Történelmi siker: két aranyéremmel tért haza a magyar csapat

  • a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiáról 

A magyar diákcsapat mind a négy tagja érmes helyezést ért el a csehországi Brnóban rendezett régiós informatikai versenyen: a CEOI-n induló magyar középiskolások összesen két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, ami a több mint harminc éve zajló megmérettetés történetében valaha elért legjobb eredmény.

Budapest, 2024. július 1. Idén Csehországban, Brnóban tartották meg az 1994 óta minden évben megrendezésre kerülő Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI) június 23-29. között. A 31. CEOI-n induló diákok fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatok megoldásában mérték össze tudásukat a nyolc régiós alapító ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovénia, Szlovákia és Románia), a plusz egy hazai és az öt vendégország (Ausztria, Azerbajdzsán, Izrael, Ukrajna és Svájc) csapatai. 

A feladatok között szerepelt többek között nagyszámú Covid-tesztek elvégzésének optimalizálása, valamint a haditengerészet admirálisának és a cseh adóhatóság bőrébe is belebújhattak a diákok az elképzelt szituációkon keresztül.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Szilágyi Balázs, Czanik Pál, Görömbey Tamás, Molnár István Ádám, Nikházy László

Elképesztő történelmi sikert aratott a magyar csapat

A több mint harminc éve zajló megmérettetés történetében valaha elért legjobb eredménnyel végeztek a magyar középiskolások. A 2024-es végeredmény alapján abszolút első lett és aranyérmet kapott Molnár István Ádám (Miskolci Földes Ferenc Gimnázium), valamint szintén aranyéremben részesült Görömbey Tamás (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium). Ezüstérmet szerzett Czanik Pál (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium), és bronzéremmel végzett Szilágyi Balázs (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium).

Az első helyen végzett Molnár István Ádám már most komoly pályafutással büszkélkedhet: két éve a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) „Felfedezettjeink 2022” különdíjában részesült mint a programozás és a matematika mestere, és számos diákolimpián kiemelkedő eredményt ért el. Az idei Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián (IIOT) az aranyérem megszerzésében is kulcsfontosságú szerepet játszott.

A magyar delegáció csapatvezetője Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, helyettese pedig Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója volt. A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

“A fantasztikus teljesítmény a sok éven át tartó megfeszített munka eredménye. A sok nemzetközi versenyen edződött fiatalok tudásuk legjavát tudták nyújtani a versenyen. Nagyon örülünk az eredménynek és a felkészülés folytatódik az IOI-ra a fiúkkal.” – kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes, csapatvezető.

A diákolimpiai szezon csúcspontja idén is a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) lesz, amely szeptemberben zajlik majd Egyiptomban. A világversenyen a CEOI-n az imént bizonyított magyar csapatból három diákolimpikonnak is drukkolhatunk majd.

- bdpst24.hu

Check Also

Keddtől már csak kötelező biztosítással használhatók az e-rollerek

Az igazolást minden rolleresnek magánál kell tartania Holnaptól mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező …