GUNDEL 130. – idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját

 • A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánljuk fel!

Gundel vezetők

 • Magyary Jenő – Cégcsoport tulajdonos, ügyvezető igazgató
 • Szabó Csaba – cégcsoport tulajdonos
 • Wolf András – cégcsoportos tulajdonos és corporate chef
 • Moldován Viktor – executive chef

Az Eventrend Group részről az alapító tulajdonosok 

 • Nagy Gábor
 • Kőrössy Zoltán 

A GUNDEL MINDENKIÉ

A Gundel épülete 1894 óta áll a vendéglátás és a gasztronómiai kiválóság szolgálatában, idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt. 

A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt. E jeles jubileum alkalmából a Gundel csapata tovább erősíti ezt az elköteleződést. 

„Hírességek Menüi” 

A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről – és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – eddig. 

A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven, mostantól híres vendégeink Gundel élményeit is elérhetővé tesszük, megosztjuk mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével megidézzük ezeket az emlékezetes ízeket. A Gundel elindítja a „Hírességek Menüi” sorozatát. 

Az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely – vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással – néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás.  A „Négykoronás” napokról hamarosan a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.

1993. Erzsébet látogatása Magyarországon – 1993. május 4-7.

1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg.

Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt – a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.

Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta. 

Felkészült a Gundel

Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját” a vendégeknek”.

Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kisérték fel az emeletre.

A welcome drink és az ünnepélyes ebéd

Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin Tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.

A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz. a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.


Fotó: Népszabadság/Arcanum

A Daily Mail brit napilap örömmel konstatálta, hogy az egykor Európa élvonalába tartozó, ám a szocializmusban a mezőnybe beleszürkülő Gundel vendéglő a rendszerváltást követő tulajdonosváltás után ismét régi fényében tündököl.

Korabeli magyar lapok beszámolói:

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.

A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”. 

Legendás történetek a királyi pár magyarországi pillanatairól: 

 • Elutazása előtti délelőtt a királyi pár tett egy sétát Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren. A szókimondó humoráról ismert Fülöp herceg itt sütötte el egyik legendássá vált viccét, ami utóbb bejárta a világsajtót. A Fejér Megyei Hírlap így emlékszik vissza az esetre: „Fülöp herceg a királyi séta közben felfedezett egy angol állampolgárt, megkérdezte, mióta van Magyarországon és amikor a turista azt mondta, hogy két hete, Fülöp így felelt: az nem lehet, mert magának még nincs pocakja.”
 • A királynő az étterem tulajdonosának kedvesen megjegyezte, hogy „Sokat hallottunk már önökről!”, aki zavarában azt válaszolta, hogy „Mi is sokat hallottunk önökről!”
 • A királynőnek állítólag annyira ízlett az étel, hogy kenyérrel tunkolta a főétel tejfölös-paprikás szaftját, Fülöp herceg pedig sört is rendelt a felszolgálótól.
 • A királyi ebéd desszertfelszolgálásakor, a saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé váltotta ki azt a hatást excellenciás vendégünkből, hogy – illem ide vagy oda – könyökkel bökdöste férjét, nehogy lemaradjon a látványról.

A GUNDEL GASZTRONÓMIÁJA MA ÉS EGYKORON

A Gundel séfjei

A Gundel séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak, sosem próbáltak meg túlnőni a Gundelen, mint intézményen. A Gundel séfjének az a legfontosabb küldetése, hogy a Gundel ügyet teljes szorgalmával, odaadásával szolgálja. 

Moldován Viktor a Gundel 2021-es megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. Mint a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, egy nagy tudású fiatal séf, aki Japánban hosszú évekig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Ezt adja vissza vendégeinknek legnagyobb megelégedettségükre – nyitástól-zárásig. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyi pastry chef.

 

Gundel gasztronómia napjainkban

A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már több mint 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Az étterem és ezzel együtt a magyar konyha ezen ízekkel versenyez a nemzetközi gasztronómiai játéktérben.

A Gundelben játszó Nemzeti 11: Tokaji aszús libamájpástétom mákos barhesszel, Gulyásleves házi csipetkével, Újházi tyúkhúsleves házi metélttel, Palócleves bárányhúsból, Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban, Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával, Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával, Bécsi szelet mangalicából, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal, Az eredeti Gundel palacsinta, Somlói galuska, Rákóczi túrós tejfölfagylalttal.

Az eredeti Gundel gasztronómia 

Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek a mai napig élvezik a Gundel vendégszeretetét. A Gundel azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak.  

Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogasait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk. Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu vagy a Gundel-palacsinta. Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener schnitzelt is.

A Gundel és a Gundel Kert története

A Gundel megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat-és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet. A ma ismert helyen étterem nyílott, ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt. Az étterem kerthelyisége – az Állatkert mélyébe benyúlóan – ekkor alakult ki. 

A Gundel család 1910-ben vette bérbe az éttermet, ekkortól lett Gundel a neve. Az étterem fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, akár 1000 széket is el tudtak itt helyezni. Ehhez tartozott egy kisebb befogadó képességű étterem, a mai épülettel megegyező méretben. Az épülethez ekkor számos, ma már nem létező funkció tartozott, így volt saját disznóhízlaldája, mosodája, személyzeti szállása is.

A Gundel az 1920-as évektől kezdve az elegáns, nagy rendezvények vendéglátója lett, és mértékadó találkozóhelyek színhelyévé vált. Ám az Állatkert és az Angolpark közönsége is szívesen betért az étterembe, hiszen „sikk volt a Gundelbe járni”. Ráadásul a 11 fős saját zenekar tett róla, hogy folyamatos élő zene kísérje a nagy falatozásokat, így a hangulat mindig a csúcson volt. A Gundelben minden korosztály és minden pénztárca megtalálta a számítását.

1937-ben III. Viktor Emánuel olasz király látogatására a Gundel települt ki a székesfehérvári állami bankettre. Két évvel később pedig a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója, és a magyar konyha méltó helyre került a világ gasztronómiai térképén. A korabeli Gundelben rengeteg híresség megfordult, írók, művészek, színészek és színésznők jártak oda, nemcsak lakomázni, de a fergeteges hangulat is vonzott sokakat. (forrás: wikipédia)

A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére. A betérők itt is kifújhatják magukat, az árnyas fák alatt hűsölve fogyaszthatnak kedvükre, hozhatnak nagy döntéseket vagy lazulhatnak, beszélgethetnek és élvezhetik a hallgatást is, figyelhetik a játékban elmerült csemetéiket, unokáikat és közben felfedezhetik a kerthelyiség megannyi szépségét. 

A kert – amelyben teljes kihasználtság mellett 5-600 vendég is helyet tud foglalni – talán Budapest legnagyobb éttermi kerthelyisége. Egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon. A nyílt gyermekbarátság is Gundel Károly újításaként jelent meg anno: mind a 13 gyermeke a kertben élte meg az aprókor szépségeit, a vendégek között nőve fel.    

A Gundel és az Eventrend

2021 májusában az Eventrend Group vette át a világhírű Gundel és a Bagolyvár üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írta alá a tulajdonos Danubius Hotels képviselőivel. A bérbe adók akkor úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez kereste a legmegfelelőbb stratégiai partnert. Az elmúlt években a Gundel kiváló szakemberei nap mint nap bizonyítják rátermettségüket, vendégeik legnagyobb örömére. 

A GUNDEL MÉRFÖLDKÖVEI

A Gundel, Magyarország legismertebb étterme 1894 óta várja vendégeit Budapesten, a gyönyörű Városliget szívében. Az alapító, Gundel Károly munkássága kiemelkedő jelentőséggel bír a magyar gasztronómia és vendéglátás területén: a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat, ennek köszönhetően megnyíltak a kapuk a magyar nemzet konyhája előtt.

Gundel János

A Gundel-legenda Johann Gundellel kezdődött, aki 13 évesen felkerekedett, hogy szerencsét próbáljon a vendéglátás világában. Hosszú és viszontagságos pályafutása során rengeteg tapasztalatot szerezett. Pályája csúcspontját az István Főherczeg Szálló elegáns éttermével érte el. Nemzetközi ihletésű, de magyar fogásai, bátor alapanyag használata hamar meghozta számára a régóta várt sikert: éttermét egy szinten emlegették a legnevesebb bécsi, müncheni és párizsi vendéglőkkel.

