Sokan vagyunk úgy vele, hogy egy csésze kávé nélkül nem indulhat a reggel, és egy második (vagy többedik) csésze segít át az ebéd utáni álmosságon. A kávé nem véletlenül vált a világ legkedveltebb italává: koffeintartalma miatt tökéletes frissítő. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mennyi az egészséges mennyiség? A Kávéfolt és a Momsandkids összeállított egy látványos infografikát, amelyről kiderülnek a legfontosabb tudnivalók a kávéfogyasztásról.
Koffein: mennyi az annyi?
Bár a kávé a leggyakoribb koffeinforrás, koffeint más forrásból is bevihetünk. A fekete és a zöld teáról mindenki tudja, hogy tartalmaznak koffeint. De vigyázat! Vannak olyan rejtett koffeinforrások is, amire nem is gondolnánk. Koffeint tartalmazhatnak például bizonyos gyógyszerek, de még a szájvíz is!
Miért lényeges ez? A kávéfogyasztástól elvárt pozitív hatások, például a koncentráció növekedése és magasabb energiaszint csak akkor jelentkezik, ha a koffeinfogyasztást nem visszük túlzásba. Napi 300 mg-nál magasabb koffeinbevitel már magasnak számít és olyan nemkívánt mellékhatásokat tapasztalhatunk, mint a nyugtalanság, szorongás vagy az emésztési problémák.
Az infografikából kiderül, hogy miből mennyit érdemes fogyasztani, és milyen pozitív és negatív hatásokat tapasztalhatunk a rendszeres kávéfogyasztással.
Kávéfogyasztás terhesség és szoptatás alatt
A különleges élethelyzetek különleges viselkedést kívánnak és ez a terhesség és szoptatás időszakára hatványozottan igaz. Éppen ezért rengeteg kismama aggodalmaskodik, hogy vajon nem árt-e a kávéfogyasztáskor bevitt koffein a fejlődő magzatnak.
Bár még kiterjedt kutatások nincsenek a témában, a tudósok jelenlegi álláspontja szerint az alacsony, 200 mg alatti koffeinbevitel nem veszélyes terhesség és szoptatás alatt. Aki ennél többet ivott, annak most érdemes egy kicsit lelassulni, és az örömteli dolgokra fókuszálni: például tervezni a babaszobát vagy megtudni, mi lesz az új családtag csillagjegye egy terhességi kalkulátor segítségével.
A kávé nem csak a koffeinről szól!
A kávé azon kívül, hogy remek frissítő és rendkívül ízltetes italok készíthetőek belőle, egészséges is, hiszen a koffeintartalmán kívül számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően olyan pozitív hatásai lehetnek, mint a depresszió tüneteinek enyhítése, sőt, a jelenlegi kutatások szerint csökkenheti az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának esélyét is. Magas vérnyomással küzdőknek viszont nem ajánlott a fogyasztása!
Aki vizuális típus, és szeretne még többet megtudni a témáról, annak kötelező az infografika megtekintése!
You must be logged in to post a comment.