Mi a helyes médiafogyasztás?

A média az elmúlt években teljesen átalakult. És ennek a folyamatnak messze nincs vége. Az internet, a digitális kultúra teljesen új médiaformákat hozott létre, másokat pedig a feledés homályába taszított. De hogyan fogyasszuk a híreket ebben az új világban?

Ne feledjük, a média nem csupán a híreket, a világban történő események leírását, elmondását, interpretálását, elemzését jelenti, de jelentős részének a célja a szórakoztatás. A modern olvasó nem csupán tiszta tartalmat szeretne, de szórakozni is vágyik. Akár Az információk beszerzését könnyedén, lazán, érthetően szeretné véghezvinni. Egyszerre akar szórakozni és tudást, ismeretet gyűjteni. Vagy akár sportfogadást kötni, amihez bizonyos oldalakon  bet365 bónusz trükk

A több a jobb

Egy jól működő társadalomban mindig öröm, ha új médium jelenik meg a piacon. Minél több hírportál ajánlja a tartalmakat, annál színesebb a közösség által elérhető információ. Minden újság kicsit a maga szemüvegén keresztül mutatja be a híreket, a maga életfelfogásáét – vagy ha tetszik ars poeticáját – próbálja meg formába önteni a saját anyagain keresztül. Ezzel az egész közösség (olvasóközönség) életét teheti változatosabbá. 

Szokták mondani, hogy ez vagy az a portál „hiánypótló”, és űrt tölt be. Valójában azonban minden portál az. Hiszen a különbözése már eleve pótol valamit. „A változatosság gyönyörködtet” – tartja a mondás. És milyen igaz! Sosem lehet elég hírportál, sosem lehet elég újság, magazin, podcast, blog, vagy portál. Sosincs felesleges új tartalom. 

Frissesség vagy új csomagolás?

Persze a frissesség alapvető. A friss anyagokért odavan az olvasó. Az újdonságért rajong a 21. század embere. Persze sokan csomagolják a régit újra, ezzel próbálva közönséget szerezni maguknak – manapság a zeneiparban talán a leginkább tetten érhető. Ám ez nem feltétlenül elitélendő. Mert nemcsak a szórakoztatás egyik formája lehet ez, de a fiatalabb generációk számára esetleg így lesz érthetőbb olyan tudás, információ, akár történelmi ismeret, amit a régi, hagyományos formájában nem feltétlenül olvasott, hallgatott vagy nézett volna végig. 

A modern médiakultúra egyik jellemző eleme az is, hogy egyedi, sok esetben akár személyre szabott híreket is gyárt. Egészen pontosan a különböző legyártott híreit, szórakoztató anyagait célzottan képes eljuttatni a megfelelő olvasóhoz, ahhoz, akit az adott tartalom a leginkább érdekelhet. Ezek a logaritmusok, sőt sok esetben mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek az olvasói szokások feltérképezésére szakosodtak. Képesek követni az ember kattintásait, figyelni mennyi időt tölt az ember bizonyos hírek olvasásával, mi az, ahonnan gyorsan elkattint. Az online reklámiparban és a médiában ez ma már alapvető fontosságú. 

Csak nyitottan!

Ez természetesen kétoldalú dolog. Egyrészt kényelmessé teszi az ember életét, hiszen tálcán kínálják neki azokat a tartalmakat, amiket biztosan szeretne megtekinteni, másfelöl azonban be is zárja az olvasót. Körbekeríti azokkal az információkkal amiket általában olvas, így esetleg nem jut el hozzá olyan hír, ami kizökkenteni a kényelmi zónájából… egysíkúvá válhat. 

A helyes modernkori olvasói magatartás ezért az, ha az ember több médiumot is felkeres, több oldalról is megtekinti az adott információt, azaz szélesre nyitja a világra az ablakát. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy minél több tartalomszolgáltató legyen a piacon. 

- bdpst24.hu

Check Also

A Knuckles – az első TV-sorozat a Sonic the Hedgehog mozivilágában

2024. augusztus 3-án érkezik kizárólag a SkyShowtime-ra  A nagy sikerű filmsorozat hatrészes utolsó felvonásában Knuckles …