- Október 24-25-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. A Gasztrosétányon mindkét nap 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók és a Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a kikapcsolódni, kóstolni, e-bike-túrázni vágyókat.
Az őszi-téli szezonban a Gasztrosétányon három tematikus eseménnyel is készülnek, hogy a januári Piknikig se maradjanak izgalmas program nélkül Etyek szerelmesei. Ezek közül elsőként az október 24-25-i Őszi Gasztroséta következik, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve alapján megalkotott Piknik Kódex szabályai szerint várják a vendégeket az etyeki Újhegyen, amely lehetővé teszi a biztonságos és kulturált kikapcsolódást.
A programok és az izgalmas gasztronómiai kínálat mellett minden helyszínen feltüntetik annak befogadóképességét is, erre érdemes a vendégeknek is odafigyelni a programjaink szervezése közben.
Az őszi időszak ínyenc különlegessége, hogy a szüret végén lehet mustot és murcit is kóstolni, az ételkínálat pedig sosem hagyott még kívánnivalót maga után Etyeken; sváb község létére kiváló palóclevest főznek itt, de az őszi időszak miatt elmaradhatatlan sütőtökkrémlevest is lehet majd kóstolni, hogy a tökös-mákos rétest ne is említsük! A gasztronómiai élmény mellett igazi kirándulós programokkal is készülnek az etyekiek: 20 e-bike áll rendelkezésre a kétórás vezetett kerékpártúrákhoz, a szabadtéri galériában nem csak a fotógráfusok remekeit tekinthetjük meg, hanem nyomtatott portrét is készítenek nekünk, de chill, organic zenét is hallgathatunk Szepesvari jóvoltából.
Az Őszi Gasztroséta után Libadalommal jelentkeznek a szervezők – amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz Budapest Szőlőskertjébe látogatni:
ŐSZI GASZTROSÉTA | 2020. október 24-25. |
LIBADALOM A GASZTROSÉTÁNYON | 2020. november 14. |
ADVENT A GASZTROSÉTÁNYON | 2020. december 12. |
Az alábbi részletes anyagban közöljük az Őszi Gasztroséta pincéinek programját és kínálatát:
- Aubergine Pince (Férőhelyek száma: 100 fő)
10.30-kor és 15.30-kor Közös padlizsánkrém-készítés!
- Etyeki padlizsánkrém és zakuszka
- Sütőtökleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal
- Pulled pork szendvics, hot-dog, grill kolbász és Ratatouille
- Grilltarja és grillcsirkemell és sült krumpli
- Milán Pince (Férőhelyek száma: 20 fő)
- Palócleves és székelykáposzta
- Almás és meggyes pite
- Házi szörpök és limonádék, pálinkakóstoló
- Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet (Férőhelyek száma: 60 fő)
- Töltike szőlőlevélben
- Húsgombócos paraszt csorba
- Miccs faszénen sütve
- Tarpa pálinka, Csíki sör és a Sobol pincészet borai
- Árpás Laci Sonkamester Pincéje (Férőhelyek száma: 150 fő)
- 2évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
- Délvidéki ízek, kemencés és grillételek
- Halmi Pince(Férőhelyek száma: 12 fő)
- Termelői folyóborok
- Kistermelői pálinkák, illetve szörpök, kézműves ecetek kóstolója és vására
- Kácsor „Kíra” Pince (Férőhelyek száma: 60 fő)
- Libatepertőkrémes kenyér,
- Házi rétesek és sütemények, kézműves juhtúrós pogácsa
- Gyümölcspálinkák és borok kóstolója
- CataTony Photo (Férőhelyek száma: 6 fő)
- Szabadtéri fotógaléria
- Portrékészítés és -nyomtatás a helyszínen
- bOrbara Présház (Férőhelyek száma: 20 fő)
- Sütőtökkrémleves grissinivel
- Csirkemell steak szilva chutney-val és csicseriborsó fánkkal
- Tökös-mákos rétes
- Almás-rebarbarás tarte
- Sütőtökös-fahéjas-sajtkrémes macaron
- Birsalma mousse brownieval
- Kovászos-tepertős pogácsa
- Tátrai Pincészet (Férőhelyek száma: 20 fő)
- A pincészet borainak kóstolója és vására
- Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékei
- Rezeda Terasz (Férőhelyek száma: 100 fő)
- Babgulyás és édesburgonya-krémleves
- Marhatokány burgonyafánkkal és cigánypecsenye
- Csirkés tortilla és roston csirkemell
- Rizsfelfújt házi szőlőlekvárral
- Etyeki borok, must fröccsel és forralt bor
- Rezeda present’s: Deep Weekend
Chill, ambient, deep, melodic, organic house zene: Szepesvari - IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek) (Férőhelyek száma: 30 fő)
- A pincészet borainak kóstolója és vására
- Berényi Pince (Férőhelyek száma: 30 fő)
STELÁZSI – házias ízelítő a vidék ízeivel:
- Konfitált, tépett szarvascomb, erdei lekvárral, házi BBQ-szósszal
- Forró sütőtökös finomságok
- Boros tea
- Birsalmasajt-variációk
- Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd) (Férőhelyek száma: 500 fő)
- Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
- Grillételek
- Szilvás gombóc
- Must és murci
- Harmonikazene mindkét nap: 13.00–17.00 között
- Dvorák Pince (Férőhelyek száma: 90 fő)
- Újhegyi betyárleves
- Csülkös-körmös pacal
- Sült csülök, grillvariációk és tepsis, hagymás tarja
- Etyeki Sajtútállomás (Férőhelyek száma: 30 fő)
- Raclette
- Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
- Rókusfalvy Birtok: (Férőhelyek száma: 150 fő)
- 11:00 Vezetett, 2 órás e-bike-túra akár az egész családnak
- 14:00 Pincetúra – 4 boros kóstolóval
- Újborkóstoló és a Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai
- Buzál-Mórocza Pince (Férőhelyek száma: 30 fő)
- A pincészet borainak kóstolója és vására