FRISSS!!!
Home / Galéria / Felmérés a karácsonyi menüről: a húshoz jobban ragaszkodunk, mint a tejtermékekhez

Felmérés a karácsonyi menüről: a húshoz jobban ragaszkodunk, mint a tejtermékekhez

Bár a hétköznapok során egyre inkább nyitunk a fenntartható élelmiszerek felé, mi történik, ha éppen az ünnepi asztalra kerülnének húsmentes fogások?  A Rama friss online felmérése alapján a megkérdezettek több mint fele lecserélné a karácsonyi menü egy részét növényi alapúra, illetve készítene el egy hagyományos fogást vegán verzióban, ám az ünnepi ételek összetevői közül sokkal inkább a tejtermékeket váltanák ki, semmint a húsféléket. Az érdekes adatok mellé most izgalmas ünnepi recepteket is mutatunk.

Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy – egészségügyi, állatvédelmi, illetve környezetvédelmi okokból – teljes mértékben elhagyják étrendjükből az állati eredetű élelmiszereket, de még nagyobb azok tábora, akik csak kacérkodnak ezzel a gondolattal, és egyelőre inkább csak növelnék étrendjükben a növényi élelmiszerek arányát. Utóbbi tendenciát jól jelzik azok a válaszok is, amelyek a Rama november végi online kérdőívére futottak be. A márka az Instagramon tett fel kérdéseket a tervezett karácsonyi menü kapcsán, az egyes témakörökre pedig átlagosan közel ezer-ezer válasz érkezett be. 

A többség – 10-ből 6 válaszadó – azt vallotta, hogy nem követi feltétlenül a megszokott recepteket, így inkább kísérletezni szeret a konyhában. Ez a kísérletező kedv ott is tetten érhető, hogy a megkérdezettek valamivel több mint fele nyilatkozott úgy, hogy lecserélné az ünnepi ételsor egy részét növényi alapúra – izgalmas megoldás lehet például a Hasselback töltött édesburgonya. Körülbelül ugyanennyien készítenének el egy hagyományos fogást is kizárólag növényi összetevőkből. 

Ez a hagyományos fogás minden bizonnyal valamilyen desszertféleség lenne, nem pedig főétel. Erre utal egyrészt az, hogy a válaszadók háromnegyede szívesen kipróbálna egy vegán sütit karácsonykor, másrészt az ünnepi menü összetevői közül a húsféléket csak 10-ből 3-an cserélnék növényi alapú helyettesítőre, a túlnyomó többség pedig inkább a tejtermékek helyett keresne növényi változatot.

A jó hír az, hogy valószínűleg azoknak lesz a legkönnyebb a dolga, akik a vajat cserélnék le, mert a növényi alapú margarinok már régóta megfelelő alternatívát jelentenek. Ha valóban kompromisszummentes terméket keresünk, a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva lehet a jó választás: az immár Magyarországon is kapható termék a vajhoz hasonló tápanyagösszetételű, ám annál alacsonyabb telítettzsír-tartalmú, illetve sokkal fenntarthatóbb módon előállított, miközben pontosan ugyanúgy használható, akár sütésre, főzésre vagy szendvicsek készítésére. 

Az alábbiakban a kísérletező kedvűek számára mutatunk néhány olyan egyszerű, mégis különleges receptet, amellyel új színt és új ízeket hozhatunk az ünnepi menübe, természetesen növényi alapon.

Hasselback töltött édesburgonya

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 50 perc

Adag: 4 fő

Összetevők 

  • 4 közepes méretű édesburgonya 
  • 4 evőkanál Rama vajalternatíva, elosztva 
  • 2 evőkanál durvára vágott chipotle paprika
  • 2 darab növényi cheddar szelet, negyedelve 
  • 1/4 csésze durvára vágott friss koriander 
  • 2 evőkanál vékonyra szeletelt újhagyma 
  • 2 szelet vegán szalonna, durvára vágva 
  • 4 evőkanál vegán tejföl, elosztva

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vagdossuk be az édesburgonyákat, ügyelve, hogy a zöldség alját érintetlenül hagyjuk. 
  2. Tegyük át az édesburgonyákat egy tepsibe vagy sütőlapra. Minden burgonya tetejére helyezzünk 1 evőkanál vajalternatívát, és süssük nagyjából 40 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul, de nem lesz pépes. Ezt követően vegyük ki a tepsit a sütőből. 
  3. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Egyenletesen oszlassuk el a chipotle paprikát a sült édesburgonya tetején, és tűzdeljük meg cheddar darabokkal a szeleteket. 
  4. Süssük további 10 percig, hogy a sajt megolvadjon. Díszítsük apróra vágott korianderrel, újhagymával, vegán baconnel és vegán tejföllel.

Tipp: A burgonya bevagdosásához használjunk 2 hurkapálcát vagy kanalat.

Ünnepi mézeskalács 

Előkészítés: 15 perc + egy éjszaka pihentetés

Összetevők 

  • 1 teáskanál fahéj  
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer  
  • 1 evőkanál citromhéj  
  • 1 teáskanál sütőpor  
  • 2 evőkanál rum  
  • 150 g Rama Vajalternatíva
  • 200 gramm cukorrépaszirup vagy melasz  
  • 200 gramm barna cukor  
  • 200 gramm őrölt mandula  
  • 400 gramm gluténmentes liszt 

  1. Tegyük a feldarabolt Rama Vajalternatívát a sziruppal és a cukorral egy lábasba, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Ezt követően tegyük át egy nagy keverőtálba, és hagyjuk kihűlni.  
  2. Ezután adjuk hozzá a mandulát, 400 gramm lisztet és a fűszereket, majd kézi mixerrel keverjünk össze mindent alaposan (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet).  
  3. A sütőport egy kis tálban keverjük össze a rummal, és oldjuk fel benne. Adjuk a tésztához, és addig gyúrjuk tovább, amíg a tészta fényes nem lesz és már nem ragad. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben egy éjszakán át.  
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.  Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, vágjunk ki csillagokat, és helyezzük a sütőlemezre. Süssük a forró sütőben nagyjából 15 percig, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni a rácson. Porcukorral megszórva tálaljuk. 

Tipp: A rum helyett más fűszeres italt is használhatunk.

Ajánlott cikk

Az LG fejlett autós infotainment-rendszere került a Mercedes új, elektromos luxusszedánjába

A műszerfal teljes szélességében kialakított, ívelt érintőkijelző garantálja a gördülékeny, intuitív felhasználói élményt A 2022-es …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás