A kánikulában nehezebb lehet az egészséges étrend betartása, pedig ilyenkor is fontos a 4-6 óránkénti étkezés a megfelelő inzulinszint miatt, melytől a szervezet zsírraktározási mechanizmusai is függenek. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa egészséges, és diétába is beilleszthető levesrecepteket ajánl, hiszen ezeket a könnyű, hűsítő finomságokat a melegben jobban kívánja a szervezetünk és a folyadékpótláshoz is hozzájárulnak. Ebédre, a főfogás előtt is beiktathatunk egy könnyű, zöldséges változatot, de a leves nem csupán egy menü első szereplője lehet: néhány különlegesség főfogásként, de akár desszertként is megállja a helyét. Elkészítésük pár percet igényel reggelente, és alapos behűtés után készen is állnak a fogyasztásra.
Hozd meg az étvágyad! – leves első fogásként, ebédre
A kánikulai melegben a legtöbbeknek a forró déli órákban esik a leginkább nehezére az evés, pedig egyáltalán nem jó taktika ilyenkor kihagyni az étkezést. Ha ez ugyanis gyakran előfordul, akkor a szervezetünk könnyen túlélő üzemmódba kapcsol és ez a későbbiekben farkaséhséghez, túlevéshez és következményképpen zsírraktározáshoz vezethet. Ha a hőséget elviselhetetlennek érezzük, tervezzünk be ebédre első fogásként egy jéghideg, savanykás ízvilágú, szezonális levest, kovászosuborkából. Garantáltan felfrissít és meg is hozza az étvágyunkat. „Az ebéd kell, hogy a napi három étkezés közül a leginkább tartalmas legyen, fehérjedús, melyből a jó minőségű szénhidrát sem hiányozhat. A déli órákban a legalacsonyabb ugyanis a szervezet inzulinszintje, ilyenkor tudjuk a leghatékonyabban energiához jutni, zsírraktározás nélkül. Ebédidőben egy joghurt-alapú zöldséges leves mindenképpen jó előétel választás egy húsos főfogás elé, mely szénhidrátot is tartalmaz. Az sem mellékes, hogy a leves hozzájárul a hőség által okozott vízveszteség pótlásához” – árulja el Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa.
Egy ízbomba leves vacsorára – a nap megkoronázása
Nyáron sem javasolt kihagyni a vacsorát, iktassunk be egy könnyű, fehérjedús étkezést. Erre a célra ideális egy tejterméket és húst is tartalmazó zöldségleves, amely mellé nem is kívánunk majd további fogást a nap végén. „Vacsorára egy könnyű, pármai sonkás uborkalevest ajánlok, melyetzöldfűszerekkel és fokhagymával variálhatunk” – javasolja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa, aki a szervezet éjszakai pihenése szempontjából is fontosnak tartja, hogy estére ne dolgoztassuk testünket extra munkát jelentő ételekkel. – Szervezetünk alvás közben tud pihenni, regenerálódni, és az egész nap beletett erőfeszítéseket (diéta, sport) ekkor tudjuk eredményre váltani. Este ezért sem célszerű nehéz ételekkel terhelni.”
Egészséges desszert leves formájában
Levessel nem csak kezdhetjük, de zárhatjuk is az étkezést. A napi háromszori étkezési keretben az ebédidő ad lehetőséget arra, hogy egy kis édességet is beiktassunk az étrendünkbe. „Desszertetehetünk leves formájában is. Készíthetünk gyümölcslevest sovány tejtermékkel, édesítővel, de extrábbvariációkat is. Szenzációs például a túróleves, mely üdítő citrommal frissíti fel az embert a hőségben” – ajánlja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa.
Kovászos uborka leves
Hozzávalók:
- 2 db kovászos uborka
- 0,5-0,75 dl kovászos uborkalé
- 30 g görög joghurt
- 50 ml tejszín (10%)
- 50 ml víz
- 0,5 tk friss petrezselyem
- 0,5 tk friss bazsalikom
- pár levél rozmaring és kakukkfű
- só, bors
Elkészítés:
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk. Ha hígabban szeretnénk, kevés vizet öntsünk hozzá. Teljesen darabka-mentes változathoz nyomjuk át szőrszitán vagy apró lyukú szűrőn. Tipp: használhatók más zöldfűszerek is, vagy, ha jó fűszeres volt az uborka leve, el is hagyhatók.
Citromos túró-krémleves
Hozzávalók:
- 120 g zsírszegény túró (krémes állagú)
- 120 g félzsíros túró (krémes állagú)
- 50 g görög joghurt 8-10%
- 0,5-1 dl víz
- fél citrom leve (vagy több, ízlés szerint)
- tetszőlegesen: bazsalikom, rozmaring
- tetszőlegesen: fahéj, szegfűszeg
- folyékony édesítő
- 100 g őszibarack (kb. ¾ db)
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan turmixoljuk (a barackot is, de lehet kis darabokban utólag is a levesbe szórni) és fogyasztásig hűtőben tároljuk pár órát, hogy az ízek összeérjenek.
Túrós uborkaleves pirított sonkával
Hozzávalók:
- 0,7 db kígyóuborka (lehet hámozni)
- 120 g sovány túró
- 120 g prágai sonka
- 100 g natúr joghurt
- 10 g olíva olaj (kb. 1 tk)
- 1-1,5 dl víz
- friss kapor
- só, fehér bors
- pár csipet fokhagymapor
- pár csepp citromlé
- 2,5 szelet Graham toast kenyér (50 g)
Elkészítés:
A hozzávalókat, a sonka és az olaj kivételével turmixoljuk. Az olajon megpirítjuk a darabolt sonkát és a kenyérkockákat, majd a hideg levesre tálaljuk. Az olajat turmixolhatjuk a levessel és piríthatjuk szárazon is a sonkát.