FRISSS!!!
Home/Élet+Stílus/Életmód/5 hagyományos karácsonyi recept gluténmentesen

5 hagyományos karácsonyi recept gluténmentesen

  • Nincs karácsony süti nélkül, van karácsony glutén nélkül!

Az egyik legjobb dolog a karácsonyban a nagymama zserbója, a mákos bejgli és a temérdek karácsonyi aprósütemény, sőt a közös mézeskalács-készítés az egyik legjobb közös program. A gluténérzékenyeknek ez az egyik legnehezebb időszak, nem kis kihívás a nagy családi sütés-főzésben egy ember kedvéért mindent gluténmentesíteni. Kevesen tudják, hogy a legtöbb karácsonyi receptet könnyedén el lehet készíteni úgy, hogy mindenki tudjon belőle enni, és még a különbséget se fedezik fel a nem-gluténmentesek. Az Ed Haas összegyűjtötte a legnépszerűbb karácsonyi sütik gluténmentes változatait, hogy senki ne maradjon ki az ünnepi finomságokból.

Kezdjük azzal, hogy mire is érdemes figyelni, ha gluténmentesen sütünk. A legproblematikusabb talán a liszt helyettesítése, ebben segítségünkre lehet egy gluténmentes liszt kisokos. A glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, emiatt a hagyományos receptek nem fognak ugyanúgy működni gluténmentes liszttel, szóval mindenképpen kövessük a mentes recepteket. Fontos, hogy a gluténmentes sütiket nem szabad sokáig dagasztani, mert így csak nehezebb, ragadósabb tésztát kapunk. Jellemző az is, hogy a mentes süteményeket tovább kell sütni, mint búzalisztes változataikat. Természetesen nemcsak a liszt helyettesítésénél kell figyelni, hogy biztosan gluténmentes alternatívát válasszunk, hanem a többi hozzávaló esetében is biztosra kell menni, hogy nyomokban sem tartalmaz glutént! Mielőtt belevágunk, ismerjünk meg minél több gluténmentes sütéssel kapcsolatos praktikát, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Ropogós karácsonyi fahéjas keksz

Hozzávalók (1 tepsihez): 10 dkg rizsliszt,2,5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, fél zacskó sütőpor, 5 dkg szőlőcukor, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 1 csapott evőkanál őrölt fahéj, 10 dkg nagyszemű kristálycukor

Elkészítés

A lisztet és a keményítőt összekeverjük a sütőporral, szőlőcukorral és a sóval, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva egy óráig hűtőben pihentetjük. Ezt követően liszttel meghintett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk és egy éles késsel vagy derelyevágóval tetszés szerinti formára vágjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert hamar pirul! A fahéjat és a cukrot összekeverjük és a még forró kekszeket megforgatjuk benne.

A tökéletes mentes zserbó

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 20 dkg rizsliszt, 1 db tojás, 1 csomag vanillincukor, 4 dkg cukor, 20 dkg sütőmargarin, 1 dl tej, 1 csomag gluténmentes instant élesztő, csipet gluténmentes sütőpor, csipet só

Töltelékhez: 12 dkg darált dió (vagy mandula), 1 csomag vanillincukor, 8dkg cukor, 20 dkg sárgabarack dzsem

Csokoládémáz: 10 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.

Egyszerű, de nagyszerű karácsonyi muffin

Hozzávalók: 300 g natúr joghurt, 2 csomag vanillincukor, 110 g cukor, 40 g csokoládés méz (vagy méz), 120 g vaj, 3 db M tojás, 100 g teljes kiőrlésű zabliszt, 100 g rizsliszt, 50 g gluténmentes étkezési keményítő, 1 csomag gluténmentes sütőpor, fahéj, szegfűszeg

Ízlés szerint tehetünk bele: étcsokoládét (50-60 g) diót vagy egyéb olajos magot (50-60 g) aszalt gyümölcsöket (100 g)

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet. Hozzákeverjük a tojásokat és a joghurtot is. A sütőporral elkevert liszteket, keményítőt, fűszereket belekeverjük a masszába. Az aprított csokoládét, a keményítőbe forgatott aszalt gyümölcsöket és a diót is hozzáadjuk. ¾ – ig megtöltjük a muffinformákat. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütjük.

Kókuszgolyó, kicsit másképp

Hozzávalók: 4 db tojás, 8 dkg kukoricaliszt, 2 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, fél csomag gluténmentes sütőpor, 10 dkg sárgabarack dzsem, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg mélyhűtött vagy friss magozott meggy

Elkészítés

A tojás, kukoricaliszt és keményítő, szőlőcukor, sütőpor felhasználásával piskótát sütünk a hagyományos módon: a tojásokat szétválasztjuk (a fehérjét habüstbe, a sárgákat egyenként csészébe tesszük), majd a fehérjét jól habbá verjük és utána adjuk hozzá kanalanként a szőlőcukrot, amellyel még tovább verjük, amíg jó kemény, fényes hab lesz, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, amivel szintén még kb. 4-5 percig verjük. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén fakanállal elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben, közepes hőmérsékletű tűznél kb. 30 percig sütjük. A sütő ajtaját kb. 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyedén összeesik. Próbatűvel megszúrjuk a közepét, és ha az teljesen száraz, akkor a tészta készen van. Mikor a tészta teljesen készen van, pár percig hűlni hagyjuk, majd tálcára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. A papírra ragadt tésztát is lekaparjuk. Az elkészült, kihűlt piskótát apró darabokra tépkedjük, és elkeverjük a sárgabarack dzsemmel. Az így kapott masszából kis golyókat formálunk úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy kimagozott meggy (friss vagy mélyhűtött) szemet helyezünk. A kész golyókat kókuszreszelékben hempergetjük meg.

Az elmaradhatatlan diós bejgli

Hozzávalók (1 rúdhoz)

a tésztához: 15 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg cukor, 1 csomag vanillincukor, fél csomag instant élesztő, 1 db tojás (+1 a kenéshez), csipetnyi só, 1 dl tej, fél evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé

a töltelékhez: 10 dkg dió, 8 dkg cukor, kevés reszelt narancs és citromhéj, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1 kis alma lereszelve, 5 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg mazsola, ízlés szerint őrölt fahéj és szerecsendió

Elkészítés

A vajat/margarint kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegítjük, majd összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Összegyúrjuk amíg kissé levegős, sima tésztát nem kapunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg közepesen sűrű keveréket nem kapunk. Kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel olyan módon, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék és szorosan feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, a tetejét kétszer megkenjük felvert tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ajánlott cikk

Keleti Andrea és anyukája – Közös fotóval

Keleti Andrea néhány évtizede szöges ellentéte volt mai nyugodt és kiegyensúlyozott személyiségének. Szinte az érettségi után, …

Vélemény, hozzászólás?

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás