FRISSS!!!
Home / Címlap / A Cointreau, mint az egyik legjobb narancslikőr története

A Cointreau, mint az egyik legjobb narancslikőr története

A prémium minőségű gyümölcslikőrök kedvelői biztosan találkoztak már a Cointreau névvel. Ha másként nem is, legalább említés szintjén, hiszen a termékkategórián belül valóban a legjobbak közé sorolható, pláne annak fényében, hogy csak nagyon kevés gyártó mer ragaszkodni annyira a határozott, esetünkben narancsos ízvilághoz, de a francia gyártó kitartása meghozta gyümölcsét.

Másfél évszázada elkötelezve a narancsíz mellett

A Cointreau kapcsán a legtöbb ember számára a legnagyobb meglepetés alighanem az, hogy nem valamiféle újkeletű lepárlóról és gyártóról van szó, hiszen a franciák már másfél évszázada elkötelezett hívei a narancslikőrnek. Ez a kitartás pedig azt eredményezte, hogy aki a legjobb minőségű narancslikőrt keresi a piacon, az nagyon hamar eljut a Cointreau névhez.

Nem véletlenül, hiszen a magas minősége ellenére egy kristálytiszta megjelenésű, erőteljes aromavilággal rendelkező narancslikőrről van szó, ami elképesztően élvezetes és gazdag ízeket tud felvonultatni önmagában, de akkor sem vall kudarcot, ha kevert italokban van rá szükség. A likőr ugyanis nagyon erőteljes narancsos ízvilágot tud nyújtani gyakorlatilag bármilyen koktélnak, amiben megjelenik.

A Cointreau indulása

Természetesen a Cointreau elindítása sem volt könnyű vagy egyszerű feladat. A történet egy testvérpároshoz, Adolphe és Edouard-Jean Cointreau-höz vezethető vissza, akik a franciaországi Angersben vetették papírra narancslikőrjük receptjét 1849-ben. Akkoriban azonban a Cointreau csak egy volt a rengeteg francia narancslikőr között, hiszen kifejezetten nagy népszerűségnek örvendtek a Curacao-i keserű narancs héjával ízesített alkoholok.

Évtizedekig úgy tűnt, hogy a Cointreau sem tud kitűnni ebből a közegből, azonban az egyik alapító, Edouard-Jean fia sok-sok évvel később rájött arra, miként tudna egyediséget kölcsönözni az általuk készített termékeknek. A legtöbb korabeli narancslikőr legnagyobb problémája ugyanis az volt, hogy palackokba töltve folyamatos minőségromlásnak voltak kitéve, tehát gyakorlatilag lehetetlen volt évekig tárolni őket, mert veszítettek sajátos aromavilágukból.

Megszületik a kristálytiszta gyümölcslikőr

Ez a probléma, pontosabban az erre születő megoldás miatt történt, hogy a Cointreau fennmaradhatott, illetve kitört a hagyományos francia narancslikőrök közül, hiszen megalkották az első kristálytiszta likőrt, melyet úgy lehetett tárolni minden különösebb probléma nélkül, hogy közben egyáltalán nem romlott a minősége.

Ez akkoriban óriási felfedezés, illetve előrelépés volt a likőrgyártásban, hiszen a korabeli likőrök kivétel nélkül sűrű, opálos megjelenésű, de semmiképpen sem átlátszó italok voltak, melyek frissen kirobbanó gyümölcsösséget értek el. A Cointreau volt azonban az első a sorban, akik ezt az utolérhetetlen aromát kristálytiszta megjelenéssel tudták társítani, ami a tárolhatóság tekintetében is előrelépést nyújtott a márkának.

Az alkoholtartalmat is hatékonyan növelték

A korabeli gyümölcslikőrök a kellemes ízviláguk mellett nem voltak túlzottan ütőképesek, általánosságban 20-25 százalék körüli alkoholtartalommal büszkélkedtek, csak néhányuk tudott kiemelkedni ebből a keretből, méghozzá nem túl hatékonyan. 

A Cointreau fivérek azonban a kristálytiszta lepárlási móddal képesek voltak hatékonyan megemelni az ital alkoholtartalmát is. Így születtek meg az első olyan narancslikőrök, melyek 40 százalékos, vagy még annál is magasabb alkoholfokkal büszkélkedtek, tehát bátran odatehetők voltak akár más kategóriák mellé, ha valaki ütőképesebb, de mégis gyümölcsösen ízletes italt keresett magának.

Megszületik a jellegzetes palack és csomagolás

Noha a különleges lepárlási technika, a kristálytiszta gyümölcslikőr megjelenése már önmagában egyediséget kölcsönzött a Cointreau számára, azonban a család ennél is többet szeretett volna: egy egységes megjelenést, ami messziről felismerhetővé teszi az általuk készített italokat.

Ekkor született meg a máig jellemző, szögletes kialakítással rendelkező barna palack, amit vörös szalaggal és egyedi címkével vérteztek fel. Ez ma már mondhatni teljesen szokványos és elfogadott megoldás, akkoriban azonban rendkívül előremutató termékdizájn volt, ami a korabeli likőrkínálatban egyenesen feltűnővé tette az italt. 

Már közel sem csak egyetlen francia narancslikőr, egy újabb Triple sec vagy Curacao volt a sok közül, hanem egy egyedi és különleges termék, mely kívül is ugyanolyan sajátossá vált, mint amilyen a beletöltött ital volt.

Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedek során legalább 800 alkalommal tettek kísérletet arra, hogy leutánozzák a Cointreau sikerét. Nemcsak a palack és a címke másolásával próbálkoztak meg, hanem a máig titkos családi recept alapján készülő likőr reprodukálására is láthattunk már példát, azonban minden egyes kísérlet teljesen eredménytelen volt.

Kis francia családi vállalkozásból világsiker

Az egyediség és a minőségre való törekvés pedig meghozta gyümölcsét, hiszen az egykori kis francia főzde mára világszinten ismert és elismert, a Cointreau hét lakat alatt tartott titkos receptjét generációk óta a család őrzi, miközben a tartalom és a megjelenés is – hellyel-közzel – változatlan maradt.

Manapság több mint 200 országban értékesítik a Cointreau narancslikőröket, éves szinten átlagosan 13 millió palackkal, azaz átszámítva mintegy 350 millió pohárkával adnak el belőle, ami hatalmas teljesítmény. Annak ellenére, hogy nemcsak önmagában fogyasztva népszerű, hanem néhány slágerkoktél – Margarita, White Lady, Side-car – kötelező alapeleme is egyben.

A gyártó természetesen folyamatosan tesz is azért, hogy a felszínen maradhasson, így az örök klasszikus piacon tartása mellett folyamatosan gondoskodnak a legújabb trendek kielégítéséről, az újabb termékek behozataláról.

Nagyon népszerűek manapság például a Cointreau kínálatában az erőteljes ízesítéssel ellátott, inkább alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkező likőrök. Ide sorolható portfóliójukból a 24 százalékos Cointreau C Citrus, amit a legkülönfélébb citrusfélékkel dobtak fel, de ott a lime-alapú Cointreau C Spirit of Citrus is, mely a maga 20 százalékos alkoholtartalmával igencsak jó döntés a könnyed és frissítő hatású likőrök kedvelőinek.

Már Magyarországon is kapható

Noha volt idő, amikor ez a francia likőrkülönlegesség beszerezhetetlen volt Magyarországon – illetve a világ legtöbb régiójában egyaránt –, mára azonban ez a probléma megszűnt. Amennyiben tehát szeretnénk megkóstolni egy több mint egy évszázados receptúra szerint készült, prémium minőségű narancslikőrt, a Cointreau már itthon is megvásárolható, méghozzá kifejezetten elérhető árkategóriában.

Ajánlott cikk

Negyedével bővülő árbevétel és duplázódó nyereség a Pensum Group-nál

25 százalékkal növelte árbevételét 2022 első félévében a Pensum Group, ezzel tovább fokozta a növekedés …

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás