A támogatott konstrukciók húzták a lízingpiac növekedését

  • A számára stratégiai szempontból fontos területeken tovább erősítette pozícióit a CIB Lízing

Ugyan az idei első negyedévben is növekedni tudott a magyarországi lízingpiac, a bővülés jelentős részben az állami támogatással nyújtott konstrukcióknak köszönhető. Figyelemre méltó azonban, hogy az év első hónapjaiban az autófinanszírozási területen hirtelen megugrott a kereslet. A CIB Lízing ebben a kissé ellentmondásosan alakuló környezetben is javította pozícióit a piacon.

Ellentétes mozgásokat mutatott az idei első negyedévben a magyar lízingpiac: az ellátási láncok helyreállásával a szállítási nehézségek a legtöbb szegmensben megszűntek, ezzel szemben újra előtérbe kerültek a nehéz gazdasági helyzetből és a pesszimista jövőképből adódó keresleti problémák, ezért szinte valamennyi eszközfinanszírozási területen – így a nagyhaszonjárműveknél, a mezőgazdasági gépeknél, az ipari gépeknél – csökkentek az eszközeladások – hívták fel a figyelmet a CIB Lízing szakértői a napokban megjelent friss lízingpiaci statisztikák alapján.

Szintén figyelemre méltó, hogy az első negyedévben már az egyes eszközök eladási ára, így finanszírozott értéke sem tudott tovább emelkedni, sőt a forgalmazási piacokra már mérsékelt árcsökkenés volt jellemző 2023-hoz képest: mindez magával húzta a lízingfinanszírozási volumenek csökkenését is.* A csökkenést ugyanakkor – egyelőre – hatékonyan ellensúlyozni tudják az állami támogatással kínált termékek: a forintban nyújtott finanszírozás esetén a KAVOSZ-nál elérhető Széchenyi Lízing konstrukciók (ezek főként a mezőgazdasági gépek, kishaszonjárművek beszerzésénél keresettek), míg az euróalapú finanszírozás esetén a Baross Gábor program EXIM által nyújtott termékei. A piaci racionalitással némiképp ellentétesen mozgott a retail személyautófinanszírozási piac: miközben itt most nincs elérhető államilag támogatott finanszírozási termék, és a releváns forgalomba helyezési statisztikák is inkább stagnálásnak beillő, egyszázalékos emelkedést mutattak, az első negyedévben bő 50%-kal ugrott a finanszírozott összeg a lízingpiacon.

A CIB Lízing a kissé ellentmondásosan alakuló piaci környezetben is javította pozícióit: az ügyfélportfólió közel 7,5 százalékkal növekedett 2023 első negyedévéhez képest. Ezen belül az autófinanszírozás területén közel 14, a flottafinanszírozásnál több mint 40 százalékkal nőtt az ügyfélszám. Az eszközportfólió több mint 4,5 százalékkal nőtt a CIB Lízingnél éves összevetésben, amihez jelentősen hozzájárult a nagyhaszonjárműveknél mért közel 15 százalékos és a gépek/berendezések területén mutatkozó több mint 33 százalékos növekedés. A portfólió minősége eközben továbbra is stabil a CIB Lízingnél, az NPL-ráta az autófinanszírozásnál 2,5, az eszközfinanszírozásnál pedig 3,5 százalék környékén alakult.

A CIB Lízing első negyedéves teljesítményét illetően mindenképpen biztató, hogy a három stratégiai szegmensben – a flottafinanszírozásban, a mezőgazdasági gépeknél és a nagyhaszonjárműveknél – 8,4-ről 8,5 százalékra emelkedett a piaci részesedése, ezen belül pedig a flottánál 10 százalék fölé nőtt.* A CIB Lízing piaci súlya jelentősen nőtt a gép/berendezés szegmensben is, ami azért különösen fontos, mert ez a terület új stratégiai fókuszt kapott 2024-ben” – nyilatkozta az eredmények kapcsán Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

* https://lizingszovetseg.hu/elemzesek

- bdpst24.hu

Check Also

Magyar Menyasszony pop up tárlat nyílik Bugacon

Bugacon debütál a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony pop up tárlata, amely idén még egy …