeszéde. A darabban szereplő három párt a címben is szereplő, rejtélyes aranyműves köti össze, aki különleges jegygyűrűinek értékét a bennük összefonódott emberi sorsok fajsúlya adja. A későbbi II. János Pál pápa életében a színház és az irodalom mindig is fontos szerepet töltött be, egyetemi évei alatt színiiskolába járt, színházi társulat is alapított, fiatalon pedig több filozofikus színdarabot írt.

Az aranyműves boltját látványtervezőként is jegyző Szikora János rendező nem először állít színpadra Wojtyła-művet. Harminc évvel ezelőtt, II. János Pál pápa első magyarországi látogatása alkalmával A mi Urunk festője című drámáját az akkor frissen felújított Pécsi Nemzeti Színházban vitte színre. A rendező a darab kapcsán azt a kérdést kutatta, hogy mitől működik egy házasság. A szerző ezzel kapcsolatban nem tanmesét vagy példabeszédet fogalmaz meg, sokkal inkább kérdéseket, kétségeket, amelyek inkább elvont, álomszerű képekben ragadhatók meg.

Fotókredit: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Az oratorikus előadáshoz a rendező Ókovács Szilveszter főigazgató ötlete nyomán Karol Wojtyła lengyel kortársától, a pápával baráti viszonyt ápoló zeneszerző, Krzysztof Penderecki gazdag zenei munkásságából válogatott kísérőzenét, melyben Dobszay Péter zenei szerkesztő volt a segítőtársa. Az így elhangzó kortárs zenei betétek egyfajta továbbgondolásként kívánják segíteni a színdarab ki nem mondott szavainak megfogalmazását.

Az aranyműves boltját a rendező által vezetett székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának színművészei – Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella és Ballér Bianka – adják elő, a zenei részletekben a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagjaiból alakult vonósnégyes (Dimcevski Alexandre, Dóczi Áron, Kondor Péter, Balog Endre) és Csiki Gábor karigazgató vezényletével az Opera Énekkar működik közre.

Az aranyműves boltja 2021. szeptember 8-i bemutatót követően szeptember 9-én is 20:00 órától, majd 11-én 16:00 órától látható az Eiffel Műhelyházban. Ezt követően az évadban még három további alkalommal, a húsvéti időszakban, 2022. április 9-én, majd 17-én két alkalommal lesz újra látható.

Az Opera a szeptember 5. és 12. közt zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából más programokkal is készül. Az Eiffel Műhelyházban szeptember 7-én 19:30-tól az OPERA184 koncerten a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével Penderecki A kérub éneke című műve és Pierre de la Rue Requiemje csendül fel, majd az Opera Zenekar Bruckner 9. (d-moll) szimfóniáját adja elő Kesselyák Gergely vezényletével.

Az Eucharisztikus Kongresszus kapcsolódó koncertjei közül ugyancsak az Erkel Színház fogadja be a Csík Zenekar szeptember 6-án 19:30-kor és a 100 Tagú Cigányzenekar szeptember 8-án 20:00 órakor kezdődő műsorát.

Az Opera Zenekar szeptember 8-án 17:00 órától a Budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban a Rózsák terén, szeptember 10-én 11:30-tól a Hungexpón tartandó szentmisén ad zenei szolgálatot, utóbbi helyszínen Pejtsik Péter Budapest Mise c. művét mutatják be a szerző vezényletével, valamint Andrejszki Judit és a Voicestation kórus közreműködésével. A sorozat szeptember 12-én ér véget, amikor 11:30-tól Ferenc pápa jelenlétében, a Hősök terén Miklósa Erika, Megyesi-Schwartz Lúcia, Boncsér Gergely és Palerdi András, valamint az Opera Zenekar, Énekkar és a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa előadásában hangzik el Kodály Budavári Te Deuma az Eucharisztikus Kongresszust záró ünnepi Statio Orbis misén.

 

 

Szeptemberi bemutatók:

szept. 3. (p) – Bizet: Carmen – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                Calixto Bieito világot bejárt nagy sikerű rendezése Szántó AndreaBrickner Szabolcs és Haja Zsolt/Bretz Gábor főszereplésével.

szept. 8. (sze) – Wojtyła: Az aranyműves boltja – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                Szikora János rendezésében a későbbi II. János Pál pápa darabja a házasság szentségéről. A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban, Gáspár Sándor és Tóth Ildikó főszereplésével. Penderecki zenéinek tolmácsolásában közreműködik az Opera Zenekar tagjaiból alakult vonósnégyes és az Opera Énekkar.

szept. 17. (p) – Sol León & Paul Lightfoot: Sad Case – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

A Holland Táncszínház meghatározó alkotócsapatának mambóra készített szórakoztató koreogriáfiája. Az  Új(ra) lendületben modern balettest részeként, Lukács András Örvény és Alexander Ekman Cacti c. darabával egy műsorban látható.

szept. 25. (szo) – Beethoven/Kotzuebue/R. Strauss: István király, Magyarhon első jótevője/Athén romjai – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                Beethoven 250 jubileumi évében a szerző két, a Pesti Német Színház 1812-es megnyitására komponált kísérőművét Oberfrank Pál rendező aktualizálta. Az előadások karmestere fivére, Oberfrank Péter.

Koncertek:

szept. 7. (k) – OPERA184 – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok

                Az ország legrégebbi színházi szimfonikus együttese, melynek jogelődjét Erkel Ferenc a Pesti Magyar Színházban hozta létre 1838-ban, az Eucharisztikus Konferenciára időzítve Bruckner 9. szimfóniáját, azt megelőzően pedig az Énekkarral Penderecki: A kérub éneke c. művét és Pierre de la Rue Requiemjét adja elő. Vezényel Kesselyák Gergely.

szept. 12. (v) – Dante700 – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                Az itáliai költő halálának 700. évfordulója alkalmából Dante műveinek magyar és operai vonatkozásai szólalnak meg az esten, köztük Liszt Dante-szonátája, ifj. Ábrányi Paolo és Francesca c. operájának részletei, és Puccini Gianni Schicchije koncertszerű változatban.

szept. 18. (szo) – Térj vissza győztesen – Erkel Színház, Nagyszínpad

                Karitatív gálaest – a következő 5 évben minden egy alkalommal zongorás áriaestet szervez az Opera, amelyen egy adott hangfaj vállalkozó kedvű művészei egy általuk kiválasztott, nehezebb sorsú fachtársuk számára ajánlják fel aznap esti honoráriumukat. Az első alkalommal az Opera karitatív lelkületű szopránjai és korrepetitorai működnek közre, a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.

szept. 27. (h) – Sólyom-Nagy Sándor emlékműsor – Erkel Színház, Nagyszínpad

                A Covid-19 járvány nem tette lehetővé, hogy az Opera és a közönség megfelelő módon búcsút vehessen a 79 éves korában elhunyt kiváló baritontól, az Opera örökös tagjától. 80. születésnapjának előestéjén felesége, Pogány Imola zongoraművész segítségével válogatott fellépőkkel és műsorral készül az Opera.

szept. 28. (k) – Vadászopera – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramjaként az Opera a legismertebb, vadászathoz köthető darab, Weber: A bűvös vadász c. operájából mutat be részleteket Szabóki TündeSáfár Orsolya és Kovácsházi István közreműködésével. Az eseten vezényel Kocsár Balázs főzeneigazgató.

Dalestek:

szept. 4. (szo) MIKLÓSA30+ – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                A népszerű koloratúrszoprán 30 éves jubileuma alkalmából ad ráadáskoncertet ritkán énekelt operai szerepekből, és kirándul a jazz, a sanzon és a tangó műfajába is. Közreműködik Harazdy Miklós és a Tóth LeventeMadaras Zoltán MihályKolics Máté ütőhangszeres trió

szept. 25. (szo)  Daldélután Létay Kiss Gabriellával – Eiffel Műhelyház, Hevesi háziszínpad

                Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat. Létay Kiss Gabriella estjén költészet és zene találkozik Wagner és César Franck dalaiban. Zongorán közreműködik Katona Anikó. A sorozat házigazdája Keszei Bori, rendező: Toronykőy Attila.

Repertoár-előadások:

szept. 19-29. – R.Strauss: Salome (4 ea.) – Erkel Színház, Nagyszínpad

A címszerepben Annemarie Kremer

szept. 24-okt. 3. – Lavrovszkij/Adam: Giselle (6 ea.) – Erkel Színház, Nagyszínpad

                A szeptember 25-i előadás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramja.

Gyermek- és ifjúsági programok:

szept. 2., 9., 16., 23., 30., (cs) Ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé

                Zenés foglalkozás csütörtök délelőttönként Ujvári Klárával 3 éves korig

szept. 25. (szo)  – Apás ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé

                A Ringató hétvégi kiadása, hogy apa is el tudjon jönni.

szept. 25. (szo) – Operatúra Papagenóval – az Erkel Színházban

                Játékos kulisszajárás általános iskolás gyerekeknek. Túravazető: Aczél András, Papageno: Fülep Máté, rendező: Toronykőy Attila.

Programok külső helyszíneken:

szept. 5-6. (szo-v) Marton Éva Énekverseny döntő és gála – Zeneakadémia

                Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Kocsár Balázs.

szept. 8. (sze) Zenei szolgálat – Budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom (Rózsák tere)

                Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara .

szept. 9. (cs) Orff: Carmina Burana – Pécs, Dóm tér

                Zeneszüret Fesztivál részeként. Fellép a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólisták: Kolonits Klára, Haja Zsolt, Szappanos Tibor; vezényel: Kesselyák Gergely.

szept. 10. (p) Zenei szolgálat – Hungexpo

                Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként, műsoron Pejtsik Péter: Budapest Mise c. műve, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Andrejszki Judit és a Voicestation kórus, vezényel Pejtsik Péter.

    

szept. 12. (v) Zenei szolgálat, Statio orbis, Ünnepi zárómise – Hősök tere

                Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa. Műsoron Kodály: Budavári Te Deum, szólisták Miklósa ErikaMegyesi-Schwartz LúciaBoncsér Gergely és Palerdi András, vezényel Kocsár Balázs.

 

Befogadott előadások (külsős produkciók):

szept. 6. Csík Zenekar – Erkel Színház, Nagyszínpad

                Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőprogramja

szept. 8. 100 Tagú Cigányzenekar – Erkel Színház, Nagyszínpad

                Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőprogramja

szept. 10-12. PUSKÁS – a musical – Erkel Színház, Nagyszínpad

                A tavaly augusztusi előbemutató és az idén augusztusi két előadás után újabb három alakalommal vendégeskedik nálunk Szente VajkGalambos Attila és Juhász Levente zenés produkciója a legendás magyar futballistáról.

Ajánlott cikk

Ismét Vidus Gabriella lett a legbefolyásosabb médiaszereplő a Marketing&Media listáján

A teljes rangsor 10 százalékát az RTL szakemberei adják Vidus Gabriella ismét az első helyen …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás