FRISSS!!!
Home/Élet+Stílus/Életmód/Magyarország madarai: Fattyúszerkők a Tisza-tavon (1. rész)

Magyarország madarai: Fattyúszerkők a Tisza-tavon (1. rész)

  • Puszták által övezett természetes szikes tavakon vagy az ezekből kialakított halastavakon, ártéri morotvákban, holtágakban telepszik meg.

A fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) nagyobb testű szerkőfaj, testhossza 24-28 cm. Nyáron a kifejlett egyedek fejteteje és tarkója koromfekete, melytől élesen elüt a fejoldalak fehér színe.

A nyugalmi időszakra csupán egy-egy szem mögötti fekete folt és némi sötét csíkozás marad meg a fejtető hátsó részén. Aránylag erős csőrük nászidőszakban vöröses, télen feketés színű.

Hátoldaluk csaknem egyöntetű hamuszürke, míg az alsótestük a nyaktól lefelé a hasig fokozatosan sötétedő palaszürke, a lágyék és az alsó farokfedői pedig fehérek. Nyugalmi ruhában az alsótest világosabb, fehéres színű. Hosszú szárnyuk (szárnyfesztávolságuk 57-63 cm) aránylag széles és tompán hegyes, alsó szárnyfedőik fehérek. Farkuk viszonylag rövid és enyhén bemetszett.

A fiatalok hasonlítanak a nyugalmi ruhás madarakhoz, de hátuk és szárnyuk felső oldalának belső része aranybarna alapon sötéten pikkelymintázott, illetve a farkuk végén foltokból összeálló keskeny sötétszürke sáv figyelhető meg.

Zsákmányát a vízfelszín felett repülve, vagy egy helyben szitálva szemelik ki, majd lecsapnak áldozatukra. Táplálékukat elsősorban vízirovarok (főként szitakötőlárvák), apró halak, ebihalak, kisebb békák alkotják.

Őszi elvonulásuk szeptemberben kezdődik, de rendszerint még késő ősszel, sőt alkalmanként még tél elején is megfigyelhetők kóborló példányaik a Kárpát-medencében. Kelet-európai állományai a telet Kelet-Afrikában, a Nílus deltájában, illetve a Közel-Keleten, illetve kisebb számban a Fekete-tenger partjainál töltik.

A fattyúszerkő hat alfajának költési területe felöleli Eurázsia szinte egész mérséklet övét, de Ázsia déli és délkeleti részén, illetve Afrikában, Madagaszkáron, Óceániában, Ausztráliában is előfordul. A szubtrópusi-trópusi területeken élő madarak állandóak, az európai állományok azonban Afrika és a Közel-Kelet nagyobb tavainak a környékére vonulnak a téli zord időjárás elől.

Magyarországon a leggyakoribb szerkőfajnak mondható, az Alföldön és a Kis-Balaton térségében rendszeres fészkelőnek számít.

Jellemzően azokat a síkvidéki mélyvizű mocsarakat, zsiókás mocsárréteket, holtágakat, halastavakat kedveli, amelyeken az úszó vízinövények, a vízből kiálló zsombékok vagy a víz felszínén levő uszadék fészkelési lehetőségeket kínálnak számára. Belvizes években mélyebb elöntéseken vagy learatott nádtarlókon is szívesen megtelepszik.

Vastag piros csőre, feje tetején fekete színű sapka, és fehér arc jellemzi. Hasoldala sötét szürke, az alsó szárnyfedői fehérek. Rekedt hangos kiáltása van. Mint a szerkők többi faja, ez madár is elsősorban röptében figyelhető meg. Jellemző a könnyed, csapongó, fecskeszerű röpkép. Röpte nem olyan nehézkes, mint a sirályoké, és nem bukik víz alá, mint a csérek. A víz fölött röpködve a víz felszínéről vagy a növényzetről szerzi, esetleg röptében kapja el a főként rovarokból álló táplálékát.

Fészkét vízi növények szárrészeiből, mélyebb víz felszínén, rendszerint a gyökerező hínártársulás levélzetére rakja. Telepesen költ, fészkei egymás közelében épülnek. A költési időszaka május közepétől, június végéig tart. A fészekalj 3 tojásból áll. A fiókák már a kikelés utáni első napon tudnak úszni, de ha nem zavarják meg őket, még két hétig a fészekben maradnak.

Vonuló madár. Hozzánk április végén, ritkábban csak május elején érkeznek első csoportjai és szeptemberben vonulnak el. Téli szállása Afrikában, elsősorban a szárazföld belsejében lévő nagyobb tavak környékén van.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 Ft.

Fotók: Zelkó Csilla

A képek engedélykötelesek!

Ajánlott cikk

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják

FOREO útmutató Itt a tavaszi szezon, amikor te is kipróbálhatod az év legújabb szépségápolási trendjeit, …

Vélemény, hozzászólás?

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás