Babák, gyerekek, szülők és közösségek a Néprajzi Múzeum programkavalkádja központjában! 

2024- május 17. és 26. között a Néprajzi Múzeum pünkösdi tematikus tárlatvezetéssel, szülő-gyermek programmal a MÉTA-BABA foglalkozás részeként, zenével, játékkal és alkotással teli élménydús, ritmusrobbanással járó gyereknappal várja a látogatókat, miközben a közösségek hete rendezvénysorozathoz is csatlakozik.

Május 17-én, pénteken délelőtt a MÉTA-BABA programsorozat következő foglalkozásán jelenlévő szülők kicsinyeikkel számos kérdést járnak majd körbe. Az újonnan alakult család határait hogyan tartja tiszteletben a környezetük? Mire vágytak a fiatal szülők az első időszakban: ki hogyan és miben segítsen nekik? Szívesen fogadtak volna komatálat a gyermekágy idején? A program az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállítást érintve a Néprajzi Múzeum tárgyai segítségével mondókázva, beszélgetve és alkotásba öntve foglalkozik a szülőség korai fázisával.

 

Május 18-án pünkösdi tematikus kurátori tárlatvezetésre kerül sor az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállításban., melynek fókuszában a hétköznapok sorából kiemelkedő ünnepek társadalmi vonatkozásai állnak, a tradíció szerinti ünnepélyes megjelenés és gesztusok, valamint a falura jellemző presztízsfogyasztás jellemzőiről is szó lesz.  

Május 22-én a Néprajzi Múzeumban kap helyet a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia a Közösségek Hete 2024 keretében. A díjátadót követő szakmai konferencián bemutatkoznak az idei díjazott intézmények, ismertetik a közösségi alapú múzeumi működést példázó jó gyakorlataikat, ezután a résztvevők külföldi (szlovákiai) kitekintést kapnak egy plenáris előadás keretében, majd interkatív fórumon vehetnek részt. A rendezvény a múzeum két, témában kapcsolódó kiállításában zajló kurátori tárlatvezetéssel zárul.

Május 24. és 26. között pedig a gyerekek kerülnek a középpontba. Május 24-én, a MÉTA-BABA következő foglalkozásán a résztvevők a baba közelségének megélésével és a baba jelzéseinek olvasásával fognak foglalkozni. Május 25-én az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállításban rendhagyó kurátori tárlatvezetésre kerül sor, melynek témája gyermekek a faluban. Hogyan nevelkedtek az inaktelki gyermekek, hogyan segítette és/vagy korlátozta őket a helyi közösségi szabályok és elvárások rendszere? 

Végül, de nem utolsó sorban május 26-án Amazónián és Kalotaszegen át, alkotva, mesélve, zenélve, ritmusrobbanást, színkavalkádot okozva hozza el a múzeum a gyereknapot. A vasárnapi színes programsorozat remek lehetőséget nyújt, hogy a család legnagyobb és legkisebb tagjai minőségi időt tölthessenek el együtt. A brémai muzsikusok zenés mesejátékon keresztül kelnek életre, a családok hangszereket próbálgathatnak a nádidudától kezdve a bendzsóig egy interaktív játszóházban, a Játszóház Projekt által 50 abbahagyhatatlan társasjátékot próbálhatnak ki a gyerekek és a szülők. De lesz levélíró, képeslaprajzoló vagy gyöngyfűző workshop, kalotaszegi tájkollázsokat készíthetünk, akvarellt festhetünk és saját szemünkkel fedezhetjük fel az amazóniai esőerdőt. 

Fotó: Incze László

Gyereknap a Néprajzi Múzeumban

- bdpst24.hu

Check Also

A Kopaszi Gát és a CETIN Hungary együttműködési megállapodást kötött

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a …