A kávéfogyasztás napjainkban már többet jelent a megfelelő koffeinmennyiség bevitelénél. Közös szokások, egy egyedülálló életérzés és egy páratlan gourmet-élmény is kapcsolódik hozzá, nem véletlen, hogy minden kávérajongó ragaszkodik ahhoz, hogy bárhol és bármikor megkapja a kedvenc, aromás frissítőjét. A tökéletes kávéélményhez azonban nem mindig van szükség specialty kávéra, a jó öreg kotyogós még mindig nagyszerű szolgálatot tesz, ha a használatakor betartunk néhány alapszabályt.
Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz profi kávét az otthonodban, az irodában és gyakorlatilag bárhol, ahol lapul egy kotyogós.
A kotyogós kávéfőző még ma is felveszi a versenyt a modern kávégépekkel
Mára már elképesztően sok kávégép közül válogathatunk, hogyha otthon is minőségi kávéélményre vágyunk. Így az évek során a klasszikus kotyogós egyre inkább perifériára került, hiszen a gép segítségével elég egy gombnyomás, és pár perc múlva már a kanapénkon ülve szürcsölgethetjük a finom, dupla eszpresszót.
Az egyetlen probléma, hogy ezek az eszközök nem mindenhol állnak a rendelkezésünkre, amikor egy jó feketére vágyunk. Ilyen helyzetekben a kotyogós kávéfőző még mindig képes kihúzni a bajból. Bár sokan úgy gondolják, hogy az így készített kávé egyenlő az égett, kesernyés ízvilággal, ez egyáltalán nem törvényszerű.
A megfelelő minőségű eszköz, alapanyag megválasztásával és néhány elkészítési tipp betartásával a kotyogós kávé a mai napig prémium, ínycsiklandozó élményt nyújthat.
Retró kávé modern kivitelezésben – erre figyelj, amikor kotyogós kávét készítesz
A kotyogós kávé típusjegyeiként a legtöbben a fanyar, keserű, égett ízvilágot emlegetik. Egyáltalán nem véletlenül, hiszen valóban kevesen tudják a tökéletes kotyogós receptjét, ezért a megszokott sztenderdek szerint készítik el.
Mindeközben olyan szarvashibákat vétenek, minthogy klóros, jéghideg csapvízzel főzik le az őrleményt, több vizet töltenek a kávéfőzőbe, mint kellene vagy teljesen letömik a kávét, amit a víz így nem tud megfelelően átjárni. Ezek után nem meglepő, hogy az eredmény nem lesz különb a tömegrendezvényeken jól megszokott, pocsék feketénél.
Tehát, ha nem szeretnéd, hogy a kotyogós kávéd csak a szükséges rosszal legyen egyenlő, biztos, hogy kelleni fog:
- egy jó minőségű kávéfőző, ami rozsdamentes acélból vagy inoxból készült;
- frissen pörkölt és őrölt – lehetőleg arabica – kávé;
- klórmentes, lágyított víz, aminek a pH-értéke 6,5 és 7,5 közé esik.
Miután minden alapanyagot beszereztél, már csak arra kell odafigyelned, hogy előre felmelegítsd a kávékészítéshez szükséges vizet és betartsd az optimális kávé- és vízmennyiség arányát: 1 liter vízhez 200 gramm őrölt kávét érdemes adni. A kávéfőzőt csak addig ajánlott a tűzön hagynod, amíg elkezd kotyogni. Ennek köszönhetően kizárólag a kávé finom 60-70%-a folyik le, a keserű kávéutó viszont már nem kerül bele.
A kávéfőző rendszeres tisztítása is növelheti az ízélményt
A technikai praktikumok mellett a kotyogós kávéhoz társított ízélményt a kávéfőző tisztasága is befolyásolhatja. Ezért mindig érdemes időt szánni a kotyogós rendszeres tisztítására, ami szerencsére semmi ördöngősséget nem jelent. Egy melegvizes, mosogatószeres tisztítás bőven elég ahhoz, hogy eltávolítsd az összes lerakódott szennyeződést, a hangsúly csupán a folyamat gyakoriságán van.
Tudj meg többet a kávékészítés alapjairól!
Belegondoltál már abba, hogy kávérajongóként a hobbidat szakmailag is kamatoztathatnád? Ha szívesen beleásnád magad a kávékészítés fortélyaiba, a Best Mixernél lehetőséged van kezdő és haladó szinten is elsajátítani a megfelelő szakmai tudást. Nézz szét a kedvezményes tanfolyamajánlatok között, és találd meg a számodra legkedvezőbb lehetőséget!
Képek forrása: freepik.com és unsplash.com
You must be logged in to post a comment.