Klasszikus Puzzle – Szabadi40

Három hangversenyt rendez az Óbudai Társaskör Szabadi Vilmos hegedűművész pályafutásának negyvenedik évfordulója alkalmából. A Klasszikus Puzzle sorozatban neves vendégelőadók is szerepelnek, köztük Nobuko Imai brácsaművész, Gustav Rivinius gordonkaművész és Gulyás Márta zongoraművész.  

A Klasszikus Puzzle három koncertje három területre fókuszál – így áll össze a teljes pályakép. Az első est február 25-én lesz, majd egy-egy hétre rá következnek a további alkalmak. A művész elsőként hazai partnerekkel lép színpadra: Bársony Péter brácsaművésszel és Onczay Csaba csellóművésszel Beethoven c-moll vonóstrióját játsszák, majd C. Franck A-dúr szonátáját adja elő Szabadi Vilmos és Gulyás Márta, végül Brahms g-moll zongoranégyesét szólaltatják meg.

A március 4-i estén két világhírű vendégével Mozart, Kodály és Brahms műveiből válogat Szabadi Vilmos. Ez a koncert nemzetközi karrierjének szimbóluma: a brácsán közreműködő Nobuko Imai elképesztő szólistakarriert futott be, játszott a Berlini Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw Orchestra és a Londoni-, a Bostoni és a Chicagói Szimfonikus Zenekar koncertjein, kamarapartnerei között pedig olyan művészek sorakoznak, mint Gidon Kremer, Yo Yo Ma, Misa Majszki és Martha Argerich. Gordonkán Gustav Rivinius játszik a Klasszikus Puzzle második koncertjén. A csellóművész többször megfordult már Magyarországon (és a Társaskörben is), de Európa legnagyobb színpadai mellett fellépett Észak-Amerika szinte valamennyi jelentős városában, Japán és Mexikó koncerttermeiben, ugyancsak a világ legrangosabb zenekaraival. 

A Klasszikus Puzzle záróhangversenyét március 11-én láthatja a közönség. Ezen az estén fiatal, versenygyőztes muzsikusok lesznek Szabadi Vilmos partnerei. A vietnámi származású hegedűművész, Hoang Ho Khan Van, a kínai brácsaművész, Wenting Kang, és a spanyol csellista, Alejandro Gómez neve szintén ismert már a nemzetközi zenei világban. A ritkaságnak számító Járdányi-duó is felcsendül a Szabadi Vilmos negyvenéves pályafutását ünneplő sorozat végén, melyre Mendelssohn d-moll triója teszi fel a koronát. 

Szabadi Vilmos 1982-ben, 23 évesen robbant be a hazai zenei életbe, amikor is megnyerte a Magyar Rádió által rendezett hegedűversenyt. Ekkor már Ferencsik János hívására az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere volt. A Hubay–Zathureczky-verseny első díját is elnyerte, majd a Sibelius-verseny díjnyerteseként kapott felkérést Solti Györgytől a londoni Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjére, ahol Bartók: 2. hegedűversenyét játszotta – ez a bemutatkozás jelentette nemzetközi karrierjének kezdetét. Szabadi Vilmos érdemes művész, Liszt Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, számos mesterkurzust tartott a világ minden táján, többek közt az USA-ban, Kínában, Koreában, Ausztriában és Dániában. Szólistaként csak Japánban több mint 20 alkalommal lépett fel, Finnországban több mint százszor. 59 CD-felvételt készített.

A Kiskorona7 programjaira az Óbudai Társaskör pénztárában vagy a jegymester.hu felületén lehet jegyet váltani, részletes program: www.obudaitarsaskor.hu

Fotó: vszabadi.com

Szabadi-puzzle: kiskorona7

- bdpst24.hu

Check Also

Maximális fordulatszámon a nyár és a buli az EFOTT-on

Alig maradt már pénteki és szombati jegy az EFOTT-ra, ahol a nyár és a buli …