Gundel Károly

A Gundel étterem alapítója is igen korán belekóstolt a vendéglátás szakmába, miután apja, János mellett kezdett el dolgozni az István Főherczeg Szállóban. Már fiatalon bejárta a világot, majd családjával 1910-ben Budapestre költözött, hogy átvegye a korábban „Wampetics” néven működő éttermet, miután az idős Wampetics nem kívánta folytatni a vendéglő vezetését. Ez máig a híres Gundel étterem.

Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Zseniális érzékkel alkalmazta a modern gasztronómiai technológiát. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére, Gundel Károly gasztronómiai történelmet is írt ételeivel. Ahogy nagy zeneszerzőink, Kodály és Bartók a magyar népzenét gyűjtötték össze a történelmi Magyarország széles határain belül, úgy szedte össze Gundel az étel specialitásokat. Étteremében megtalálható volt a kolozsvári káposztától a pozsonyi kifliig, a felvidéki káposztás sztrapacskától a somlói galuskáig mindenféle étel.

Gundel Károly éttermeibe, a Gellértbe, a Royal Szállóba és magába a Gundel Házba jártak a neves magyar politikusok, művészek, írók és sportolók. Az étterem séfjei és maga Gundel Károly is örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára különleges fogásokat alkotott, melyeket a vendégekről nevezett el. Így született többek között a tojás Munkácsy módra, az Újházi húsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak.

A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás éveit. Alapításának 100. évfordulója után is büszkén folytatja Gundel Károly legszebb vendéglátási hagyományait. 

 • Menüt 2, 3, 4 fogásos verzióban fogjuk értékesíteni, csak vacsora időszakban, 18:00 órától elérhető, 2024.07.08-17-ig, 10 napon keresztül.
 • A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt, (angol pezsgő- Nyetimber Classic Cuvee), vendégek asztalára Herendi tányérban és ezüst evőeszközökkel kerül.
 • További aktivitás: élő nagyságú egész alakos II. Erzsébet Királynő selfiepont-kialakítással, piros és kék szatén vállszalaggal lehet fotózkodni, erre megfelelő helyszínkialakítással bent és a kertben is.

2 fogás ára: 17.000 Ft + szervízdíj 15%

3 fogás ára: 22.750 Ft + szervízdíj 15%

4 fogás ára: 26.600 Ft + szervízdíj 15%

Borsorral az árak

2 fogás ára: 24.000 Ft + szervízdíj 15%

3 fogás ára: 33.250 Ft + szervízdíj 15%

4 fogás ára: 40.600 Ft + szervízdíj 15%

A GUNDEL GASZTRONÓMIAI JELENTŐSÉGE

Gundel Károly munkássága kiemelkedő a magyar gasztronómia és vendéglátás területén: a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat, ennek köszönhetően megnyíltak a kapuk a magyar nemzet konyhája előtt. Az 1939-es New York-i világkiállítás után a New York Times azt írta a Gundel Étteremről, hogy az többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus.

A nemzetközileg híressé vált „Gundel-fogások” jobbára a tradicionális magyar konyha finomított, a Gundel-ízvilág jegyében átfogalmazott ételei. Jó példa erre a Balatoni Fogas Gundel módra, amely jellemző példája Gundel művészetének: a francia konyha technikáját alkalmazta, ám magyaros karakterrel ruházta azt fel.

Az általa és édesapja (Gundel János) által megkomponált új ételek – Palóc leves, Borjú pittsburghi módra, Gundel tokány, Gundel palacsinta, Somlói galuska – mára a magyar konyha nélkülözhetetlen fogásaivá váltak. Mint hagyománytisztelő étterem a mai napig, sokszor változatlan formában, eredeti receptúra alapján kínáljuk ezeket, ezzel biztosítva minden – akár hazai, akár külföldi – vendégünk számára, hogy autentikus módon találkozzanak a magyar gasztronómiai kultúrával.

Gundel Károly számos könyvet is írt a vendéglátásról, konyhaművészetről. „A vendéglátás művészete” és „A kis magyar szakácskönyv” angolul, illetve németül megjelent művei és cikkei is nagyban hozzájárultak a szerző és a magyar vendéglátás hírnevének öregbítéséhez. Születésének 130. évfordulóján – 2013-ban – eredeti receptjeiből és az új korszak fogásaiból 77 receptet bemutató új Gundel Szakácskönyv készült magyar és angol nyelven is.

GUNDEL-KORSZAKOK

1866-1894
A kezdetek

A vendéglő 1866-ban nyílt meg az Állatkert mellett a mai étterem helyén. Épült-szépült a Liget és lassan formát öltött az Állatkert is. Az ide kilátogató vendégek részére először egy belső éttermet terveztek, de végül a ma is ismert épület helyén húzták fel annak elődjét. A Városliget az 1800-as években egyre népszerűbb pihenő- és sétatér volt a társadalom széles rétege számára, nem véletlen tehát, hogy a dinom-dánomhoz az evés-ivás is hozzátartozott. A vendéglátás 1810-ben kezdődött Grossinger Leopold bormérési jogával, jöttek is a bérlők, először Klemensz – akinek neve mára feledésbe merült. Majd megérkezett Wampetics és Gundel, innen indult a magyar vendéglátás ligeti sikertörténete.

1894-1910
Wampetics

Wampetics nagy jövőt látott a helyben, így saját pénzéből finanszírozta az átépítést. Bauer Ervin tervei alapján egy év alatt végeztek a munkákkal, 1894-ben az épület vendéglőként nyitotta meg kapuit. A Wampetics név hamar fogalommá vált Pesten; az egyik legnépszerűbb, orfeumi dalban is említett vacsorázó hely lett. A híres vendéglő már akkor a politikusok és a művészek kedvelt helyévé vált, irodalmárok, politikusok és művészek asztaltársaságai jártnak a vendéglőbe. Vendégei így beszéltek róla: „Aki ad magára, az itt foglal asztalt…”

1910-1927
Gundel – legenda születik

A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre. Bátran munkához látott: modernizálta az étlapot, megreformálta a kiszolgálást, valamint az egész konyhai rendszert. És győzött! Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát, ötvözte azt a világból érkező kulináris trendekkel – és gasztronómiai történelmet írt ételeivel. A magyarok számára a Gundel név hamar az igazi vendéglátás szinonimája lett, az étterem a magyar politikusok, gazdasági vezetők és a polgári középréteg kedvelt találkozóhelyévé vált. „Sikk volt a Gundelbe járni…” így vélekedtek róla a művészek, sportolók, írók és más hírességek, illetve az étterem törzsvendégei.

1912-1939
New York-i Világkiállítás

1939-ben az ifjú Gundel Károly étterme lett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme. „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus” – írja a The New York Times 1939-ben. Gundel rengeteget tett Magyarország gasztronómia értékének népszerűsítéséért. Áldásos tevékenységének hála, a magyar konyha felkerült a világ gasztronómiai térképére.

Az étterem két dolognak köszönhette népszerűségét: az utánozhatatlan vendégszeretetének és az utolérhetetlen konyhájának. Gundel Károly a XX. század első évtizedeiben ösztönös érzékkel újította meg az addig zabolátlan magyar konyhát, ötvözve annak eredeti ízeit a francia konyha finomságaival, alkalmazva a modern konyhai technológiákat. Kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar gasztronómiában népszerű ételeivel, melyek ma is a mindennapi repertoár részei, mint például az Újházi tyúkleves, a Palóc leves, a Wampetics gombóc és a méltán híres Gundel palacsinta.

1927-1949
Gundel-Gellért korszak

Jól ment a Gundelnek – olyan jól, hogy átvette az új Gellért Szálló éttermeit is. Az akkori magyar konyha unalmas, provinciális, zsíros-paprikás rémség, amire nem kíváncsi a világ. A szenvedélyes szakember úgy dönt, hogy a remek magyar alapanyagokból franciás ételeket kreál. Gundel Károly nem főzött, soha nem fogott fakanalat a kezébe – viszont nagyon jól kóstolt. Szalonképessé tette a gyengén párolt spenótot, és bevezette a spárgát, mint köretet. Ebben az időben a Gellértben született meg Gundel Károly három híres étele is, a fogas Rothermere, a Bakonyi gomba és a Pittsburgi borjúborda. A Gundel épen, sértetlenül túlélte nem csak a két világháborút, hanem a Stefánia úti kocsi-korzó elmúlását, a konflis és a fiáker halálát, és az autó megszületését is, de az 1949-es államosítást nem kerülhette el.

1883-1956
Az aranyszívű Gundel Károly

Gundel Károlynak a vendéglátásnál is fontosabb volt az imádott családja. Tizenhárom gyermeke mellett huszonhat unokája volt. Az életreceptjét tanítani kellene: “Főzd meg puhára a kiválasztott médiumot (embert), s szeresd olyan forrón, ahogyan csak szeretni tudsz. Hámozd le és dobd el magadtól az önzésnek még a csíráját is. Fordítsd minden erődet és figyelmedet családod javára. Ne keresd az életnek más fűszerét, mint amit munkád és családod nyújt, és ne kívánd, hogy mindig neked legyen igazad. Mint kötőanyag, legalkalmasabb a gyerek. Minél több, annál jobb. Az élet ízét, zamatát ők javítják…” Gundel Károly a forradalom után, 1956. november 28-án, 73 évesen hunyt el.

1949-1980
Nehéz idők

Az éttermet 1949-ben államosították. Az épületből kitették a családot, sőt, német származásuk miatt 1951-ben egy tanyára száműzték őket. Az éttermet különböző szállodavállalatok üzemeltették, 1949-ben az Országos Idegenforgalmi Szálloda és Éttermi Vállalat, majd a HungarHotels tagja lett. A rendszerváltás előtt a Fórum hotelhez csatolták. Sajnos, a kommunizmus idején a Gundelnek is voltak sötét napjai. Végül, 1973-ban bezárták, és megpróbálták a kor technikai színvonalára felhozni. A vendéglőt hét évvel később nyitották újra – ami ekkorra leginkább egy keletnémet restire hasonlított.

1980-1991
Feltámadás

Az étterem 1980-ban nyit újra – nagyon gyenge felújítási eredménnyel. Hat év múlva viszont betoppant egy energikus úriember: ő Láng György, aki 1947-ben hagyta el Magyarországot, és világhírű éttermes lett New York-ban. Mindent látni akart. Kérdezett, jegyzetelt. Fél év elteltével újra megjelent Budapesten, a hóna alatt egy könyvvel. A címe: „A Gundel következő 50 éve”. Láng úr barátja, Ronald Lauder – az Esteé Lauder birodalom egyik örököse és vezetője, műgyűjtő, korábban bécsi nagykövet – finanszírozta barátja álmait. A siker ott lógott a levegőben…

1991-2006
Új aranykor: a Láng-Lauder-Kalla éra

1991 szeptemberében megvették a Gundelt, novemberben bezárták. Összesen 23 millió dollárt költöttek a házra – ez annak idején világcsúcs volt. Az 1992-es nyitástól egy évtizeden át sokan Észak-Amerikából csak a Gundel miatt repülték át az óceánt. A sikeres éra kulcsfigurája a fantasztikus séf, Kalla Kálmán volt. Őt Láng úr csábította vissza Magyarországra – korábban Washington DC-ben, az akkori magyar nagykövet, Zwack Péter séfje volt. Kalla hazatért, és nagyon óvatosan hozzányúlt a régi receptekhez. Megújította, felfrissítette az étlapot, és hozzátette saját kreációit. És mi lett a vége? Hát ez: „A Gundel a világ 10 legjobb éttermének egyike” – írta a Condé Nast Traveller 2006-ban. Kalla Kálmán séf a rendszerváltás utáni Gundel-feltámadás emblematikus figurájává vált. 15 dicsőséges évet töltött az étteremben, és főzött több száz híres és figyelemre méltó embernek, úgy mint II. Erzsébet királynőnek és még II. János Pál pápának is. A Gundel étterem 2000-ben köszöntötte egymilliomodik vendégét. 

2006-2018
Élet a legendás séf, Kalla Kálmán után

2004-ben, hosszú tárgyalások után, az amerikaiak végül eladták a Gundelt. Az angol Schreier család tulajdonában lévő CP Holding vette át, így az étterem a Danubius szállodalánc kötelékébe került. 2014-ben, az étterem alapításának 120. évfordulóján, Gundel Károly gasztronómiai öröksége és a Gundel étterem bekerült a Hungarikum gyűjteménybe. Emellett 2008-2016 között minden évben 4 kanállal és villával (komfort és minőség – luxus szinten) szerepelt a Michelin kalauzban. Az étterem évente több száz rendezvényt bonyolított, nemzetközi konferenciáknak adott otthont, az ország és Budapest történelmi helyszínein biztosította a cateringet, azaz a teljes vendéglátó szolgáltatást – Gundel minőségben.

2018-2020
125 éves a GUNDEL – Kalla & Litauszki 

Chef-legendák vacsorájával indult a Gundel 125. születésnapi éve!

1 ESTE – 2 CHEF – 5 FOGÁS Kalla Kálmán meghatódottan mesélte, hogy milyen különleges érzés volt a Gundelbe egy estére visszatérni. „Felemelő élmény, hogy számítanak a tapasztalataim. Örültem, hogy visszajöhettem…” 2019. május 21-én egy estére visszatért a Gundelbe Kalla Kálmán Chef, hogy Litauszki Zsolt Executive Cheffel komponáljanak egy emlékezetes vacsorát. Az estén megkóstolhattunk néhányat Kalla Kálmán ma is méltán sikeres fogásai közül, amelyekhez illő levest és főételt komponált a Gundel chéfje, Litauszki Zsolt (aki kicsit is figyeli a magyar gasztronómia alakulását, annak nem kell bemutatni az invenciózus, tehetséges és ambiciózus szakembert). Ő az, aki a Gundel tradíciót ötvözte az innovációval 2018-2020-ig.

A 2021-es újjászületés és napjaink

2021-ben az ikonikus Gundel és a hozzá tartozó Bagolyvár étterem üzemeltetését az Eventrend Group vette át. A cégcsoport vezetői a váltás után így fogalmaztak: „Óriási pillanat ez az életünkben! Újabb különleges budapesti bakancslistás hely értékeit őrizhetjük és gondozhatjuk tovább, amire nagyon büszkék vagyunk. Az új egység érkezése a családunkba felemelő érzés és egyben nagy felelősség is, hiszen a Gundel egy nemzeti ügy, egy világhírű családi márka. A vendéglátásban, a rendezvényszervezésben szerzett több mint 30 éves tapasztalatunkkal, hozzáértésünkkel és csapatunk minden lelkesedésével őrizzük majd ezt a hírnevet és legjobb tudásunk szerint öregbítjük azt. Célunk az, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel életérzés, hanem bárki átélhesse azt.”

A GUNDEL A MIÉNK! A GUNDEL MINDENKIÉ!

A Gundel a miénk. Igen, a miénk, magyaroké. Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk. A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk. A miénk. A tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka.

Mi, az Eventrend Group munkatársai a Gundel elkötelezett rajongói vagyunk. Felemelő érzés, hogy a Gundel öröksége a miénk is. Megtiszteltetés, hogy ápolhatjuk, gondozhatjuk a több mint évszázados magyar büszkeséget. Minden tapasztalatunkat latba vetjük, hogy kiteljesedjünk ebben a nemes küldetésben. Azért dolgozunk, hogy a Gundel élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Szeretnénk mindenkinek megmutatni. Magyar és külföldi, éttermi és rendezvényes vendégeinknek egyformán – házon belül és házon kívül is. Mert a Gundel olyan élmény, amit mindenkinek érdemes megismerni, átélni, megkóstolni. Hisszük, hogy így lesz még csodálatosabb érzés, hogy a Gundel a miénk. Mert így lesz a Gundel mindenkié.

 • A Gundel Palota 130 éves.
 • Legendás örökség. A miénk, magyaroké.
 • Legyen ez a jubileumi pillanat mindenkié!

- bdpst24.hu

Check Also

Öt tipp a Resideo-tól, hogy kevesebb vizet használjunk

A fejlett világban élők gyakran természetesnek veszik a vízhez való hozzáférést, pedig a világ vízellátása …