Home / Galéria / A S.Pellegrino Young Chef Academy új webinárium-sorozatot indít

A S.Pellegrino Young Chef Academy új webinárium-sorozatot indít

  • a tehetség nem ismer határokat
  • a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért a gasztronómiában

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a “A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban” elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.

A webinárium-sorozat négy, a S.Pellegrino Young Chef Academy weboldalán elérhető epizódban vizsgálja a nemek közötti egyenlőtlenségek különböző szempontjait, miközben lehetséges megoldási javaslatokat is kínál a problémára. A videósorozat többek között bemutatja, hogyan jelenik meg napjainkban a nők képviselete az iparágban, honnan erednek a nemek közötti egyenlőtlenségek, de megvitatja azt is, miért van szükség változásra vagy, hogy hogyan teremthetünk befogadó környezetet az éttermekben.

Tom Jenkins moderátor, újságíró és a SPYCA szóvivője mellett az igazságosabb és befogadóbb ágazat megteremtéséről szóló vitában részt vett Maria Canabal, díjnyertes újságíró, a Parabere Fórum alapítója és elnöke; Vicky Lau, a két Michelin-csillagos Tate Dining Room és a hongkongi Mora étterem tulajdonosa; Cristina Bowerman, Róma egyetlen olyan női séfje, aki nemcsak egy Michelin-csillagos étteremet vezet a Glass Hostariában, de három villát is elnyert a Gambero Rossótól; valamint Nicolai Nørregaard, a dániai Bornholmban és Koppenhágában található Michelin-csillagos Kadeau éttermek séfje és társtulajdonosa.

A WEBINÁRIUM-SOROZAT FŐBB ÜZENETEI

  • A konyha, mint férfiklub

A modern konyha történetétől indulva Canabal arra világít rá, hogyan hátráltatta a női séfek helyzetét az évek során a férfiaknak kedvező, militarizált konyhai brigádrendszer és a mindennapi szexista gondolkodásmód. Ez eredményezi azt is, hogy a női séfek sok esetben kevésbé elismertek vagy alulreprezentáltak.

A neves séfek megerősítették a vélekedést: “Ha megnézzük a valaha díjazott női séfek listáját világszerte, szinte kizárólag étteremtulajdonosokat találunk. Számunkra a függetlenség az egyetlen módja annak, hogy változást érjünk el a rendszerben. Annak ellenére, hogy előzetes tapasztalat nélkül, egyedül kezdtem el a karrierem, abban biztos voltam, hogy nem akarok egy újabb agresszív katonai rendszert létrehozni. A nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott embereket választottam akkor is, és ez ma sincs másként” – mondta Lau.

Nørregaard úgy döntött, más eszközökkel vezeti konyháját: nem tűri az agressziót, a kiabálást és a feszültséget sem. “Mindig én hozom meg a végső döntést, de ahogy egy férfi séftől megtanultam, ezt kedvesen és tisztelettudóan teszem” – tette hozzá Bowerman.

  • A női séfek képviselete az élelmiszeriparban, a zsűrikben és a rendezvényeken 

Ha a “híres szakácsok” kifejezésre keresünk az interneten, a képes találatok mindig férfiakat ábrázolnak. Ám a történelem során elsőként, 1933-ban egy női séf, Eugènie Brazier kapott két alkalommal három Michelin-csillagot. „Mindez bizonyítja, hogy a nők nem mostanában kerültek be a magas színvonalú konyhákba, manapság mégis 28 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint férfi kollégáik” – hangsúlyozta Canabal.  „Továbbá érdemes azt is végiggondolni, hogy az otthoni főzések 93 százaléka általában a nők kiváltsága, a főzőiskolai tanulók közel 50 százaléka nő, de a Föld lakosságának 55 százaléka is nőnemű – így jogosan tehetjük fel a kérdést, vajon szükséges-e különbséget tenni női és férfi séf között?  A tehetség nincs nemhez kötve: vajon képesek vagyunk elvonatkoztatni a nemektől, ha tehetségről van szó, vagy valóban hamarabb elismerjük a férfiak tehetségét?” – tette hozzá.

“Gyakran úgy érzem, többször kíváncsiak a véleményemre, csak mert nő vagyok. Kíváncsiak rám női séfként, tulajdonosként, mintha bármilyen alapvető különbség lenne köztem, és egy férfi séf vagy étteremtulajdonos között. Ilyenkor az az érzésem, hogy a saját történetem és a konkrét munkám önmagában nem számít.” – mondja Lau. Bowerman az egyenlőtlen fizetéssel kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait: “Úgy érzem, hogy sok rendezvény esetén csak a második vagyok a sorban. A fesztiválok és nyilvános események szervezői részéről gyakran tapasztalom azt, hogy egyszerűen azért kérnek fel minket, mert nők vagyunk, nem pedig a tehetségünk és a saját történetünk miatt. Ezen felül, a nőknek körülbelül 20 százalékkal kevesebb fizetséget ajánlanak, mint a férfiaknak, az ajánlat pedig egyre csökken, ahogy a lista következő szereplőjére kerül a sor” – tette hozzá.

Ezt bizonyítja, hogy az események női résztvevői általában kifejezetten kevesen vannak, kivéve például a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny nagydöntőjének zsűrijét, ahol a tagok 57 százaléka nő.

  • Közös cél a munka és a magánélet egyensúlyának javítása 

Lau, Bowerman és Nørregaard egyetértenek abban, hogy a konyhai sztereotípiákat meg kell szüntetni. A vendéglátóipari munka nemtől függetlenül kihívást jelent: mindenki érzi, hogy olyan megoldásokra van szükség, amelyek rugalmasságot biztosítanak a teljes csapat számára, és egyben képesek javítani a magánélet és a munka közötti egyensúlyt is.

Tom Jenkins hozzátette: “Belátjuk, hogy a gasztronómiai szektor sokszor nehézségek elé állítja a női séfeket, akik ráadásul gyakran alulreprezentáltak területükön. Ezért különösen büszkék vagyunk a webinárium-sorozatra, amely az akadémia oktatási tevékenységének részeként tematizálja a nemek közötti egyensúly kérdését, bevált gyakorlatokat mutat be az egyenlőség megvalósítására, valamint szakmai fejlődésükben inspirálja a fiatal női séfeket”.

Ajánlott cikk

A megelőzés és a korai diagnózis életmentő

Február 4. a rák elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás