FRISSS!!!
Home / Címlap / GUERILLA

GUERILLA

1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen- és huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek.

A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elérő Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla hiteles korrajz: a film készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén.

Eredeti cím: Guerilla

Nemzetközi cím: Guerilla

Gyártó: Proton Cinema

Hossz: 86 perc

Országos bemutató: 2019. március 7.

Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rendezői koncepció

Régóta foglalkoztatott az 1848-49-es szabadságharc, és az is, hogyan mutathatjuk meg filmen ezt a távolabbi, múltbeli korszakot? Ez a fényképezés feltalálásának időszaka, ekkor készültek az első dagerrotípiák, tehát a legrégebbi idő, amelyből még megvizsgálható a korabeli emberek arca. És ez az időszak, ameddig a családi emlékezet közvetlenebbül vissza tud nyúlni: a dédnagyapám emlékirataiból tudom, hogy az ő nagyapja is ott volt a világosi fegyverletételnél.

Elkezdtem írni egy pacifista fiú történetét, aki elbújt a sorozás elől – közben inspirációs anyagként korabeli naplókat és leveleket olvastam –, így a történelmi tények, a távoli emlékek és a saját ötletek összeálltak, egyre inkább életre keltek. Az volt a célom, hogy közelről mutassuk meg Barnabás útját, a gerillák néhány napjának történetét. Nem történészi igényű összefoglalást akartam készíteni, inkább időutazóként szemlélődni: arcokkal, gesztusokkal, a tárgyi világgal, a hétköznapi cselekvésekkel megmutatni a szabadságharc végének az atmoszféráját. A szereposztásnál időtlen arcokat kerestem, és ez izgalmas játéknak bizonyult: mai tizen- és huszonévesek jelenítik meg a százhetven évvel ezelőtti fiatalokat. 

Fontosnak tartom azt a felfogást, amely szerint a történelem minden eddig élt ember közös története, nemcsak a híres hősöké. Így a filmben ezeknek az elképzelt, múltbeli embereknek az életvilágát láthatjuk.

A film címéről

Amikor anyagokat gyűjtöttem a filmhez, sokszor találkoztam az 1848-49-es magyarországi naplókban, újságcikkekben a “guerilla” szóval, ami a hivatásos katonákból és civilekből álló szabadcsapatokat, harcosokat jelölte.

Korábban nem tudtam, hogy ezt a szót már akkor használták, azt hittem, később keletkezett – pedig az eredete a napóleoni háborúk idejére vezethető vissza. Bár a történetünk kerete egy magyar történelmi esemény, megtetszett a gondolat, hogy a film címe az univerzálisan értelmezhető “guerilla” legyen: a “kis háború”, amit a világon mindenhol sokszor használnak az irreguláris harci helyzetek kapcsán.”

Kárpáti György Mór

Fónagy Zoltán – történész a Guerilláról

1849 augusztus közepe körül járunk. Mi, az utókor, pontosan tudjuk, hogy a magyar szabadságharc lényegében véget ért. 13-án a Görgei Artúr vezette fősereg Világosnál letette a fegyvert, és a példát a következő 8-10 napban a különváltan működő seregtestek is követték. A folytatást is ismerjük: a győztes császári hatalom kegyetlenül bosszút állt. Ennek jelképévé a 13 honvédtábornok és a miniszterelnök október 6-i kivégzése vált. 

Azok azonban, akik benne éltek a történet idejében, nem tudhatták a végkifejletet. Még a legjobban tájékozott politikusok és tisztek némelyike is hetekig komolyan hitt a küzdelem folytatását vagy közeli újrakezdését ígérő híreknek. Még inkább „bocsánatos” hát annak a néhány tucatnyi harcosnak – a Guerilla című film hőseinek – a tévedése, akik egy különítmény tagjaként elvesztették a kapcsolatot a felsőbb parancsnoksággal, és most valahol Kelet-Magyarországon egy erdő mélyén táboroznak. Egy vesztes összecsapás túlélői ők, önkéntesek és sorozott honvédek vegyesen. Ki meggyőződésből, ki a rutinná vált katonai fegyelmet követve, de maradnak, és hadban állónak tekintik magukat továbbra is. 

Képzelt szereplők – de olyanok, akik létezhettek volna a 19. században. Kitalált történet, de megtörténhetett volna 1849-ben. Egy történelmi regény vagy játékfilm esetében pedig éppen ez a hitelesség kritériuma: „megtörténhetett volna”. Kárpáti György Mór filmjének hitelességét nem a ténylegesen élt ’48-as hősök szerepeltetése vagy megtörtént események elbeszélése adja, hanem a valós történelmi háttér, a környezet, a tárgyak, a ruhák – és mindenekelőtt szereplőinek élettörténete, gondolkodásmódja, mentalitása, választási lehetőségei és döntései.

A film fő erénye éppen az, hogy nem a szabadságharc szoborrá merevedett vezetőit kelti életre, hanem a nagy történelmi tabló névtelen mellékszereplőit hozza személyes közelségbe. A Guerilla egy mitológiává vált történelmi esemény „hétköznapi” arcát mutatja meg a mítoszrombolás szándéka nélkül, és ezzel megajándékozza a nézőt – legyen az felnőtt vagy iskolás – az átélhetőség élményével.

Stáb

Kárpáti György Mór – rendező

Kárpáti György Mór 1984-ben született, Budapesten. 2006 és 2011 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió rendező szakján tanult, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor osztályában. Az Erdő című vizsgafilmjét a Berlinale Shorts programjában, diplomafilmjét, a Provinciát Cannes-ban, a Cinéfondation szekcióban mutatták be. Gólyatábor című kisjátékfilmjét vetítette a Slamdance Filmfesztivál és a legjobb rövidfilm díját nyerte el Zágrábban. A Guerilla az első nagyjátékfilmje.

„A film nem egy nagy történelmi tabló, hanem közeli perspektívából mutatja be a fiatal szereplőket. Nagyon jó munka volt. Az előkészítéssel, a helyszínkereséssel és a forgatással együtt majdnem két hónapot töltöttünk az erdőben. Olyan volt, mint egy expedíció. Nagy kaland, beavatás, tanulási folyamat volt egyszerre.” – mondja a Guerilla forgatásáról.

Váradi Gergely – Barnabás

1996-ban született Tatabányán. Legelőször 2006-ban varázsolta el a színház szülővárosában, amikor Novák Eszter mint gyerekszereplőt beválogatta A szecsuáni jólélek című előadásába. 10 évesen olyan neves színészekkel játszhatott együtt, mint Margitai Ági és Tóth Ildikó. 2009-ben a Harsányi Sulyom László rendezte Oliver! című musicalben már kiemelt gyermekszereplőként léphetett színpadra. Az előadás próbái alatt ismerkedett meg Rusznák András színésszel, ő tanácsolta neki, hogy jelentkezzen Debrecenbe, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatára. 2014-ben a Csokonai Nemzeti Színház Légy jó mindhalálig című musicaljében kapott szerepet.  A Hibátlanok című előadás – melyet gimnazista társaival készített – az Országos Diákszínjátszó Versenyen aratott sikere után 2015-ben a Csokonai Nemzeti Színház DESZKA fesztiváljára is meghívták. Ugyanebben az évben három diáktársával Slawomir Mrozek: Nyílt tengeren című művét állították színpadra. Az előadás az Országos Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést kapott, Jászay Tamás kritikus pedig meghívta a Thealter U21 fesztiválra, Szegedre. 2016-ban felvételt nyert a Színház és Filmművészeti Egyetem, Pelsőczy Réka és Rába Roland által indított prózai színész szakára. Jelenleg az egyetem 3. évfolyamának hallgatója, színpadon pedig a Katona József Színházban látható Ascher Tamás az Ügy című darabjában.

A Guerilla forgatása kapcsán így nyilatkozik: „Nem volt túl sok filmes tapasztalatom, volt egy filmes kurzusunk az Egyetemen, amit nagyon szerettem és játszhattam pár vizsgafilmben, de ennyi. Így szinte teljesen új volt minden, amit csinálnom kellett, egyszerre volt bennem félelem és izgatottság. Gyurival jó kapcsolat alakult ki köztünk, türelmes volt és könnyű volt vele megbeszélni a dolgokat. A felvételek előtt már csak pár mondatot mondott, éreztem, hogy bízik bennem és ezzel az érzéssel nagyon jó és felszabadító volt játszani. A forgatáson családias stáb volt és pár váratlan akadály ellenére jó hangulatban telt el, míg felvettük a filmet. Izgalmas volt együtt játszani új partnerekkel, látni/megélni, hogyan történik egy filmforgatás. Sokat tanultam belőle és meghatározó élménynek tartom.”

Vilmányi Benett – Antal

1994-ben született Budapesten. 2018-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályában. A 2018-as évadban a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, ahol már 2017-ben eljátszotta Futótűz című darab egyik főszerepét, Simont, a fiatal amatőr boxolót, később A játékos című Dosztojevszkij adaptációban játszotta Alexejt. 

Filmben először Sopsits Árpád Hetedik kör című alkotásában láthatta a közönség 2008-ban, majd Mátyássy Áron Átok című drámájában 2009-ben, melyet az Átok 2. és a T.Ú.K. – Tanár úr kérem!  követett 2011-ben. 2012-ben a nagysikerű Terápia című sorozat 3. évadában került először a televízió képernyőjére, majd az Egynyári kalandban és 2017-ben a Korhatáros szerelemben kapott szerepet. 

A Guerilla című filmben Antalt alakítja. „Nehéz volt, hogy egy ennyire régi történetben kellett játszani. Kihívás volt egy olyan korban és közegben mozogni, amiről alig tudunk valamit. Számomra az a legfontosabb a filmmel kapcsolatban, hogy ennek dacára nagyon emberi és nagyon átélhető ez a történet.” – mondja szerepéről.

Mészáros Blanka – Luca

1991-ben született Kiskunhalason, gyermekkorát Kunfehértón töltötte. Gimnáziumi tanulmányait Kiskunhalason a Református iskolában kezdte, majd a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Gimnáziumban végezte. 2010-ben felvételt nyert a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész szakára, ahol Marton László-Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában végzett. 2016-ban Tiszeker Dániel #Sohavégetnemérős című filmjében láthatta őt moziban először a közönség, majd Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Brazilok_(film)” \o “Brazilok (film)” Brazilok című vígjátékában kapott szerepet. A Katona József Színház társulatának tagja, ahol többek között játszik az Ithaka és a Berlin, Alexanderplatz című előadásokban. Legújabb premierje a Jean D’ Arc, melyben a címszerepet alakítja. Két produkcióban is együtt dolgozott Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral, Mozart: Don Giovanni és Figaró házassága, melyekkel New Yorkban a Broadway-n, Berlinben és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon is turnézott.

2016-ban  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1th%C3%A9_Erzsi-d%C3%ADj” \o “Máthé Erzsi-díj” Máthé Erzsi-díjat, 2017-ben  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/PUKK-d%C3%ADj” \o “PUKK-díj” PUKK-díjat, 2018-ban  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/So%C3%B3s_Imre-d%C3%ADj” \o “Soós Imre-díj” Soós Imre-díjat kapott és Junior Príma Primissima díjas lett. 

A Guerilla forgatására így emlékezik: „Ebben a produkcióban benne lenni felemelő érzés volt. Sok érdekes ember együtt, egy táborban. Az emberi tartás számomra a legfontosabb üzenet, harcolni valamiért, hinni valamiben, összefogva, egymást támogatva.”

Orbán Levente – Csont Sándor százados

1987-ben született Csíkszeredán.  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1n_J%C3%B3zsef_(szobr%C3%A1sz)” \o “Orbán József (szobrász)” Orbán József szobrász testvérének unokája. Talán ezért is van, hogy 2002–2006 között  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszereda” \o “Csíkszereda” Csíkszeredában a Nagy István Zene és Képzőművészeti Liceum, szobrász szakán tanult. 2006–2007-ben  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Temesv%C3%A1r” \o “Temesvár” Temesvárott tanult a Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karának reklámgrafika szakán. 2007–2008-ban  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ln” \o “Köln” Kölnben élt. 2008–2011 között elvégezte  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolozsv%C3%A1r” \o “Kolozsvár” Kolozsváron a  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Babe%C8%99%E2%80%93Bolyai_Tudom%C3%A1nyegyetem” \o “Babeș–Bolyai Tudományegyetem” Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Karának színész szakát. 2011–2012-ben a  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9zdiv%C3%A1s%C3%A1rhely” \o “Kézdivásárhely” kézdivásárhelyi Városi Színház tagja volt. 2012 óta a  HYPERLINK “https://hu.wikipedia.org/wiki/Sepsiszentgy%C3%B6rgy” \o “Sepsiszentgyörgy” sepsiszentgyörgyi M-stúdió tagja. 2015-ben játszott a Saul fia és a Víkend című filmekben, 2016-ban a Kojotban láthatta a közönség, 2017-ben pedig a Jupiter holdjában tűnt fel.

Petrányi Viktória – producer

Petrányi Viktória a hazai filmszakma sokoldalú szereplője. Producerként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta tart Mundruczó Kornéllal közös pályafutásuk. Filmes és színházi produkciókon egyaránt dolgozik, Magyarországon és külföldön is.

A Kornéllal való munka során az írásban is részt vesz. Alkotókként kiegészítik egymást, Viktóriára a gondolati bátorság, Kornélra a teremtő intenzitás jellemző. Elmondásuk szerint a közös munkában mindig van valami inspiráló. A produkciók létrehozása mellett aktív résztvevői, véleményformálói a hazai kulturális közegnek is.

Viktória a Proton Színház előadásaiban is tevékenykedik, többnyire dramaturgként és konzulensként. A Proton feladatát abban látja, hogy sokoldalúan dolgozzon fel társadalmilag érzékeny témákat. Véleménye szerint a produkciókban sokkal fontosabb a kérdésfelvetés és gondolatébresztés, mint hogy konkrét válaszokat adjanak.

GUERILLA

sajtókönyv

Rövid tartalom

GUERILLA  (12)

színes, magyar film

Rendezte: Kárpáti György Mór

Forgatókönyv: Kárpáti György Mór

Fényképezte: Hartung Dávid

Producer: Petrányi Viktória

Vágó: Duszka Péter Gábor

Zene: Asher Goldschmidt

Főszereplők: Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos, Vlagyimir Szvirszkij

Ajánlott cikk

Harmadszorra érdemelte ki a PENNY a Megbízható Munkaadó díjat

A vállalat cégpolitikájának egyik fő eleme a dolgozók támogatása Hazánk egyik vezető kiskereskedelmi vállalata, a …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás