FRISSS!!!
Home / Galéria / A Mester és Margarita és a Párizs lángjai a nagyközönség előtt

A Mester és Margarita és a Párizs lángjai a nagyközönség előtt

A februári online premierek után először láthatja a közönség színházban is a Magyar Állami Operaház elmúlt évadának két régen várt előadását. Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett előadásában 2021. október 8-tól az Erkel Színházban, míg Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje október 9-től az Eiffel Műhelyházban lesz látható 6-6 alkalommal. A Mester és Margarita közönség előtt megtartott premierje része a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programsorozatának.

Csaknem 44 év után, látványos külsőségek között, Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című nagybalettje. A francia forradalom idején, 1792 nyarán játszódó történetben Jeanne-t, a parasztlányt és Philippe, a forradalmár szerelmének és a köztársaság kikiáltásának története. Vaszilij Vajnonen, a karjalai származású neves szovjet koreográfus két évvel A diótörő nagy sikert kiváltó koreográfiájának megalkotása előtt, 1932-ben állította a színpadra a leningrádi Kirov Színházban (eredetileg: szentpétervári Mariinszkij Színház) a francia forradalom diadalát feldolgozó drámabalettjét. A darab zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki erősen támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de a francia himnusz, a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből.

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állította színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével. A látványos kiállítású balettprodukcióhoz Vyacheslav Okunev munkája nyomán Oleg Molchanov tervezett díszleteket, míg a jelmezterveket Rományi Nóra készítette. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Balaban Cristina és Tanykpayva Aliya (Jeanne), Rónai András és Timofeev Dmitry (Philippe), Papp Adrienn és Shapriva Elena (Mireille de Poitiers), Lagunov Ievgen és Balázsi Gergő Ármin (Antoine Mistral) valamint Melnyk Vladyslav és Radziush Mikalai (Costa de Beauregard márki) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

  1. október 8-i 19:00 órás premiert követően a Párizs lángjai október 9-én 19:00 órakor, 10-én 11:00 és 19:00 órakor, 16-án 11:00 és 17-én 19:00 órakor látható az Erkel Színház Nagyszínpadán.

Másnap a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretei közt, Szente Vajk rendezésében, Balczó Péter, Sáfár Orsolya és Kálmán Péter főszereplésével tartja meg a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét. Gyöngyösi Levente zeneszerző Mihail Bulgakov szürreális-szatirikus regényéből Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohányi Zenekar zeneigazgatójának felkérésére látott a darab megírásához. A regény több idősíkban játszódó cselekményét és többrétegű értelmezését Gyöngyösi zenéjében is érzékelteti, így jött létre az opera-musical műfaja, amiben a rock és az opera hangzásvilága keveredik a szovjet éra indulóival és számos könnyűzenei utalással. A darab librettóját Várady Szabolcs szerezte, aki Bognár Róbert és Schlanger András forgatókönyvírókkal dolgozott közösen. A művet koncertszerű változatban 2017-ben mutatták be a Miskolci Operafesztiválon.

A színpadi ősbemutatót Szente Vajk rendezte, akinek munkája nyomán a musicalek világát idéző, nagyszabású és mozgalmas színpadi produkció született. Az októberi bemutatóban a Magyar Táncművészeti Egyetem korábbi táncosai (koreográfus: Túri Lajos Péter) és a Magyar Légtornász Egyesület akrobatái (artista koreográfus: Vincze Tünde) is közreműködnek. Mind a jelmezek, mind a díszletek látványvilága a rendező rendszeres alkotótársa, Kentaur munkáját dicséri. Az előadás főbb szerepeit Balczó Péter (Mester/Jesua) Sáfár Orsolya (Margarita), Kálmán Péter (Woland), Kovács István (Sztravinszkij/Pilátus) Hábetler András (Berlioz/Kajafás) és Ujvári Gergely (Hontalan Iván/Lévi Máté) alakítják, vezényel Hollerung Gábor. Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor).

A 2021. október 9-i 19:00 órás premiert követően A Mester és Margarita október 13-án, 14-én, 15-én, 16-án és 17-én 19:00 órakor látható az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében.

Az előadás trailerei itt elérhetőkA Mester és MargaritaPárizs lángjai

Októberi bemutató:

okt. 29. KON-TAKT(S) – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               Modern balettest három részben Wayne McGregor Chroma c. koreográfiájának magyarországi bemutatója, valamint Sharon Eyal-Gai Behar Bedroom Folk és Alexander Ekman Episode 31 c. munkáikkal. További előadások: okt. 30., 31. (2x), nov. 4., 5., 6., 7., 11.,

Először színházi közönség előtt (a tavalyi évad online premierjei):

okt. 8. Vajnonen / Michael Messerer / Aszafjev: Párizs lángjai – Erkel Színház, Nagyszínpad

               Vaszilij Vajnonen egyik kiemelkedően sikeres balettje Michael Messerer átdolgozásában sodró lendületű kosztümös történetben meséli el a francia forradalom és a köztársaság kikiáltásának diadalát. További előadások: okt. 9., 10. (2x), 16., 17.

okt. 9. Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               Bulgakov világhírű könyvének opera-musical változata – A nézőtéri premier a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kereti közt valósul meg. További előadások: okt. 13., 14., 15., 16., 17.

Szeptemberi premierek még műsoron:

okt. 2., 3., 10. Beethoven: István király, Magyarhon első jótevője / Athén romjai – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

                               Beethoven 250 jubileumi évében a szerző két, a Pesti Német Színház 1812-es megnyitására komponált kísérőművét Oberfrank Pál rendező aktualizálta. Az előadások karmestere fivére, Oberfrank Péter.

okt. 2., 8., 10. Bizet: Carmen – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               Calixto Bieito világot bejárt nagy sikerű rendezése Szántó AndreaBrickner Szabolcs és Haja Zsolt/Bretz Gábor főszereplésével.

Koncertek, gálák:

okt. 1. (p.) Mahler: VIII. szimfónia – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok

               A zene világnapja és Magyarország V4-es elnöksége alkalmából V4 országok szólistáival, Stefan Soltész vezényletével szólal meg a monumentális „Ezrek” szimfóniája. A szólisták: Sümegi EszterLétay Kiss GabriellaBodor Éva (SK), Katarzyna Kuncio (PL), Schöck AtalaSzemerédy KárolyPalerdi AndrásAleš Briscein (CZ).

okt. 9. (szo.) Opera Gyermekkar 50 – Erkel Színház, Nagyszínpad

               A tavalyról idénre halasztott jubileumi matinéelőadáson az együttes jelenlegi és egykori tagjai Szőnyi: A makrancos királylány c. gyermekoperáját adják elő.

okt. 25. (h.) Újjászületésnap – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               A Eiffel Műhelyház hivatalos átadóünnepsége.

okt. 30. (szo.) Ünneplem, ahol érem – Erkel Színház, Nagyszínpad

               Gálaműsor olimpiai érmeseink tiszteletére. Műsoron Beethoven, Erkel és Kodály művei. Közreműködik Miklósa ErikaMegyesi Schwartz LúciaBoncsér GerelyPalerdi András, valamint a Magyar Állami Operaház együttesei.

Dalestek:

okt. 16. (szo.) Daldélután Megyesi Schwartz Lúciával – Eiffel Műhelyház, Hevesi háziszínpad

               Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat.

ROMANZE – válogatás Schubert, Schumann és Brahms legszebb dalaiból – zongorán kísér: Jean Klára

okt. 17. (v.) MIKLÓSA30+ – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               A népszerű koloratúrszoprán 30 éves jubileuma alkalmából ad ráadáskoncertet ritkán énekelt operai szerepekből, és kirándul a jazz, a sanzon és a tangó műfajába is. Közreműködik Harazdy Miklós zongoraművész és a Virtózok tehetségkutatóból megismert TanBorEn Trió.

okt. 30. (szo.) Daldélután Bátori Évával – Eiffel Műhelyház, Hevesi háziszínpad

               Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat.

               Komponisták és asszonyaik – zongorán kísér: Zsoldos Bálint

Repertoár-előadások:

okt. 3.(2x) Lavrovszkij/Adam: Giselle – Erkel Színház, Nagyszínpad

               Romantikus balett az orosz koreográfus-legenda, Leonyid Lavrovszkij híres átdolgozásában, az ún. moszkvai változatban látható a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tolmácsolásában.

okt. 16., 17., 22., 24., 31. Orff: Carmina Burana – Erkel Színház, Nagyszínpad

               Bohányi Tibor, Zászkalaiczy Ágnes és Könnyű Attila, valamint a Freelusion csapatának 3D-s videóvetítésével kísérve.

okt. 13. (3x), 14. (3x), 15. (3x), 18. (3x), 19. (3x), 20. (3x), 21. (3x), 22. (3x) OperaKoktél – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               A Lázár Ervin Program részeként Mozart Színigazgató és Menotti Telefon című művei látogathatók általános iskolás osztályok számára. Zártkörű előadások.

okt. 21., 22., 27., 28., 30. Az úrhatnám polgár – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem

               Molière komédiája nyomán, Lully kísérőzenéjével Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia készített mai változatot Jourdainék történetéből.

Okt. 29., 30. Erkel: Bánk bán – Erkel Színház, Nagyszínpad

               Erkel remekműve Vidnyánszky Attila rendezésében.

ÚJ IFJÚSÁGI PROGRAMOK AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

okt. 2. (szo.) Erre varrj gombot! – Eiffel Műhelyház, Márk Tivadar jelmezcsarnok

               Kézműves foglalkozás az Opera jelmezműhelyében 90 percben, minden hónap első szombatján. Háziasszony Bernáth Éva, szakmai vezető Weigand Lívia, a jelmezműhelyek vezetője.

okt. 3.(2x) (v.) KisHattyúk tava – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad

               Hattyúk tava gyermekelőadás óvodásoknak és kisiskolásoknak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel, 95 percben.

okt. 9. (szo.) Festéktüsszentő – Eiffel Műhelyház, Oláh Gusztáv festőterem

               Kézműves foglalkozás az Opera díszletműhelyében 90 percben, minden hónap második szombatján. Háziasszony Zavaros Eszter, szakmai vezető Nemes Nikolette festő- és szobrászműhely-vezető, főfestő.

okt. 10. (v.) Operencia – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad

               Interaktív ismeretterjesztő sorozat felső tagozatos általános iskolás diákoknak, ami az opera és a balett gazdag világát az opera zene-, ének- és táncművészeinek közreműködésével mutatja be minden hónap második vasárnapján, 60 percben. Az első est témája:  Mesélő: Mona Dániel, rendező: Harangi Mária.

okt. 16. (sz.) OperaOvi – Eiffel Műhelyház, Otturbay oázis

               Újvári Klára vezetésével szervezett zenés, játékos, színpadi gyakorlattal átszőtt képességfejlesztő foglalkozása szombat délelőtt az Eiffel Műhelyház dzsungelében, a tetőtéri növényekkel teli környezetében. A 30 perces zenei előkészítő a tehetséges gyermekek számára az Opera Gyermekkarának előszobája is lehet.

okt. 17. (v.) Hangszervarázs – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad

               Az Opera népszerű hangszerbemutató programsorozata az idei évadtól az Eiffel Műhelyházból jelentkezik 60 percben. Októberben a vonósok mutatkoznak be.

               Házigazda: Nagy Mária brácsaművész.

ÚJ KAMARASOROZATOK AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

okt. 2. (szo.) Kincskeresők – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor terem

               Havonta egyszer, szombat délután zongorás keresztmetszetek szólalnak meg az operairodalom egykor népszerű, ma már ritkán játszott művei közül pályakezdő énekesek tolmácsolásában, Toronykőy Attila rendezésében, Mona Dániel narrációjával. Első előadás: Händel Rinaldo. Az előadás egy héten át elérhető az Opera Facebook-oldalán is.

okt. 31. (v.) Kamaramatinék – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad

               Az Opera Zenekar művészeiből összeálló kamarazenei formációk produkciói. A műsor háziasszonya: Megyimórecz Ildikó.

okt. 31. (v.) Musica e parole – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor terem

               Az Opera Zenekar szólistáinak önálló műsora, általuk választott programmal. – Balog Endre: Csellóval a világ körül. A műsor háziasszonya: Bernáth Éva.

Gyermek- és ifjúsági programok az Erkel Színházban:

okt. 7., 14., 21., 28. (cs.) Ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé

                Zenés foglalkozás csütörtök délelőttönként Ujvári Klárával 3 éves korig

okt. 16. (szo.) Operatúra Papagenóval – az Erkel Színházban

                Játékos kulisszajárás általános iskolás gyerekeknek. Túravazető: Aczél András, Papageno: Fülep Máté, rendező: Toronykőy Attila.

okt. 30. (szo.) Apás ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé

                A Ringató hétvégi kiadása, hogy apa is el tudjon jönni.

Befogadott előadások (külsős produkciók):

okt. 11. (h.) Papp Gyula 70 életműkoncert – Erkel Színház, Nagyszínpad

                              Mini, Skorpió, Dinamit, Mandoki Soulmates. Néhány állomás a billentyűs-zeneszerző gazdag életútjából. A nagyszabású, kétrészes  koncerten a 70-es, 80-as évektől napjainkig a klasszikus magyar rockzene csaknem két tucat emlékezetes előadója színpadra lép.

okt. 19., 20., 21. PUSKÁS – a musical – Erkel Színház, Nagyszínpad

                A tavaly augusztusi előbemutató és az idén augusztus-szeptemberi előadások után újabb három alakalommal vendégeskedik nálunk Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente zenés produkciója a legendás magyar futballistáról.

Ajánlott cikk

A Komplex épülete Salvador Dalínak, a szürrealizmus mesterének ad otthont

2023. március 24. és június 30. között. Salvador Dalít senkinek sem kell bemutatni, ő a …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás